Natuurlijk hebben jullie er ook tientallen van gesmuld, en wie weet doe je dat nog steeds. De Chokotoff staat immers bovenaan op het lijstje van de meest geliefde chocoladesnoepjes. En hebben jullie net als ik tientallen Chokotoff wikkels kapot gekrabd op zoek naar de gouden gelukstreep?
De Chokotoff gouden streep
Ik weet bijna zeker dat jij ook ooit de Chokotoff gouden streep gevonden hebt. En krab je nu heimelijk nog als je zo’n lekker chocoladesnoep in handen krijgt? Psst… ik ga je iets verklappen. Ik ben bijna 50 jaar en doe het nog steeds.

De Chokotoff gouden streep opsturen
De legende zegt dat de gouden streep geluk zou brengen. Veel mensen noemen het dan ook het gelukstreepje. Dat komt omdat de arbeider die als eerste zo’n streepje ontdekte de dag erna de loterij zou gewonnen hebben. We spreken anno 1951.
De Côte d’Or fabriek
Als jij zo’n Chokotoff gouden streep vindt, is de kans klein dat je de loterij zal winnen maar toch is het streepje niet helemaal zonder verrassing. Want als je de wikkel met de gouden streep opstuurt naar de Côte d’Or fabriek in Mechelen dan mag je wel degelijk een verrassing in de brievenbus verwachten. Dat getuigt het volgende filmpje van Louis en Jurgen uit Ranst die in 2020 hun geluk beproefden.
Sjakie en de Chocoladefabriek
Inderdaad, de legende doet ons denken aan het prachtig kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek. Voor het eerst verschenen in 1964 en geschreven door de Engelse schrijver Roald Dahl.
Daarin vindt een arme jongen de gouden wikkel waarmee hij één van de vijf kinderen is die een rondleiding in de befaamde chocoladefabriek van Willie Wonka wint. Een droom komt uit…

Verfilming van Willie Wonka
In 1971 verscheen de eerste verfilming van dit prachtig kinderboek onder de titel ‘Wonka & the Chocolate Factory’. Het werd meteen een kaskraker. Bekijk de film nog eens met een zak Chokotoffs bij de hand. Ik verzeker je, dat wordt dubbel genieten!
Van waar komt dat mysterieus Chokotoff gouden streepje?
De productie van de Chokotoff verloopt al lang niet meer als in de vorige eeuw. Het streepje was in de eerste productieprocessen een teken om de arbeiders te verwittigen dat de bobijn papier bijna op was.
Dat heb je beslist ook al eens gezien op een kasticket in de supermarkt. Eigenlijk was dit hetzelfde systeem. Er waren dus maar heel weinig Chokotoffs die zo’n streepje op de wikkel hadden.

Wat is de kans op een gouden streepje?
Ondertussen worden de wikkels anders geproduceerd maar om de legende levendig te houden heeft men beslist om nog steeds een kleine 5% van de wikkels te voorzien van zo’n gouden streepje.

Chokotoff bestaat sinds 1934
De Chokotoff werd op de markt gebracht in 1934 en verwierf internationale bekendheid dankzij de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1935. De naam Chokotoff is ontstaan als een samentrekking van chocolade en toffee. Het zou ook een woordspeling zijn op het Brusselse toff, wat goed betekent.
Het heerlijke, ietwat plakkerige snoepje bestaat uit een binnenste van karamel, omhuld met een laag zwarte chocolade. De wikkel is sinds het ontstaan onveranderd gebleven: een donkerbruin papiertje met een bedrukt bandje waarop de typische olifant van Côte d’Or in gouddruk staat te blinken.

Chokotoff en Côte d’Or
De oorsprong van de Chokotoff is op en top Belgisch. De eerste Chokotoffs werden geproduceerd te Halle in België. Het snoepje behoort immers tot het productengamma van Côte d’Or, het Belgisch icoon dat bedacht werd door Charles Neuhaus.
Het merk werd op 24 april 1883 gedeponeerd. Een Belgisch icoon was geboren! De eerste Côte d’Or-chocolade werd gemaakt met cacaobonen afkomstig van de Goudkust, het huidige Ghana, en kreeg daarom het logo van een olifant mee. Ondertussen maakt Côte d’Or deel uit van de Ameikaanse multinationale Mondelez, het vroegere Kraft Foods.

Is een Chokotoff gezond?
Ben je benieuwd naar de ingrediënten van dit fabuleus lekker snoepje? Ik som ze even voor jou op: Suiker, glucosestroop, cacaomassa, plantaardig vet (palm), cacaoboter, volle melkpoeder, lactose (van melk), magere cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), zout, voedingszuur (natriumcitraten), aroma’s, magere melkpoeder.
Eén Chokotoff weegt ongeveer 9,8 gram én…. bevat 45 calorieën. Als de Chokotoff gezond is laat ik in het midden maar één ding staat als een paal boven water: de Chokotoff is onwaarschijnlijk lekker, mét of zonder gouden streepje….

Heb jij een Chokotoff wikkel met gouden streepje?
Ben je als een gek aan het smullen en krabben gegaan en heb je een gouden streepje te pakken? Stuur de wikkel dan op naar Mondelez, Stationstraat 100, 2800 Mechelen, België.
Enkele weken later proef je beslist jouw geluk mét daarenboven een oorkonde in de hand! Gewoon doen en genieten zou ik zeggen. Laat je ons in een reactie weten als je ‘m hebt gevonden?
Lees ook:
- 12 nostalgische verklaringen voor jouw chocoladeverslaving
- Hoe gaat het nu met de kids uit ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’?
- Zo ziet de jongen van Kinderchocolade er nu uit (en dat is niet verkeerd)
Méér herkenbare nostalgie?
Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).
Jeeh!! Ik heb er 1 gevonden!!!
tof artikel
Ik heb er zojuist eentje gevonden, joepiedepoepie!