Bud Spencer en Terence Hill De vier vuisten

Via: Wikimedia Commons | Enzo Barboni, CC

Bud Spencer en Terence Hill spelen in talloze komische knokfilms. Onder de naam Vier Vuisten staat het duo jaren lang garant voor het betere gooi- en smijtwerk. Ken jij hun films nog? We zetten de meest hilarische hoogtepunten voor je op een rijtje.

De vier vuisten

Geweld kan leuk zijn. Bij Tom & Jerry bijvoorbeeld. Of bij Bud Spencer en Terence Hill. Hun vechtstijl is dermate absurd dat het geen moment een dreigende of kwetsende indruk maakt.

Het lijkt meer op een vreemde mengeling van acrobatiek, boksen, slapstick, worstelen en ballet. De films met de vier vuisten vormen daardoor bijna een genre op zich.

de vier vuisten films
Via: youtube.com (capture) | Mr. Martin

Bud Spencer

De echte naam van Bud Spencer is Carlo Pedersoli. Ooit was hij zwemkampioen. Hij zwom mee in de Olympische Spelen van 1952 en 1956. Daarnaast acteerde hij een beetje.

Bud Spencer
Via: youtube.com (capture) | Mr. Martin

Zo had hij onder andere een kleine rol als Pretoriaanse wacht in de Amerikaanse filmklassieker Quo Vadis uit 1951. Sinds 1967 werkte hij onder de naam Bud Spencer.

Flatfoot en Big Man

Ook zonder Terence Hill maakte Bud Spencer een flink aantal succesvolle films. Daaronder drie filmreeksen: Flatfoot, Big Man en ExtraLarge. De titels verwezen naar zijn omvangrijke postuur. Met een lengte van 1,94 meter bereikte hij een maximum gewicht van 140 kilo.   

Mario wie?

Mario Girotti is de echte naam van Terence Hill. Die naam staat sinds 1951 op de aftiteling van heel veel films. Daaronder de magistrale klassieker Il Gattopardo van Luchino Visconti uit 1963. Je moet wel even zoeken tussen alle andere namen, want het was een kleine bijrol … 

Terence Hill
Via: youtube.com (capture) | Mr. Martin

Terence Hill

In de tweede helft van de jaren ‘60 krijgt Girotti meer bekendheid als gevolg van verschillende rollen in spaghettiwesterns. Uit die tijd stamt het pseudoniem dat hem beroemd maakt; Terence Hill. Ook zonder Bud Spencer schittert Terence Hill in tal van films.

Eén van de bekendste is My name is Nobody uit 1973, deels geregisseerd door Sergio Leone. Henry Fonda is de tegenspeler van Hill. De titelmuziek van Ennio Morricone is wereldberoemd.    

Lucky Luke

Begin jaren ‘90 kruipt Hill negen maal in de huid van de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw. Liefhebbers van de populaire strip zullen hun favoriete westernheld amper terug herkennen; deze Lucky Luke is blond en draagt lichtbruine kleding. Alleen het witte paard klopt nog een beetje.

Het iconische duo

Tussen 1967 en 1994 spelen Bud spencer en Terence Hill samen in 18 films. Het zijn niet telkens dezelfde karakters, maar de onderlinge rolverdeling wordt al die tijd wel grotendeels consequent doorgevoerd.

Bud Spencer is de ietwat chagrijnige dommekracht en Terence Hill speelt de goedlachse charmante slimmerik. Soms liggen ze overhoop met elkaar, maar aan het eind blijken zij toch altijd weer prima zij aan zij te kunnen knokken.

De 12 beste films met Bud Spencer en Terence Hill

Weet jij nog waarom de vier vuisten altijd moeten knokken? Ze doen het niet voor hun lol … toch valt er veel te lachen. Wat dacht je van deze 12 komische hoogtepunten? Hoeveel ken je ervan? 

1. God forgives, I don’t (1967)

Dit is de eerste film waarin het duo samen acteert. Het is een spaghettiwestern die opent met een akelige scene; alle passagiers van een trein blijken bij aankomt op een station bruut vermoord.

Het aanwezige goud is verdwenen. Dit is het begin van een knalharde strijd. Wat dat betreft valt er aan het begin van de carrière van de vier vuisten nog niet veel te lachen. Spannend is het wel.

2. Ace High (1968)

Eli Wallach speelt mee in de sequel, eveneens een spaghettiwestern. De vier vuisten delen al flink wat rake klappen uit met een choreografie die sterk doet denken aan latere films; de dreunen die Bud Spencer bovenop het hoofd uitdeelt zie je hier bijvoorbeeld al verschijnen.

3. Boot Hill (1969)

Deze film is in Nederland bekend onder de naam De snelste vuisten van het Wilde Westen. Anders dan deze titel suggereert houden de vuisten nog vaak een revolver vast in plaats van klappen en stompen uit te delen.

Het is de derde film uit de trilogie van regisseur Giuseppe Colizzi. De cinematografie en het script zijn wederom dik in orde, evenals de spanning, de actie en muziek.

4. They call me Trinity (1970)

In het Nederlands: De linker- en de rechterhand van de duivel. Wederom een spaghettiwestern, voortbordurend op het succes van de trilogie van Colizzi. Commercieel is deze film een enorm succes. Het verhaal gaat over de wraakneming op een corrupte burgemeester.

De vier vuisten beginnen als helden in spaghettiwesterns, maar na verloop van tijd verschijnen ze ook in andere genres. Zo doen ze het bijvoorbeeld goed als politieagenten. Weet jij nog in welke films dat was? Je leest het op de volgende pagina.

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer