24 dingen die je vroeger op de basisschool deed

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Apenkooien gym school vroeger typische basisschool dingen momenten

De basisschool, wat een geweldige en zorgeloze tijd was dat. Er gebeurde van alles: buiten spelen, vriendjes en vriendinnetjes en nog veel meer. Maar wat deed je eigenlijk allemaal in de schoolklas van de lagere school?

Wij hebben een lijstje gemaakt met 18 dingen die je vroeger op de basisschool deed!

Mooie lagere school momenten

Wat was het mooi! Leuke dingen leren, spelen en je altijd ergens op kunnen verheugen: de basisschool! Helaas is het voor velen een lange tijd terug, maar juist daarom is het leuk om oude herinneringen op te halen. Het terugdenken doen we in verschillende categorieën.

Waar we eerder al typische uitspraken ‘uit die tijd’ de revu lieten passeren, is het nu de beurt aan de bijzondere momenten uit de basisschool! We proberen hier zo goed mogelijk al die typerende dingen uit de lagere school te beschrijven.

Typische basisschool dingen momenten vroeger herinneringen
Via: pixabay.com | TJENA, CC

24 typische basisschool dingen

Dan is het nu tijd voor die geweldige en vooral typische basisschool dingen die je vroeger bezighielden. Herbeleef die goede oude tijd!

Waar denk jij aan terug bij de basisschool? 🎒

Heb jij je basisschool tijd nog vers in je geheugen of juist niet? Welke van onderstaande basisschool dingen herken jij nog of wat hebben we over het hoofd gezien? We zijn benieuwd!

Deel jouw typische basisschool herinneringen in reactie onderin!

1. Je potlood slijpen met de machine

Het draaide op de basisschool natuurlijk om schrijven. Je deed het de hele dag door tijdens een schooldag en gebruikte daar ook vaak een potlood voor. Dat potlood moest ook geslepen worden en daar had je coole puntenslijpers voor.

Eerst de manuele puntenslijper, waar je zelf moest draaien. Daarna waren ze nog automatisch ook. Gewoon je potlood insteken en hoppa, de punt was weer scherp. Ik herinner me dat maar al te vaak m’n vinger op stak met de vraag, of ik mijn punt kon slijpen.

Elektrische puntenslijper vroeger basisschool attributen
Via: Wikimedia Commons | Vacuumfan7072, CC

En tja, dan was er natuurlijk ook de nog andere kant van je potlood! Ik kan me nog herinneren dat het uiteindelijk mijn doel was, om een zo klein mogelijk potloodje te krijgen…

Potlood school slijpen klein vroeger
Via: reddit.com

2. Vulpenballetjes verzamelen

Natuurlijk schreef je tijdens de basisschool met een vulpen en die hadden plastic vullingen met inkt. In die vulpenvullingen zaten gekke kleine balletjes. Was je vulling dus leeg, kon je die vulpenballetjes eruit halen en verzamelen!

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed
Via: pixabay.com | PxHere, CC

3. Beloning met stempel of sticker

Deed je je schoolwerk goed, kreeg je bij het nakijken een stempel of sticker. Hoe blij je kon zijn met zo’n simpele sticker. Genoeg motivatie dus, om zo min mogelijk fouten te maken!

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

4. Maar de bekende KRUL was ook goed…

De befaamde krul was natuurlijk ook graag gezien in je schoolschrift. Een simpele krul, zodat je kon zien dat het goed was!

Ik weet nog dat ik deze prachtig vond en ‘m probeerde na te maken. Toch kreeg ik die krul zelf nooit zo mooi gezet als de juffrouw of de meester.

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed

5. Dat moment van verkering vragen

Verkering vragen (of gevraagd worden) was natuurlijk niet zomaar iets. Dat moest je goed aanpakken en daarbij de juiste middelen gebruiken. Natuurlijk op een briefje (met multiple choice)!

Verkering briefje vragen basisschool

6. Stoelwippers omduwen

Ze werden al altijd gewaarschuwd door de juffrouw en meester, maar bleven het doen. Die mensen die op de achterste poten van hun stoeltje zaten, moest je dus even een klein tikje geven als je naar het toilet ging.

Supergrappig, totdat je zelf het slachtoffer was…

Stoel wiebelen
Via: Een goed schoolgebouw

7. Het krijtje in de bordenwisser

Het ouderwetse krijtbord op school moest natuurlijk gewist worden en daar kwam de bordenwisser in zicht. Ook hier kon je bijzonder grappige dingen mee uithalen…

Classic! Krijtjes in de bordenwisser doen zodat het bord niet meer schoon werd. Toen heel grappig!

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed
Via: Wikimedia Commons | John Phelan, CC

8. Vingeroefeningen voor het schrijven

Het leven van de basisschool leerling was niet gemakkelijk. Het was zwoegen en dat merkte je! Soms kreeg je kramp van het schrijven en dan deed je vingeroefeningen.

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed
Via: pixabay.com

9. Met de plasketting naar het toilet

Ging je naar het toilet, dan deed je de plasketting om. Het zelfs een beetje een eer om het vaak lelijke dingen om te hebben, maar zo wist je juf of meester dat er al iemand op te wc was…

wc ketting wat ben je met Marleen op weg?
Via: flickr.com | grijsmeisje (embed)

10. Afkijken tijdens het wekelijkse dictee

Elke week was er een dictee, soms makkelijker, maar er waren ook van die moeilijke sessies bij. Doodse stilte in het klaslokaal en de juf of meester stond helemaal aan de andere kant te dicteren…

Hoe zou je buurman/-vrouw dat moeilijke woord hebben geschreven? Tja, als je het echt niet wist, keek je wel eens af… heel soms en heel stiekem!

Naarmate je ouder werd, werd het afkijken ook steeds moeilijker!

Afkijken basisschool
Via: depositphotos.com | tonodiaz

11. Juichen als de TV de klas binnen gerold kwam

Niks was mooier dan het moment dat de school-tv, die op een rolkast stond, je klas kwam binnenrijden. Je dag was meteen goed, want het betekende of weekjournaal of een leuke film, jeeeeeej!

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed
Via: flickr.com | Michael Coghlan, CC

12. Tijdens school-TV kwamen deze vaak voorbij

Je kon weer genieten van je bekende vrienden van school-tv. Natuurlijk met de nostalgische Moffel de Mol en Piertje de Worm uit Koekeloere. Een basisscholier uit de jaren 90 kent ze ook nog wel als: Moffel en Piertje!

Koekeloere Moffel en Piertje televisie
Via: Koekeloere (capture)

13. Helaas, toch weer nachtmerries…

Typisch voorbeeld van basisschool herinneringen die we liever zouden vergeten. Dacht je dat ze op school kindvriendelijke programma’s zouden uitzenden… Niets is minder waar met Karbonkel uit het kinderprogramma Ik Mik Loreland!

Karbonkel
Via: Ik Mik Loreland / NOT (capture)

14. Je ging een AVI-niveau (leesniveau) omhoog!

Je moest niet alleen leren lezen, maar het moest ook steeds beter. Je leesniveau werd op de basisschool gemeten aan de hand van het AVI-niveau. Wat was ik trots als ik weer een level hoger was…

Het boek Matilda van Roald Dahl was een klassieker die je ook zeker hebt gelezen. Zij kon ook goed lezen!

matilda boeken Roald Dahl
Via: Matilda (cover)

15. Je laatje opruimen… de ellende

In je schooltafel zaten ook laatjes. Hier kon je je spullen in bewaren: van boeken, schrijfzaken en andere prullaria. Wat verzamelde je toen (al) veel troep in dat school laatje.

GRATIS SCHOOLMEUBELTJES Op dit moment krijgen wij een grote hoeveelheid schoolmeubels aangeboden van allerlei scholen…

Geplaatst door Mission & Relief Logistics op Donderdag 11 oktober 2018

16. feest als Flip de Beer mee mocht

Best gek om er nu over na te denken, maar vroeger was je er maar al te blij mee. Iedere weekend mocht Flip de Beer met een leerling mee naar huis. Je zorgde er dan voor en hij sliep dat weekend ook naast je andere knuffels.

De volgende maandag mocht je dan vertellen wat je allemaal met Flip de Beer hebt ondernomen dat weekend. Toevallig ALTIJD leuke dingen in het weekend dat Flip mee mocht… 😉

Flip de beer basisschool

17. Laatste gymles: standaard apenkooien…

Één van de beste basisschool herinneringen was toch wel die laatste gymles. Je mocht dan als klas kiezen wat je wilde doen, maar eigenlijk stond die keuze al vast: APENKOOIEN!

Alle kasten, bokken, matten, touwen, trampolines en banken werden erbij gehaald om een zo tof mogelijk parcours te maken. Heerlijk!

Apenkooien gym school vroeger typische basisschool dingen momenten
Via: youtube.com (capture) | Apen Kooi

18. Het was weer zover… je had corvee

Balen, zo eens de zoveel tijd moest je ook echt meehelpen met opruimen: je had corvee! Borden schoonmaken, bordenwissers uitkloppen en zorgen dat je klaslokaal er weer helemaal orde uitziet.

Het klonk misschien niet al te interessant, maar met je beste vrienden was het nog leuk ook!

Kind-emmer-dweil
Via: depositphotos.com | Cherry-Merry

19. Sinterklaas op school!

Je keek er natuurlijk al maanden naar uit, maar begin december was het dan echt zover. Sinterklaas kwam op bezoek in de klas.

Het festijn begon natuurlijk met de pieten met veel kabaal de klas in kwamen en overal pepernoten gooiden. Ik was in het bijzonder onder de indruk van de kennis van Sinterklaas. In de klas wist ie (met z’n boek) alles over je!

Sinterklaas Bram van der Vlugt vroeger
Via: Wikimedia Commons | Gaby Kooiman, CC

20. Wanneer is het pauze… knikkeren

Die pauzes waren heilig en horen natuurlijk zeker in het rijtje basisschool herinneringen thuis. Je kon hier gaan rijden met die ouderwetsen karren, maar er waren ook genoeg schoolpleinspelletjes, waaronder:

  • Bokspringen bij elkaar
  • Tikkertje of verstoppertje
  • Elastieken
  • Hinkelen (met stoepkrijt)
  • Touwtje springen

“WOW… heb een super-mega-bonk gewonnen met knikkeren.”

Knikkeren knikkers spelen ruilen vroeger schoolplein
Via: flickr.com | tup wanders, CC

21. De musical

Absoluut het hoogtepunt aan het einde van het schooljaar: het schoolfeest en de musical. Welke rol kon je bemachtigen?

Laatste jaar basisschool musical
Via: flickr.com | Henk-Jan van der Klis, CC

22. Dan was je weer jarig! Wat een feest…

Jarig zijn was natuurlijk altijd al leuk, maar op de basisschool helemaal. Je mocht naast de juf of meester zitten in de kring en natuurlijk hele dag een kroon op.

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed
Via: Wikimedia Commons | D’Arcy Norman from Calgary, Canada, CC

23. Daar hoort natuurlijk trakteren bij

Je moeder wilde altijd iets gezonds als traktatie… maar jij liever niet. Chips of snoep was meer dan genoeg!

Voor de leraren had je moeder of vader ook iets meegegeven en dus mocht je de klassen rondgaan. Zo spannend en vaak mocht je daar een speciale sticker uitkiezen. Was ik iedere dag maar jarig…

Groep 8 basisschool klas basisschool herinneringen
Via: Collectie Stadsarchief Breda, ID nr: JVG19951012006 Johan van Gurp, CC

24. Je klasgenoten uitnodigen voor je kinderfeestje

En dan was er natuurlijk nog het kinderfeestje. “Ik verklap niet wat we gaan doen, maar neem mee…”

24 dingen die je vroeger op de basisschool deed
Via: flickr, mommy peace, CC

Jouw basisschool momenten?

Heb jij leuke basisschool herinneringen van vroeger? Welke van deze zaken herkende je nog uit je eigen schooltijd? Of hebben we iets over het hoofd gezien? We zijn benieuwd waar jij aan denkt, als je terugdenkt aan de basisschool!

Deel je herinneringen aan de basisschool in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “24 dingen die je vroeger op de basisschool deed”

  1. Vroeger, in de 4e klas (Jenaplan) was er een plastic ding waar verschillende “vullingen” in konden. Van casette hoorde je vragen en moest je met je potlood of pen het goede antwoord kiezen. Was het goed prikte je een gaatje en anders bleef het foute stipje staan. Had een speciale naam maar die weet ik niet meer…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...