De Chokotoff gouden streep: een geheime legende onthuld

Door

Steffi Wylein

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

15

Laatste update:

15

Chokotoff gouden streepje

Natuurlijk hebben jullie er ook tientallen van gesmuld, en wie weet doe je dat nog steeds. De Chokotoff staat immers bovenaan op het lijstje van de meest geliefde chocoladesnoepjes.

En hebben jullie net als ik tientallen Chokotoff wikkels kapot gekrabd op zoek naar de gouden gelukstreep? 

De Chokotoff gouden streep

Ik weet bijna zeker dat jij ook ooit de Chokotoff gouden streep gevonden hebt. En krab je nu heimelijk nog als je zo’n lekker chocoladesnoep in handen krijgt? Psst… ik ga je iets verklappen. Ik ben bijna 50 jaar en doe het nog steeds. 

sfeerbeeld Chokotoff
Via: Kolibrie Graphics | Steffi Wylein, CC

De Chokotoff gouden streep opsturen

De legende zegt dat de gouden streep geluk zou brengen. Veel mensen noemen het dan ook het gelukstreepje. Dat komt omdat de arbeider die als eerste zo’n streepje ontdekte de dag erna de loterij zou gewonnen hebben. We spreken anno 1951.

De Côte d’Or fabriek

Als jij zo’n Chokotoff gouden streep vindt, is de kans klein dat je de loterij zal winnen maar toch is het streepje niet helemaal zonder verrassing. Want als je de wikkel met de gouden streep opstuurt naar de Côte d’Or fabriek in Mechelen dan mag je wel degelijk een verrassing in de brievenbus verwachten.

Dat getuigt het volgende filmpje van Louis en Jurgen uit Ranst die in 2020 hun geluk beproefden.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Inderdaad, de legende doet ons denken aan het prachtig kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek. Voor het eerst verschenen in 1964 en geschreven door de Engelse schrijver Roald Dahl.

Daarin vindt een arme jongen de gouden wikkel waarmee hij één van de vijf kinderen is die een rondleiding in de befaamde chocoladefabriek van Willie Wonka wint. Een droom komt uit… 

gouden ticket chocoladefabriek
Via: Willy Wonka (capture)

Verfilming van Willie Wonka

In 1971 verscheen de eerste verfilming van dit prachtig kinderboek onder de titel ‘Wonka & the Chocolate Factory’. Het werd meteen een kaskraker. Bekijk de film nog eens met een zak Chokotoffs bij de hand. Ik verzeker je, dat wordt dubbel genieten!

Van waar komt dat mysterieus Chokotoff gouden streepje?

De productie van de Chokotoff verloopt al lang niet meer als in de vorige eeuw. Het streepje was in de eerste productieprocessen een teken om de arbeiders te verwittigen dat de bobijn papier bijna op was.

Dat heb je beslist ook al eens gezien op een kasticket in de supermarkt. Eigenlijk was dit hetzelfde systeem. Er waren dus maar heel weinig Chokotoffs die zo’n streepje op de wikkel hadden. 

Chokotoff gouden streep
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

Wat is de kans op een gouden streepje?

Ondertussen worden de wikkels anders geproduceerd maar om de legende levendig te houden heeft men beslist om nog steeds een kleine 5% van de wikkels te voorzien van zo’n gouden streepje.

goudenstreep_chokotoff
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

Chokotoff bestaat sinds 1934

De Chokotoff werd op de markt gebracht in 1934 en verwierf internationale bekendheid dankzij de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1935. De naam Chokotoff is ontstaan als een samentrekking van chocolade en toffee. Het zou ook een woordspeling zijn op het Brusselse toff, wat goed betekent.

Het heerlijke, ietwat plakkerige snoepje bestaat uit een binnenste van karamel, omhuld met een laag zwarte chocolade. De wikkel is sinds het ontstaan onveranderd gebleven: een donkerbruin papiertje met een bedrukt bandje waarop de typische olifant van Côte d’Or in gouddruk staat te blinken. 

verpakking Chokotoff
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

Chokotoff en Côte d’Or

De oorsprong van de Chokotoff is op en top Belgisch. De eerste Chokotoffs werden geproduceerd te Halle in België. Het snoepje behoort immers tot het productengamma van Côte d’Or, het Belgisch icoon dat bedacht werd door Charles Neuhaus.

Het merk werd op 24 april 1883 gedeponeerd. Een Belgisch icoon was geboren! De eerste Côte d’Or-chocolade werd gemaakt met cacaobonen afkomstig van de Goudkust, het huidige Ghana, en kreeg daarom het logo van een olifant mee.

Ondertussen maakt Côte d’Or deel uit van de Ameikaanse multinationale Mondelez, het vroegere Kraft Foods.

logo Côte d'Or
Via: Wikimedia Commons | onbekend, CC

Is een Chokotoff gezond?

Ben je benieuwd naar de ingrediënten van dit fabuleus lekker snoepje? Ik som ze even voor jou op: Suiker, glucosestroop, cacaomassa, plantaardig vet (palm), cacaoboter, volle melkpoeder, lactose (van melk), magere cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), zout, voedingszuur (natriumcitraten), aroma’s, magere melkpoeder.

Eén Chokotoff  weegt ongeveer 9,8 gram én…. bevat 45 calorieën. Als de Chokotoff gezond is laat ik in het midden maar één ding staat als een paal boven water: de Chokotoff is onwaarschijnlijk lekker, mét of zonder gouden streepje….

productie Chokotoff
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

Heb jij een Chokotoff wikkel met gouden streepje?

Ben je als een gek aan het smullen en krabben gegaan en heb je een gouden streepje te pakken? Stuur de wikkel dan op naar Mondelez, Stationstraat 100, 2800 Mechelen, België.

Enkele weken later proef je beslist jouw geluk mét daarenboven een oorkonde in de hand! Gewoon doen en genieten zou ik zeggen. Laat je ons in een reactie weten als je ‘m hebt gevonden?

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Met Kolibrie vertaal ik 26 jaar ervaring in retail marketing, branding en grafisch ontwerp tot een zelfstandig verhaal. Ik richt me tot kleine en middelgrote ondernemingen met een specifiek marketing, grafisch of content probleem. Hou je van een snelle, persoonlijke en budgetvriendelijke aanpak of heb je even hulp nodig om daarna weer zelf verder te kunnen? Ik help je op weg naar de oplossing op een no-nonsense manier.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

15 gedachten over “De Chokotoff gouden streep: een geheime legende onthuld”

 1. Goeiemiddag,

  Al meerdere malen gouden streepjes opgestuurd maar nog steeds iets ontvangen.
  is deze actie gestopt? zo ja graag deze feedback zodat we niet steeds onze postzegels moeten verprutsen.

  Beantwoorden
 2. Goeiemiddag,

  Al meerdere malen gouden streepjes opgestuurd maar nog steeds iets ontvangen.
  is deze actie gestopt? zo ja graag deze feedback zodat we niet steeds onze postzegels moeten verprutsen.

  Beantwoorden
 3. Beste,

  We zijn zot van chocotoffs en hebben al heel wat gouden strepen opgestuurd……jammer genoeg niks ontvangen :-(.
  Op 1-3-2023 1 gouden streep opgestuurd.
  In begin juni 3 enveloppen met in elk een gouden streep opgestuurd….
  Maar nog steeds niks ontvangen. Mijn kindjes wachten vol geduld op hun verrassing :-)!!
  Gr Conny

  Beantwoorden
 4. heb paar maand terug heb ik met geluk een gouden streepje ontdekt bij het openen van een chokotoff heb het opgestuurd naar jullie adres te mechelen maar tot op de dag van vandaag niets van julllie gehoord spijtig voor zo een groot bedrijf dat al jaren bestaat en dan de mensen voor zot houden amai goe bezig zou ik zo zeggen proficiat chokotoff!!!!!!!!

  Beantwoorden
 5. Mijn kleindochtertjes hadden ook een gouden streep ontdekt. Ik heb dit naar het correcte adres verstuurd met mijn gegevens erbij. Dit is zeker 2 maanden geleden en tot op heden heb ik helemaal niets ontvangen. Jammer.

  Beantwoorden
   • Dag Roxana,

    Je kan deze blijkbaar opsturen naar het adres beschreven in het artikel hierboven. Vergeet in de brief uiteraard niet je eigen gegevens te vermelden! 😉

    Succes in ieder geval!

Plaats een reactie

Share to...