Was jij vroeger (en nog steeds) ook helemaal dol op Cola zoals velen andere. Of mocht jij vroeger alleen maar kindercola van je ouders drinken? Het is misschien wel het meest gedronken limonade die er bestaat. Over de hele wereld wordt het drankje gedronken. Maar vroeger was het helemaal geen limonade en zaten er hele andere dingen in dan nu…

Cola bestaat al heel lang. In 1886 is het voor het eerst gemaakt. Het werd toen gemaakt door een apotheker. Er zaten zelf toen medische ingrediënten in het drankje. Dat had jij vast niet gedacht dat die ingrediënten in de cola zaten. Maar ook nu nog is het eigenlijk een soort medicijn.

Een ‘geneesmiddel’

Cola was vroeger een geneesmiddel en werd door arts voorgeschreven. Voor veel mensen was dit drankje vroeger een wondermiddel tegen verschillende kwalen. Zo werd het voorgeschreven tegen hoofdpijn, ouderdomskwalen, maagkramp en vermoeidheidsklachten.

Iedereen vond het medicijn vroeger zo lekker, dat mensen het ook gingen drinken als ze geen medisch klachten hadden. In het drankje zat vroeger dan ook cocaïne uit de cocablaadjes en wel een hoeveelheid, die vergelijkbaar is met 1/5 van een ‘lijn’ cocaïne. In 1903 hebben ze besloten dit ingrediënt uit de cola te halen en gebruikte of ‘verarmde’ coca-bladeren te gebruiken. (via Wikipedia)

Via: pixabay.com

Cola is nog steeds een middel tegen medische klachten

Jij zult het misschien niet gedacht hebben, maar nog steeds helpt het soms tegen medische kwalen. Zo wordt het onder andere gebruikt tegen misselijkheid. Vooral zwanger vrouwen drinken het vaak, maar er zijn ook mensen die zweren bij cola als ze een flinke kater hebben. Ook helpt het nog tegen keelpijn en diarree.

Tijdens survival zal je het drankje ook kunnen gebruiken bij een kwallenbeet. Het geneutraliseerd namelijk de gif van de kwal. Hierdoor zul je snel minder jeuk hebben en dat is ook handig bij bijvoorbeeld een muggenbeet.

Er gaan zelf geruchten dat het drankje ook helpt om de kans op een voedselvergiftiging te verkleinen. Daarom raden sommige het ook aan om het drankje te nemen tijdens je vakantie in het buitenland. Er is alleen geen officieel onderzoek naar geweest of dit gerucht ook echt klopt.

Veel suiker

Frisdranken in het algemeen, maar ook zeker cola zijn de laatste tijd flink in opspraak, vooral als drank voor kinderen. Er zit namelijk veel suiker in en dat is natuurlijk niet gezond. Daarom wordt nu aan vooral jonge kinderen afgeraden veel cola te drinken, allereerst om de suikers, maar ook de cafeïne die het product gebruikt wordt.

Via: pixabay.com

Ook dit kun jij met Cola doen

Je kunt veel meer dingen doen met cola dan je zult denken. Het is namelijk meer dan limonade alleen. Het blijft een wondermiddel. Zo kan het gebruikt worden voor het verwijderen van bloedvlekken uit kleding. Maar je kunt er zelf de wc mee schoonmaken. Ook word je haar er mooier door.

Lees ook: Dit meisje gooit twee flessen cola over haar haren, maar waarom?

23 keer: ongebruikelijke toepassingen voor cola

Wist jij dit?

Had jij ook niet verwacht dat cola werkt tegen misselijkheid en dat er heel vroeger cocaïne in zat? Deel dit artikel met je vrienden!Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer