Duitse krimi’s: op deze 10 series waren we vroeger verzot

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

duitse krimi tv serie

Er was een tijd dat televisie kijkend Nederland massaal inschakelde op Duitse moordmysteries. Weet jij nog wat de toppers uit die dagen waren?

Antennes en omroepverenigingen

Voor Netflix, kabeltelevisie en internet kwamen de programma’s via de antenne de huiskamer in.

Wie geluk had, kon Duitse zenders ontvangen. ZDF, ARD en WDR hadden het ruimste aanbod. Daar had je krimi’s te kust en te keur.

Via: Derrick (capture)

Zonder deze kanalen was je aangewezen op de Nederlandse publieke omroep. Gelukkig was met name de TROS alert. Deze omroepvereniging zond Duitse moordpareltjes uit. Met ondertiteling. Dat was een prettig voordeel als je de taal niet goed beheerste.

De oudste Krimi

Aanvankelijk was er geen kleur. Vandaar dat je alle 97 afleveringen van de oer-krimi Der Kommissar alleen in zwart-wit kon zien. Misschien was dit programma in Nederland niet de bekendste krimi, maar de invloed van deze serie laat zich desondanks moeilijk overschatten.

De serie startte in 1969. Hij speelde zich af in München en draaide om Kommissar Herbert Keller, gespeeld door Erik Ode. Harry Klein was een van zijn assistenten. Die maakte in 1974 plaats voor zijn jongere broer, Erwin Klein.

Weet jij waarom? 

Via: Der Kommissar (capture)

Ken je deze 10 krimi’s nog?

Na Der Kommissar leek het hek van de dam. Het aantal Duitse krimi’s dat sinds die tijd is gemaakt overstijgt de 100. Wil je er weer eens één gaan kijken en weet je niet waar je moet beginnen? Dan hebben we hier een selectie voor je.

Herinner jij je deze 10 krimi’s nog? 

1. Tatort (1970)

De langstlopende Duitse krimi, ooit opgezet door de ARD om de concurrentie met Der Kommissar van de ZDF aan te gaan. Eigenlijk bestaat Tatort uit meerdere series die elkaar afwisselen; elke speelt zich af in een andere stad.

Ook Oostenrijkse en Zwitserse omroepen leveren hun bijdrage. De titelmuziek van Klaus Doldinger is er één om nooit te vergeten.

De afleveringen die zich tussen 1982 en 1991 in Duisburg afspelen genieten cult status. Die draaien om de onconventionele inspecteur Horst Schimanski. Götz George speelde daarin de hoofdrol.

De Nederlandse schrijver en acteur Chiem van Houweninge leverde een aanzienlijke bijdrage. Hij was één van de scenaristen. Bovendien vertolkte hij in enkele afleveringen de rol van Hänschen. 

Via: Tatort (capture)

2. Derrick (1974-1998)

Daarom ging Harry Klein – gespeeld door Fritz Wepper – weg bij Der Kommissar! Hij kreeg een nieuw baantje bij Stephan Derrick, gespeeld door Horst Tappert.

Misschien was Derrick wel de populairste inspecteur in Nederland; scherpzinnig, beschaafd en gezaghebbend.

Via: Derrick (capture)

Wepper was niet de enige die de overstap van Der Kommissar naar Derrick maakte. Scenarist Herbert Reinecker ging met hem mee. En herken jij deze iconische intro van Derrick nog?

3. Der Alte (1977-2021)

In Nederland beter bekend als Onze Ouwe. Deze serie ging zo lang mee dat drie acteurs de titelrol als een estafettestokje van elkaar overnamen.

Siegfried Lowitz speelde de eerste 100 afleveringen Hauptkommissar Erwin Köster.

In de serie liet hij in zijn laatste aflevering het leven tijdens de uitoefening van zijn functie. Acteur Rolf Schimpf volgde hem op als Hauptkommissar Leo Kress. Dat deed hij 222 afleveringen lang.

Walter Kreye en Jan-Gregor Kemp waren onze laatste ouwen. 

Via: Der Alte (capture)

4. SOKO (1978)

Net als Tatort is deze serie een samenwerkingsverband tussen regionale afdelingen uit Duitsland en Oostenrijk. Nu nog kun je via de ZDF kijken naar SOKO Potsdam, SOKO München, SOKO Köln, SOKO Hamburg, SOKO Stuttgart, SOKO Kitzbühel, SOKO

Afijn, de boodschap is duidelijk. SOKO 5113 – dat startte in 1978 – is de eerste van het format. De letters SOKO vormen een afkorting voor Sonderkommission. Het gaat dus om een soort van task forces of werkgroepen.

duitse krimi's
Via: SOKO 5113 (capture)

5. Ein Fall für Zwei (1981-2021)

Deze serie was helaas alleen te bekijken via de ZDF. Daar duurde het succes 31 seizoenen met in totaal 300 afleveringen. De verhaallijnen waren wat voorspelbaar; meestal werd in of rond Frankfurt am Main een onschuldige aangeklaagd voor moord.

De advocaat schakelde dan een privé detective in om de ware toedracht te achterhalen. Claus Theo Gärtner speelde al die jaren de speurneus Josef Matula en was daarmee de belangrijkste constante factor.

6. Der Fahnder (1984-2005)

In Nederland bekend als De Speurder. De VARA zond deze serie in Nederland uit. Klaus Wennemann speelde Faber, een enigszins gecompliceerde inspecteur, ietwat humeurig en ongeduldig.

Soms leek hij zijn werk met tegenzin te doen.

Via: Der Fahnder (capture)

Niet dat hem dat belemmerde, want moordzaken werden professioneel tot een goed einde gebracht. Na het noodgedwongen vertrek van Wennemann in 1992 verloor de serie aan populariteit. 

7. Kommissar Rex (1994-2015)

Eigenlijk was dit geen Duitse serie, maar een Oostenrijkse. Desalniettemin vanwege het genre en de taal hier toch aandacht voor deze krimi. Ook al is het alleen maar omdat een Duitse herder de hoofdrol speelde.

In Nederland leidde de uitzending via de publieke omroep tot een ongekende vraag naar dit hondenras; het commissaris Rex-effect!.

Deze keer geen ouwe inspecteur en een iets minder oude assistent, maar een jonge inspecteur en een hond. Dat bleek een gouden greep. 

krimi
Via: Kommissar Rex (capture)

8. Der Kommissarin (1994-2006)

Nog een krimi zonder oude mannelijke inspecteur. Hannelore Eisner speelde Lea Sommer, een vrouwelijke inspecteur die na haar scheiding de zorg had over haar puberzoon Daniel.

Frankfurt am Main is de stad waar het allemaal gebeurde.

Ook Lea Sommer had een werkpartner. Meerdere zelfs, want de eerste vond in 1996 een vroegtijdig einde na een schietpartij. Gelukkig was er een opvolger.  

Via: Der Kommissarin (capture)

9. A.S. (1995-1998)

De titel bestaat uit de initialen van Alexander Stein, privédetective. Klaus J. Behrendt speelde de hoofdrol en die kende iedere krimi liefhebber als Max Ballauf van de Kripo Köln uit Tatort.

En tjonge, wat een leuke spannende afleveringen waren dat!

De verwachtingen waren hoog voor deze serie, die in Duitsland moest gaan concurreren met Tatort en Columbo. Helaas bleef het publiek daar kiezen voor de vaste waarden en moest A.S. na drie seizoenen het veld ruimen. Eeuwig zonde!

Gelukkig kreeg Klaus J. Behrendt later zijn plekje bij Tatort gewoon weer terug.

Via: Tatort (capture)

10. Schimanski (1997-2013)

Zes jaar na de laatste aflevering in Tatort keerde de man met de snor weer terug in een krimi. Zijn beige-grijze Feldjacke hing onveranderd om zijn schouders. Inspecteur was hij niet meer, doch slechts adviseur voor de Kripo Duisburg.

Chiem van Houweninge gaf ook weer acte de présence. Misschien kwam het daardoor dat het kwaliteitsniveau en de amusementswaarde van de afleveringen onveranderd hoog bleef.

duitse krimi
Via: Schimanski (capture)

Jouw favoriete Duitse krimi

Mis je een krimi in dit lijstje? Heb jij speciale herinneringen aan een Duitse speurneus? Liep jij in dezelfde jas als Derrick of Schimanski? Vind jij Duitse krimi’s veel beter dan Engelse detectives?

Laat het ons weten in een reactie onderin

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Duitse krimi’s: op deze 10 series waren we vroeger verzot”

Plaats een reactie

Share to...