10. Disneyland (1992)

Ook leuk, Disneyland Parijs werd in 1993 geopend onder de naam EuroDisney.

11. Bijlmerramp (1992)

Bijzonder is niet altijd positief… Op 4 oktober stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer in de Amsterdamse Bijlmer. Hierbij lieten 43 mensen het leven.

Via: Wikimedia Commons | Jos Wiersema, CC

12. NSAC Mosaic (1993)

In 1993 werd het browsen over het internet pas echt populair met de commerciële browser NSAC Mosaic. Niet veel later ontstond door het ontslag van een van de oprichters van het bedrijf achter die browser een ware browseroorlog tussen Netscape Navigator (zijn nieuwe browser) en concurrent Internet Explorer.

Lees ook: Aiaiai: zo zagen 18 populaire websites er vroeger uit

13. XS4ALL (1993)

XS4ALL was de eerste internet provider van Nederland en het merk bestaat nog steeds, al heeft KPN besloten de dienst niet meer door te zetten onder deze naam.

14. WTC (1993)

Dat de jaren 90 treurige momenten kende, wisten we al. Denk aan de slachtoffers die vielen bij een aanslag met een autobom op een van de torens van het WTC. Niemand had toen zelfs een vaag vermoeden, wat er minder dan 10 jaar later zou gebeuren…

World Trade Center WTC New York 9-11 tv-momenten
Via: pixabay.com | geralt, CC

15. Beanie Babies (1993)

De Beanie Babies werden geboren in 1993. In eerste instantie waren ze geen succes. Pas toen een aantal buren de speelgoedbeesten gingen ruilen (volgens hun eigen spelregels) ontstond er een rage.

16. Come as you are (1994)

Kijkend naar MTV, hoorde je opeens het verrassende nieuws: op 8 April werd de zanger van Nirvana, Curt Cobain, dood aangetroffen in zijn woning. Daarmee kwam een tragisch einde aan een legendarische grunge groep, die een grote stempel op de 90’s heeft gedrukt!

17. Windows ’95

Het is niet moeilijk te raden wanneer deze versie van Windows op de markt kwam. Mede door een gigantische reclamecampagne (zie de video) werd het een van de populairste stukjes software in de geschiedenis. Nog tot op de dag van vandaag zweren nerds bij de stabiliteit van dit programma.

Lees ook: 12 redenen waarom Windows 95 zo ongelooflijk COOL was!

18. USB (1996)

In 1994 besloten zeven bedrijven, waaronder Microsoft en Intel, dat het aansluiten van randapparatuur makkelijker moest worden. Daarom besloten ze te gaan voor een Universal Serial Bus. In 1996 kwam de eerste USB – zoals we die vandaag kennen – op de markt.

USB sticks jaren 90 opslag
Via: Wikimedia Commons | Cjp24, CC

19. Tamagotchi (1996)

Wie kent de Tamagotchi niet? Deze kleine digitale huisdiertjes kwamen in 1996 op de markt. De bedoeling was om een ei uit te broeden en daarna voor je eigen virtuele huisdiertje te zorgen.

Het nadeel was dat je eigenlijk tussendoor nooit even weg kon gaan. Tijdens zwemles gingen hele hordes Tamagotchi’s dood. Het woord Tamagotchi  is overigens een samenvoeging van de Japanse woorden ei en horloge.

We hebben nog een laatste pagina met 90’s herinneringen. Het dramatische moment van de bekendste Engelse prinses zal je ook nog wel bij staan… (zie 21.)

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer