Gesloten attractieparken: 11 pretparken die niet meer zijn

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

20

Laatste update:

20

Gesloten attractieparken pretparken

Een dagje naar het pretpark was één van de hoogtepunten als kind. Helaas hebben niet alle pretparken het overleefd. Welke van deze 11 gesloten attractieparken herinner jij je nog?

Gesloten attractieparken

Helaas komt aan ook vele leuke dingen een eind. Datzelfde geldt zelfs voor iets geweldigs en nostalgisch als pretparken. Waarschijnlijk herinner je je eerste dag in de Efteling of Walibi nog wel.

Toch zullen er voor velen nog compleet andere attractieparken naar boven komen, bij het denken aan vroeger.

Attractieparken Efteling achtbaan pretpark
Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo

Net als met bijvoorbeeld verdwenen winkels van vroeger, moeten we soms ook afscheid nemen van pretparken. Daarom hier een lijstje van gesloten attractieparken.

Jouw favoriete pretparken? Wellicht herken je nog één of meerdere van onderstaande gesloten pretparken. Aan welke (gesloten) parken moet jij meteen denken en zijn we er misschien nog eentje vergeten?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Het land van ooit

Al in 1989 opende in het Brabantse Drunen Het land van ooit haar deuren. Marc Taminiau, die voorheen directeur was van de Efteling was de oprichter van het kinderthemapark.

Het park bleef altijd in handen van de familie Taminiau. In 2007 moest het park sluiten.

Land van Ooit Plattegrond kaart
Via: Facebook | Wij Willen Het Land Van Ooit Terug

Het oorspronkelijk idee, was een park waar acteurs rondliepen uit het verhaal. In de jaren ’90 was dit niet meer voldoende. Naast theater kwamen er ook snelle attracties. De sfeer van het land, waarin kinderen de baas waren, bleef altijd bewaard.

Jaarlijks was er ook een uitreiking voor grootste kindervriend. De gouverneur sloeg hem of haar tot baron(nes) van ooit.

Het land van ooit Clowntje
Via: Wikimedia Commons | JorisMol, CC

2. Autotron

Autotron opende in 1972 haar deuren voor het eerst in Drunen en kreeg al snel landelijke bekendheid door de architectuur van Anton Pieck (bekend van de Efteling).

Autotron gesloten attractieparken Drunen pretpark
Via: Wikimedia Commons | Cro-Cop2, CC

In 1987 verhuisde het park naar Rosmalen. Het verloor haar sprookjesachtige uiterlijk en werd een hal vol auto’s en activiteiten. Max Lips, de oprichter kon het publiek alleen op die manier tevreden houden.

Het park heeft tot 2003 bestaan, zoals we het kennen. Evert Louwman heeft de meest bijzondere auto’s opgekocht die in het museum van Autotron stonden. Hij zette ze in zijn eigen museum in Den Haag. Het ging voornamelijk over de auto’s van het Nederlandse merk Spyker.

3. Ecodrome

Dit pretpark in Zwolle bestond dankzij de subsidie van de gemeente Zwolle en sloot toen deze in 2011 stopte. Er waren geen grote attracties, maar expedities.

Het park wilde de historische natuur onder de aandacht brengen. Er waren dieren te zien. Het was ook deels een museum. Inmiddels is er een nieuw park voor in de plaats gekomen: Dinoland.

Ecodrome pretpark gesloten attractieparken
Via: Wikimedia Commons | JePe , CC

4. Flevohof

De voorloper op het huidige Walibi Holland. Het park werd geopend door prinses Beatrix in 1971, als educatief agrarisch themapark.

Vele zullen de slogan van het park nog wel herkennen van de reclame. Beleef de dag van je leven in de Flevohof. Het park kende Herman Eshuis als directeur. In 1991 werd het park overgenomen.

Kijk hier naar de reclame van 1987:

5. Miniatuurpark Appelscha

In Friesland opende zij haar deuren al in 1989. Hier waren de drie noordelijke provincies te zien op een schaal van 1:25. Er was een speelweide, een kinderboerderij en je kon er zelfs trouwen. Helaas ging het park failliet en sloot ze in 2011 haar deuren.

Wil je nog eens terugzien hoe het park eruitzag? Bekijk dan deze beelden.

6. De Vluchtheuvel

De vluchtheuvel opende haar deuren in de jaren 60, als zwembad en pretpark in de bossen van Norg in Drenthe. Norgie de Eekhoorn was de bekende mascotte. Het park kende meerdere eigenaren, maar het was moeilijk om er winst op te maken, aangezien het park maar een paar maanden per jaar open kon zijn.

In 2007 is het terrein verkocht, er kwamen krakers en het gebouw heeft in 2010 nog in brand gestaan. Een heftig einde voor een mooi en geliefd park.

7. Speelstad Oranje

Het park was open van 1992 tot 2015 en brengt ons leuk nieuws. Er wordt een doorstart gemaakt in 2022.  Ze draaide de laatste vijf van de dertig jaar verlies. Het was een groot overdekt attractiepark in Drenthe en was eerder al bekend onder de naam: Het Pipodorp.

Het park was geïnspireerd op de televisieserie: Pipo de Clown. Bekijk de video hieronder om te zien hoe speelstad Oranje het nieuws haalde, toen bekend werd dat zij haar deuren moest sluiten.

We hebben nog een aantal gesloten attractieparken van vroeger. Heb jij nog in zo’n auto gereden? (zie 11.)

8. Miniatuurpark Walcheren

Dit miniatuurpark opende al in 1954 en bouwde alle bekende gebouwen van het Zeeuwse eiland Walcheren na voor bezoekers.

In 2008 sloot het park haar deuren, maar het park is onder een nieuwe naam in 2009 heropend met behulp van Madurodam in Middelburg. Het park is verder gegaan onder de naam Mini Mundi.

Miniatuur Walcheren gesloten attractieparken
Via: Wikimedia Commons | Knowledge, CC

9. Yumble

Het complex van Yumble lag er sinds 2015 door het niet vinden van een overnamekandidaat verlaten bij. Het park in Roermond is inmiddels afgebroken. Het park was bedoeld als attractiepark van de toekomst, waar gewerkt werd met moderne projectietechnieken en 3D-effecten.

Helaas bleven de bezoekers weg en liepen de schulden hoog op.

10. Oude Valkeveen

Oude Valkeveen, is zeker oud te noemen. Nog voor de oorlog in 1930 in Naarden opgericht als pannenkoekenrestaurant met speeltuin. Er werden zelfs lange tijd paardenraces gehouden.

Het park is eigenlijk maar even dicht geweest in 2017. Iedereen kan er gewoon weer een bezoekje brengen, dan wel in een nieuw jasje.

11. Verkeerspark Assen

De naam zegt het al, dit park kende een verkeersthema. De slagzin van het park luidde: Jij bent de chauffeur. Het park opende in 1957 als de Gouverneurstuin en kreeg later nog de naam: Jeugdverkeerspark.

Voormalig politierechercheur Klaas Bos kwam met het idee voor een park waar kinderen vertrouwd konden raken met het verkeer. Er kwam een stichting en het park bestond dankzij de donaties en schenkingen.

Verkeerspark Assen gesloten attractieparken pretpark
Via: Nationaal Archief | Bilsen, Joop van / Anefo

Het park is in 2014 gesloten wegens afname in bezoekersaantallen, maar was voor vele kinderen de eerste keer om ‘echt’ in het verkeer deel te nemen (en dan niet op je fiets). Je moest zelfs oppassen om geen bekeuring te krijgen.

Wil je toch nog delen van de inboedel zien? Camping de Wijster heeft een deel gebruikt. Inmiddels zijn alle panden op het terrein gesloopt, nadat er drie keer brand was ontstaan. In het filmpje zie je hoe het park er verlaten uitziet.

UPDATE: inmiddels is het oude verkeerspark Assen verhuisd naar Attractiepark Duinen Zathe te Appelscha. Er kan dus weer volop ‘gelest’ worden voor het rijbewijs…

Gesloten pretparken: jouw herinneringen?

Herken je nog enkele van bovenstaande gesloten attractieparken? Of hebben we eentje over het hoofd gezien?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

20 gedachten over “Gesloten attractieparken: 11 pretparken die niet meer zijn”

 1. Ben als klein meisje wel eens in Miniatuur Walcheren geweest. Daar had je een mini draaimolen, waar je, dacht ik, een kwartje in moest gooien en dan draaide hij rond.
  En speelstad Oranje, ook fijne herinneringen aan. Net als Verkeerspark Assen. Heb nooit een rijbewijs van het park gehaald, maar heb er wel heel wat “gereden”. Nou is een deel verhuisd naar Duinen Zathe, maar andere delen (zoals de elektrische autootjes) niet. Best wel jammer.

  Beantwoorden
 2. Zo jammer, flevohof, verkeerstuin, minatuurpark, speelstad oranje. Waren stuk voor stuk leuke betaalbare parken zijn er vaak geweest.

  Beantwoorden
  • Hallo Gea,

   Het verkeerspark is nu onderdeel van Attractiepark Duinen Zathe.

   Fijne avond!

   Team,
   Verkeers-Attractiepark Duinen Zathe

   Beantwoorden
  • Vluchtheuvel in Norg, wat hebben we daar veel dagen doorgebracht. Het is nog steeds heel bekend bij grote groep mensen. Triest wat er mee is gebeurd. Wat zou het mooirv zijn als we weer een dergelijk park terug zouden krijgen voor inwoners en de vele touristen die naar Norg komen.

   Beantwoorden
 3. Pipo dorp. Wij kwamen er vanaf dat de kleinkinderen 4 jaar waren. De oudste zijn nu 15 jaar. Nog steeds hebben ze het erover. Slapen in de trein wagons. Speelstad alles eromheen. Het was geweldig.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...