9. De muziek

Brigitte Bardot was zeker niet de beste zangeres van haar generatie. Desalniettemin heeft ze veel interessante muziek opgenomen. Niet alleen voor haar films, maar ook daarbuiten. In 1967 vroeg ze haar vriend Serge Gainsbourg het mooist denkbare liefdeslied voor haar te schrijven.

Die avond schreef hij er twee: Je t´aime… moi non plus en Bonnie and Clyde. Eentje werd een wereldhit, maar helaas niet in de versie met Bardot. Het andere lied zal wèl altijd bekend blijven in de versie waarin zij meezong.

10. Le mépris (1963)

Brigitte Bardot was opgetogen over deze film: ¨Het is fantastisch! Ik hoor nu ook bij de Nouvelle Vague!¨ En inderdaad; regisseur Jean Luc Godard stond bekend als grondlegger van deze toonaangevende filmstroming.

Via: Le mépris (cover)

Bardot speelde een vrouw die vastzat in een stuk gelopen relatie met een schrijver. De film staat nog steeds bekend als een meesterwerk en beleefde mede daardoor een nieuwe release in 2016.

11. Histoires extraordinaires (1967)

Bardot speelde (met zwart haar!) een vrouw die tijdens een potje kaarten alles dreigde te verliezen. Deze film is een drieluik van drie grote regisseurs; Roger Vadim, Louis Malle en Frédérico Fellini. Ieder regisseerde een eigen interpretatie van een verhaal van Edgar Allan Poe.

Naast Bardot schitterden Alain Delon, Jane Fonda en Terence Stamp.

Via: Histoires extraordinaires (cover)

12. Dierenbescherming

Na 1973 nam Brigitte Bardot geen films meer op. Het acteren had eigenlijk nooit haar echte passie en veel van de films waarin ze verscheen spraken haar niet aan. Liever besteedde zij haar aandacht aan de bescherming en opvang van dieren.

Daarom verkocht zij in 1986 een deel van haar juwelen en bezittingen. Zo bracht zij drie miljoen Franse Franken bijeen voor haar Fondation Brigitte Bardot. In 1991 schonk zij haar huis in Saint-Tropez aan deze in organisatie, die ook nu nog wereldwijd actief is.

Hoe gaat het nu met Brigitte Bardot?

Brigitte Bardot laat nog steeds van zich horen. Ze heeft een een uitgesproken mening als het gaat om dierenrechten en politiek en steekt die niet onder stoelen of banken.

Zo laat zij in 2019 zien dat zij de protestbeweging van de gele hesjes steunt, door zelf het symbolische kledingstuk aan te trekken en te verschijnen op een samenkomst. De beweging van de gele hesjes is afkomstig uit Frankrijk en kan daar rekenen op veel steun vanuit de bevolking. Dit met name vanwege acties tegen hoge brandstofprijzen en accijnzen.

In 2022 laat zij vanuit Saint-Tropez met een open brief weten wat ze vindt van Emmanuel Macron. Haar onvriendelijke woorden laten niets aan duidelijkheid te wensen over.

Ook schrijft ze een open brief aan alle Oekraïners om hen een hart onder de riem te steken en haar bewondering te uiten voor president Volodymyr Zelenskyy.

Kortom: Brigitte Bardot leeft een teruggetrokken bestaan buiten de spotlights, zonder haar betrokkenheid met de wereld en al haar bewoners te verliezen.

Hier nog een recente foto van haar:

Jouw Brigitte Bardot herinneringen?

Heb jij alle films met Brigitte Bardot gezien? Heb jij haar ooit ontmoet? Wil je nog iets toevoegen aan dit korte eerbetoon? Aarzel niet en plaats een reactie onderin.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer