De Chokotoff gouden streep: een geheime legende onthuld

Door

Steffi Wylein

Publicatie:

Laatste update:

18

Laatste update:

18

Chokotoff gouden streepje

馃挕 In het kort

Een incidentele Chocotoff is voorzien van een gouden streep op de wikkel. Laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan…

 • De gouden streepjes in de Chocotoff verpakking hadden vroeger een andere betekenis
 • Tegenwoordig kun je ze nog steeds opsturen voor een verrassing

Lees in dit artikel verder over de Chocotoff, het gouden streepje en wat je precies moet doen!

Natuurlijk hebben jullie er ook tientallen van gesmuld, en wie weet doe je dat nog steeds. De Chokotoff staat immers bovenaan op het lijstje van de meest geliefde chocoladesnoepjes.

En hebben jullie net als ik tientallen Chokotoff wikkels kapot gekrabd op zoek naar de gouden gelukstreep? 

Chokotoff: sinds 1934

De聽Chokotoff聽werd op de markt gebracht in 1934 en verwierf internationale bekendheid dankzij de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1935. De naam Chokotoff is ontstaan als een samentrekking van chocolade en toffee. Het zou ook een woordspeling zijn op het Brusselse toff, wat goed betekent.

Het heerlijke, ietwat plakkerige snoepje bestaat uit een binnenste van karamel, omhuld met een laag zwarte chocolade. De wikkel is sinds het ontstaan onveranderd gebleven: een donkerbruin papiertje met een bedrukt bandje waarop de typische olifant van C么te d’Or in gouddruk staat te blinken. 

verpakking Chokotoff
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

At jij vroeger ook Chokotoffs? Heb jij deze bekende chocolade toffees vroeger ook op? Wat vond jij ervan en wat kun je je er nog van herinneren?

Deel je herinneringen aan Chokotoff in een reactie onderin!

Chokotoff en C么te d鈥橭r

De oorsprong van de Chokotoff is op en top Belgisch. De eerste Chokotoffs werden geproduceerd te Halle in Belgi毛. Het snoepje behoort immers tot het productengamma van C么te d鈥橭r, het Belgisch icoon dat bedacht werd door Charles Neuhaus.

Het merk werd op 24 april 1883 gedeponeerd. Een Belgisch icoon was geboren! De eerste C么te d’Or-chocolade werd gemaakt met cacaobonen afkomstig van de Goudkust, het huidige Ghana, en kreeg daarom het logo van een olifant mee.

Ondertussen maakt C么te d鈥橭r deel uit van de Amerikaanse multinationale Mondelez, het vroegere Kraft Foods.

logo C么te d'Or
Via: Wikimedia Commons | onbekend, CC

Is een Chokotoff gezond?

Ben je benieuwd naar de ingredi毛nten van dit fabuleus lekker snoepje? Ik som ze even voor jou op:聽Suiker, glucosestroop, cacaomassa, plantaardig vet (palm), cacaoboter, volle melkpoeder, lactose (van melk), magere cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), zout, voedingszuur (natriumcitraten), aroma’s, mager melkpoeder.

E茅n Chokotoff  weegt ongeveer 9,8 gram 茅n…. bevat 45 calorie毛n. Als de Chokotoff gezond is laat ik in het midden maar 茅茅n ding staat als een paal boven water: de Chokotoff is onwaarschijnlijk lekker, m茅t of zonder gouden streepje鈥.

productie Chokotoff
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

De Chokotoff gouden streep

Ik weet bijna zeker dat jij ook ooit de Chokotoff gouden streep gevonden hebt. En krab je nu heimelijk nog als je zo鈥檔 lekker chocoladesnoep in handen krijgt? Psst鈥 ik ga je iets verklappen. Ik ben bijna 50 jaar en doe het nog steeds. 

sfeerbeeld Chokotoff
Via: Kolibrie Graphics | Steffi Wylein, CC

De Chokotoff gouden streep opsturen

De legende zegt dat de gouden streep geluk zou brengen. Veel mensen noemen het dan ook het gelukstreepje. Dat komt omdat de arbeider die als eerste zo鈥檔 streepje ontdekte de dag erna de loterij zou gewonnen hebben. We spreken anno 1951.

De C么te d’Or fabriek

Als jij zo鈥檔 Chokotoff gouden streep vindt, is de kans klein dat je de loterij zal winnen, maar toch is het streepje niet helemaal zonder verrassing. Want als je de wikkel met de gouden streep opstuurt naar de C么te d’Or fabriek in Mechelen dan mag je wel degelijk een verrassing in de brievenbus verwachten.

Dat getuigt het volgende filmpje van Louis en Jurgen uit Ranst die in 2020 hun geluk beproefden.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Inderdaad, de legende doet ons denken aan het prachtig kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek. Voor het eerst verschenen in 1964 en geschreven door de Engelse schrijver Roald Dahl.

Daarin vindt een arme jongen de gouden wikkel waarmee hij 茅茅n van de vijf kinderen is die een rondleiding in de befaamde chocoladefabriek van Willie Wonka wint. Een droom komt uit鈥 

gouden ticket chocoladefabriek
Via: Willy Wonka (capture)

Verfilming van Willie Wonka

In 1971 verscheen de eerste verfilming van dit prachtig kinderboek onder de titel 鈥榃onka & the Chocolate Factory’. Het werd meteen een kaskraker. Bekijk de film nog eens met een zak Chokotoffs bij de hand. Ik verzeker je, dat wordt dubbel genieten!

Meer over het Chokotoff gouden streepje

De productie van de Chokotoff verloopt al lang niet meer als in de vorige eeuw. Het streepje was in de eerste productieprocessen een teken om de arbeiders te verwittigen dat de bobijn papier bijna op was.

Dat heb je beslist ook al eens gezien op een kasticket in de supermarkt. Eigenlijk was dit hetzelfde systeem. Er waren dus maar heel weinig Chokotoffs die zo鈥檔 streepje op de wikkel hadden. 

Chokotoff gouden streep
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

Wat is de kans op een gouden streepje?

Ondertussen worden de wikkels anders geproduceerd, maar om de legende levendig te houden heeft men beslist om nog steeds een kleine 5% van de wikkels te voorzien van zo鈥檔 gouden streepje.

goudenstreep_chokotoff
Via: youtube.com (capture) | Karrewiet van Ketnet

Heb jij een Chokotoff wikkel met gouden streepje?

Ben je als een gek aan het smullen en krabben gegaan en heb je een gouden streepje te pakken? Stuur de wikkel dan op naar: Mondelez, Stationstraat 100, 2800 Mechelen, Belgi毛.

Enkele weken later proef je beslist jouw geluk m茅t daarenboven een oorkonde in de hand! Gewoon doen en genieten zou ik zeggen. Laat je ons in een reactie weten als je ‘m hebt gevonden?

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Met Kolibrie vertaal ik 26 jaar ervaring in retail marketing, branding en grafisch ontwerp tot een zelfstandig verhaal. Ik richt me tot kleine en middelgrote ondernemingen met een specifiek marketing, grafisch of content probleem. Hou je van een snelle, persoonlijke en budgetvriendelijke aanpak of heb je even hulp nodig om daarna weer zelf verder te kunnen? Ik help je op weg naar de oplossing op een no-nonsense manier.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

18 gedachten over “De Chokotoff gouden streep: een geheime legende onthuld”

 1. Een gevonden maar als ik de reacties lees en je stuurt de wikkel op wordt er toch niet op gereageerd dus wat doen we opsturen of niet ?!

  Beantwoorden
 2. Wij hebben onlangs een gouden streepje gehad en opgestuurd naar Mondulez Mechelen maar helaas hebben we geen verrassing ontvangen 馃槶馃槶馃槶

  Beantwoorden
 3. Goeiemiddag,

  Al meerdere malen gouden streepjes opgestuurd maar nog steeds iets ontvangen.
  is deze actie gestopt? zo ja graag deze feedback zodat we niet steeds onze postzegels moeten verprutsen.

  Beantwoorden
 4. Goeiemiddag,

  Al meerdere malen gouden streepjes opgestuurd maar nog steeds iets ontvangen.
  is deze actie gestopt? zo ja graag deze feedback zodat we niet steeds onze postzegels moeten verprutsen.

  Beantwoorden
 5. Beste,

  We zijn zot van chocotoffs en hebben al heel wat gouden strepen opgestuurd……jammer genoeg niks ontvangen :-(.
  Op 1-3-2023 1 gouden streep opgestuurd.
  In begin juni 3 enveloppen met in elk een gouden streep opgestuurd….
  Maar nog steeds niks ontvangen. Mijn kindjes wachten vol geduld op hun verrassing :-)!!
  Gr Conny

  Beantwoorden
 6. heb paar maand terug heb ik met geluk een gouden streepje ontdekt bij het openen van een chokotoff heb het opgestuurd naar jullie adres te mechelen maar tot op de dag van vandaag niets van julllie gehoord spijtig voor zo een groot bedrijf dat al jaren bestaat en dan de mensen voor zot houden amai goe bezig zou ik zo zeggen proficiat chokotoff!!!!!!!!

  Beantwoorden
 7. Mijn kleindochtertjes hadden ook een gouden streep ontdekt. Ik heb dit naar het correcte adres verstuurd met mijn gegevens erbij. Dit is zeker 2 maanden geleden en tot op heden heb ik helemaal niets ontvangen. Jammer.

  Beantwoorden
   • Dag Roxana,

    Je kan deze blijkbaar opsturen naar het adres beschreven in het artikel hierboven. Vergeet in de brief uiteraard niet je eigen gegevens te vermelden! 馃槈

    Succes in ieder geval!

Plaats een reactie

Share to...