Via: The Gladiator (capture)

The Gladiator hebben we natuurlijk allemaal wel gezien! Deze film uit 2000 speelt zich af in de Romeinse tijd en won maar liefst 5 Oscars. Maar wist jij onderstaande dingen al?

Geheimen van The Gladiator

Bij Vroegert.nl houden we van goede films en The Gladiator is daar absoluut één van! Deze klassieker beschrijft een verhaal geïnspireerd op keizer Commodus en zijn vader Marcus Aurelius. Geniet even mee van deze geweldige trailer!

Oscars nominaties

De film werd genomineerd voor maar liefst twaalf Oscars en won er uiteindelijk vijf, waaronder die voor beste film, beste acteur en beste geluid.

Via: The Gladiator (cover)

10 leuke weetje over onze gladiator

Ondanks dat velen de film (meerdere malen?) gezien hebben, is de kans groot dat onderstaande weetjes nog compleet onbekend zijn! Geniet mee van deze verrassende fun facts.

1. Tijgers

Voor de scène waarin Maximus tegenover een tijger komt te staan werden 5 tijgers gebruikt. Er was ten alle tijden een dierenarts gewapend met verdovingspijlen aanwezig. In eerste instantie was het de bedoeling dat er ook een neushoorn in de arena zou verschijnen, maar het werd onmogelijk geacht om een neushoorn te trainen voor deze klus.

Via: youtube.com (capture) | The Gladiator

2. Mel Gibson

Mel Gibson werd als eerste gevraagd voor de rol van Maximus. Hij weigerde deze omdat hij zichzelf te oud vond. Overigens werden Antonio Banderas en Hugh Jackman ook in overweging genomen.

Braveheart (1995).
Via: Braveheart (cover)

3. Pollice Verso

Toen de producenten Ridley Scott benaderden, lieten ze hem een kopie van het beroemde schilderij genaamd Pollice Verso zien. Ridley Scott nam de klus aan en baseerde de beroemde ‘Thumbs up or down’-scènes op dit schilderij:

Via: Wikimedia Commons | Jean-Léon Gérôme, PD-US

4. Maximus familie

In het eerste script stond geschreven dat de familie van Maximus niet vermoord werd. Later werd dit aangepast om Maximus nog meer motieven te geven voor zijn rebelse gedrag.

Via: giphy.com

5. Wat een werk

Voor de film werden maar liefst 100 complete harnassen gemaakt. Hiervoor waren 27.500 ijzeren onderdelen nodig. Om geld te besparen werden deze ijzeren componenten door de crew zelf gemaakt.

Via: youtube.com (capture) | The Gladiator

6. Forests of Germania

Het openingsgevecht in de bossen van Germania werd gefilmd in de Bourne Wood bossen in Surrey, Engeland. Deze bossen worden vaker gebruikt bij Hollywood producties. Zo werden hier scènes opgenomen voor Band of Brothers, Captain America en The Avengers.

Via: youtube.com (capture) | The Gladiator

We zijn er nog niet! Wist jij het van de verwondingen van Russel Crowe? (zie #14). Bekijk op de volgende pagina nog meer weetjes!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

5 gedachten over “15 dingen die je nog niet wist over The Gladiator”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer