The 90’s: deze 26 redenen maakten de jaren 90 zo bijzonder

Hoogte- en dieptepunten van die bijzondere jaren 90

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

💡 In het kort

De jaren 90 waren bijzonder in verschillende opzichten. Enkele hoogte- en dieptepunten waren:

  • De intrede van de mobiele telefoon in de samenleving
  • De verschrikkelijke Bijlmerramp in Amsterdam
  • Nieuw Microsoft besturingssysteem: Windows 95
  • Je eigen virtuele huisdiertje, de Tamagotchi

Maar er was veel meer… Lees het hieronder in onze 90’s lijst!

Naast de beroemde jaren 80 was het daaropvolgende decennium ook niet zonder belangrijke gebeurtenissen en uitvindingen. Denk aan de het eerste SMSje! En laten we het nog maar niet hebben over… wacht, dat gaan we wel doen. Dus, jaren 80, schuif eens opzij, want hier komen de jaren 90.

De jaren 90 a.k.a. the 90’s

Ok, er is veel gebeurd in de jaren 90! Helaas kunnen we niet alles hier bespreken, dus houden we ons tot deze 26 unieke zaken, die de 90’s zo bijzonder maakten! Helaas voor de Flippo’s en natuurlijk Fresh Prince of Bel-Air, de welbekende Spice Girls of de discman… die komen de volgende keer weer aan bod!

Welke van deze 26 zaken kun jij je nog herinneren?

jaren 90 style mode
Via: depositphotos.com | deskcube (L) / Lizzie McGuire (capture) (R)

Jouw grootste 90’s herinnering? Ben je zelf opgegroeid in de jaren 90 of ben je al wat ouder en heb je dit decennium actief meegemaakt? Wat is jou het meeste bijgebleven?

Deel jouw jaren 90 herinneringen in een reactie onderin!

1. GTST (1990)

Arnie Alberts, Jef Alberts, Simon Dekker, Robert Alberts, Ludo Sanders en Martine Hafkamp zijn zomaar een aantal personages uit de dagelijkse soap Goede Tijden, Slechte Tijden. 1 Oktober 1990 werd de eerste uitzending uitgezonden.

Niemand kon toen weten dat we nu nog steeds GTST voor onze kiezen krijgen.

2. Photoshop (1990)

Voor iedereen die wel eens foto’s bewerkt, is dit programma een must. De hele grafische industrie kan tegenwoordig niet meer zonder. Thomas en John Knoll merkte in de jaren 80 al dat er geen programma’s waren om foto’s op de computer te bewerken. Dus bedachten ze hun eigen programma.

In februari 1990 kwam dankzij een financiële injectie van Adobe Photoshop 1.0 op de markt. We laten een van de makers aan het woord.

3. De browser (1991)

De eerste browser werd geschreven door de uitvinder van het hedendaagse internet: Sir. Tim Berners-Lee. Hij noemde zijn browser World Wide Web, wat hij in 1991 demonstreerde bij zijn collega’s van CERN. Niet veel later werd deze browser omgedoopt tot Nexus Browser.

4. Word (1991)

In het begin van de jaren 90 werd het besturingssysteem DOS vervangen door Windows. Daarmee kwam ook een einde aan de populariteit van WordPerfect – op dat moment nog de meest gebruikte tekstverwerker, want Windows kwam standaard met Word.

Sinds 1991 groeide de populariteit van Word als kool. Toen Windows 95 op de markt kwam, was het over met de concurrentie.

5. Linux (1991)

Oorspronkelijk bouwde Linus Torvalds zijn nieuwe operating system voor zijn eigen Intel PC, maar tegenwoordig kunnen Google, Facebook en Twitter niet meer zonder het gratis Linux.

6. Nintendo (1991)

In 1991 kwam Nintento met de Super Nintendo oftewel de SNES op de markt. Binnenkort komt er een collectors editie van deze leuke console op de markt.

7. Het eerste mobieltje (1992)

Natuurlijk kennen de meeste mensen het Finse bedrijf Nokia nog met hun befaamde Nokia 3310. In 1992 kwamen ze met het eerste mobieltje op de markt. Deze Nokia 1011 dus.

8. SMS (1992)

Een jaar later stuurde Neil Papworth van Vodafone het eerste SMSje (Short Message Service) vanaf zijn vaste computer naar de mobiele telefoon van collega Richard Jarvis. De boodschap luidde: “Merry Christmas”.

Via: That awkward moment (capture)

9. Mp3 (1992)

De jaren 90 waren echt de topjaren voor de mobiele telefoon. Eerder werd al de SMS bedacht, niet veel later werd ook de MP3 aan het lijstje toegevoegd.

Sinds 1988 waren een groep knappe koppen al bezig om een nieuwe standaard voor muziekopslag te verzinnen. Deze groep had de naam MPEG (Moving Picture Experts Group).

In Duitsland werkte oa Karlheinz Brandenburg mee aan het project. Na veel tegenslag, lukte het uiteindelijk om het liedje “Tom’s Diner” van Suzanne Vega om te zetten naar het mp3-formaat. Echter, pas in 1992 was de kwaliteit goed genoeg om ’t een echte mp3 te noemen.

mp3-speler copy
Via: youtube.com (capture) | Igor Kos

10. Disneyland (1992)

Ook leuk, Disneyland Parijs werd in 1993 geopend onder de naam EuroDisney.

11. Bijlmerramp (1992)

Bijzonder is niet altijd positief… Op 4 oktober stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer in de Amsterdamse Bijlmer. Bij de Bijlmerramp lieten 43 mensen het leven.

Via: Wikimedia Commons | Jos Wiersema, CC

12. NSAC Mosaic (1993)

In 1993 werd het browsen over het internet pas echt populair met de commerciële browser NSAC Mosaic. Niet veel later ontstond door het ontslag van een van de oprichters van het bedrijf achter die browser een ware browseroorlog tussen Netscape Navigator (zijn nieuwe browser) en concurrent Internet Explorer.

Lees ook: Aiaiai: zo zagen 18 populaire websites er vroeger uit

13. XS4ALL (1993)

XS4ALL was de eerste internet provider van Nederland en het merk bestaat nog steeds, al heeft KPN besloten de dienst niet meer door te zetten onder deze naam.

14. WTC (1993)

Dat de jaren 90 treurige momenten kende, wisten we al. Denk aan de slachtoffers die vielen bij een aanslag met een autobom op een van de torens van het WTC. Niemand had toen zelfs een vaag vermoeden, wat er minder dan 10 jaar later zou gebeuren…

World Trade Center WTC New York 9-11 tv-momenten
Via: pixabay.com | geralt, CC

15. Beanie Babies (1993)

De Beanie Babies werden geboren in 1993. In eerste instantie waren ze geen succes. Pas toen een aantal buren de speelgoedbeesten gingen ruilen (volgens hun eigen spelregels) ontstond er een rage.

16. Come as you are (1994)

Kijkend naar MTV, hoorde je opeens het verrassende nieuws: op 8 April werd de zanger van Nirvana, Curt Cobain, dood aangetroffen in zijn woning. Daarmee kwam een tragisch einde aan een legendarische grunge groep, die een grote stempel op de 90’s heeft gedrukt!

👶 Nevermind baby – Bekijk snel hoe het nu gaat met de Nevermind baby!

17. Windows ’95

Het is niet moeilijk te raden wanneer deze versie van Windows op de markt kwam. Mede door een gigantische reclamecampagne (zie de video) werd het een van de populairste stukjes software in de geschiedenis. Nog tot op de dag van vandaag zweren nerds bij de stabiliteit van dit programma.

Lees ook: 12 redenen waarom Windows 95 zo ongelooflijk COOL was!

18. USB (1996)

In 1994 besloten zeven bedrijven, waaronder Microsoft en Intel, dat het aansluiten van randapparatuur makkelijker moest worden. Daarom besloten ze te gaan voor een Universal Serial Bus. In 1996 kwam de eerste USB – zoals we die vandaag kennen – op de markt.

USB sticks jaren 90 opslag
Via: Wikimedia Commons | Cjp24, CC

19. Tamagotchi (1996)

Wie kent de Tamagotchi niet? Deze kleine digitale huisdiertjes kwamen in 1996 op de markt. De bedoeling was om een ei uit te broeden en daarna voor je eigen virtuele huisdiertje te zorgen.

Het nadeel was dat je eigenlijk tussendoor nooit even weg kon gaan. Tijdens zwemles gingen hele hordes Tamagotchi’s dood. Het woord Tamagotchi  is overigens een samenvoeging van de Japanse woorden ei en horloge.

20. DVD (1997)

In 1997 kregen we in Nederland eindelijk een goed alternatief voor de VHS banden. De Digital Versatile Disc oftewel de DVD (uitgevonden door Philips in 1995) zag het levenslicht en daar zijn we nog steeds blij mee.

21. Lady Di (1997)

1997 was ook het jaar dat prinses Diana van Engeland verongelukte.

22. Het blauwe pilletje (1998)

Wij hebben het gelukkig nog lang niet nodig, maar voor veel mannen is dit medicijn een uitkomst. Sinds 1998 is er hulp als het even niet meezit: het bekende blauwe pilletje.

Via: imgur.com

23. Google (1998)

Larry Page en Sergey Brin begonnen in 1996 aan een programma voor een zoekmachine met de naam Backrub. Toen Backrub een succes werd, registreerden ze in 1997 het domein google.com

. Niet veel later ontwikkelden ze hun eigen zoekmachine en dat allemaal in de garage van vriendin Susan Wojcicki. In 1998 kwam google.com op de markt.

24. Internationaal ruimtestation ISS (1998)

In november 1998 werd de eerste module voor de ISS de ruimte in geschoten. Daarmee werd een eerste stap gezet naar een permanente bewoning in de ruimte.

25. Napster (1999)

Napster was een online muziekdienst waarmee je heel makkelijk bestanden kon delen. Dit peer-to-peer systeem bleek uitermate geschikt om muziekbestanden te delen. Vooral studenten gebruikten het systeem om liedjes met elkaar te delen, zodat er nergens voor betaald hoefde te worden.

Of bedenkers Shawn Fanning, John Fanning en Sean Parker het ook zo ooit bedoeld hebben weten we niet, maar Metallica was er in ieder geval niet blij mee. In 1999 spande zij een rechtszaak aan tegen Napster waardoor door de publiciteit Napster alleen maar groter werd. Tegenwoordig is Napster een betaalsite geworden.

26. De gratis krant

In 1999 werden de gratis kranten Metro en Spits naar goed Scandinavisch voorbeeld in Nederland geïntroduceerd.

Jouw 90’s herinneringen?

Welke van deze 26 zaken kon jij je nog het beste voor de geest halen? Of heb je juist een andere typische herinneringen aan de 90’s, die je met ons wil delen?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...