Naar deze 13 geweldige tekenfilms van vroeger keek jij ook

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

73

Laatste update:

73

tekenfilms van vroeger

Hoewel we nog niet zo veel zenders hadden in de jaren 80, waren er meer dan genoeg tekenfilms om ons zoet te houden. Laat staan in de jaren 90! Wij hebben geweldige herinneringen aan een hoop tekenfilms van vroeger!

Fantastische tekenfilms van vroeger

Net terug uit school en hangend op de bank konden we het volgend avontuur volgen van onze favoriete held of heldin. Deze tekenfilms van vroeger ken je vast nog wel. Sterker nog: je kunt de tunes waarschijnlijk letterlijk meezingen!

Jouw favoriet(en)? Wellicht herken je enkele van de onderstaande tekenfilms van vroeger. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw favoriete cartoon. Staat hij ertussen of juist niet?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Niels Holgersson

Vliegend op de rug van een gans met je eigen hamster op weg naar prachtige werelden. Wie wil dat nou niet?

De prachtige tekenfilmserie Nils Holgersson, naar het boek van Selma Lagerlöf, hield ons allemaal aan de buis gekluisterd. Op het plein speelden we vliegende ganzen na en riepen net als hoofdgans Akka: ‘We gaan landen!’

Niels Holgersson tekenfilm
Via: Niels Holgersson (capture)

2. Nathalie

Nathalie woont samen met haar hondje Bukkie op de boerderij van haar grootouders. Dit omdat haar moeder ver weg moet werken om te sparen om zo voor altijd bij haar dochter te kunnen zijn.

Als de enige koe van opa en oma omkomt, gaat Nathalie op een andere boerderij werken. De oorlog zorgt er ondertussen voor dat ze geen brieven van haar moeder meer krijgt… Zo triest!

Nathalie boerderij tekenfilm
Via: Nathalie (capture)

3. Candy Candy

Geen boerderijwerk voor Candy Candy. Dit blonde meisje met de enorme ogen groeit op met haar vriendinnetje Annie in een weeshuis. Als Annie wordt geadopteerd, mag ze geen contact meer met Candy Candy hebben.

Candy Candy voelt zich bijgevolg erg eenzaam. Tot ze op een dag de Prins van de Heuvels ontmoet. Maar is hij dezelfde als de knappe Anthony? Candy Candy krijgt veel verdriet te verwerken en de serie was voor jonge meiden regelmatig een tranentrekker.

Candy Candy tekenfilm
Via: Candy Candy (capture)

4. De Familie Robinson

Heel losjes gebaseerd op het originele boek gaat deze serie over de Familie Robinson die strandt op een onbewoond eiland. In dit gezin geen vier zonen, maar twee zonen en een dochter: Sanne. Zij had de hoofdrol.

Naar deze 13 geweldige tekenfilms van vroeger keek jij ook
Via: De Familie Robinson (capture)

5. Vrouwtje Theelepel

Thea is een ouder vrouwtje dat op de gekste momenten klein wordt en met dieren kan praten. Om haar hals draagt ze een gouden theelepel, vandaar haar bijnaam Vrouwtje Theelepel. Samen met haar buurmeisje Sanne beleeft ze spannende avonturen. In elke aflevering zaten twee verhaaltjes.

In totaal zijn er vijftig afleveringen gemaakt.

6. De Snorkels

De kleine onderwaterwezentjes met het snorkeltje op hun hoofd waardoor ze ademden vonden hun oorsprong in een stripverhaal en werden later pas tot leven gewekt in een tekenfilm. De snorkels leven in Snorkelland (waar anders?) en beleven allemaal spannende avonturen.

Hoofdpersonen zijn onder andere Allstar en zijn inktvispuppy Okky, Kitty, Daffney, Dimmy en Toeter. De serie liep in België vijf jaar van 1984 tot 1989 (in NL van 1985 tot 1990), daarna volgden herhalingen.

7. Maja de Bij

In 1912 verscheen het boek Die Biene Maja und ihre Abenteuer van de Duitse schrijver Waldemar Bonsels. Het werd in maar liefst 40 talen vertaald. Het is niet alleen een kinderboek, maar ook een politieke fabel.

In 1975 werd er een tekenfilm van gemaakt, maar alle politieke verwijzingen zijn toen uit het verhaal gehaald en de serie was volledig op kleuters gericht. In 2010 volgde een remake en in 2014 een 3D film.

Voorlopig blijft onze Maja dus nog wel even rondvliegen.

Maya de Bij tekenfilm
Via: Maja de Bij (capture)

8. Alfred Jodocus Kwak

De meest populaire eend van Nederland zag het levenslicht in in 1976 toen hij verscheen in een kindermusical. Alfred Jodocus Kwak werd enorm populair door de tekenfilmserie die van 1989 tot 1991 te zien was.

Alfred J. Kwak en vrienden
Via: Alfred J. Kwak (capture)

Met een geweldige eindtune!

9. Calimero

‘Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk! O nee!’ Wie kent deze uitspraak niet? Hij werd regelmatig geuit door het zwarte kuiken Calimero.

Hij komt uit een gezin met allemaal gele kuikens dus het leven valt niet mee voor hem. Calimero heeft de dubieuze eer dat er een heel complex naar hem is vernoemd.

Als een land, een organisatie of een persoon zich te kort gedaan voelt of zich niet serieus genomen voelt vanwege zijn geringe omvang spreekt men van het Calimerocomplex. Wist jij trouwens hoe de eerste dag van Calimero verliep?

Naar deze 13 geweldige tekenfilms van vroeger keek jij ook
Via: Calimero (capture)

10. Maple Town

Vroeger spaarden we fleurig geklede konijntjes en beertjes en we stopten ze in al even fleurige huisjes. Het waren de figuren uit Maple Town, een van oorsprong Japanse serie.

De serie liep bij ons van 1989 tot 1991.

11. Doctor Snuggles

Doctor Snuggels is een opgewekte, oude uitvinder die in een bijzondere magische wereld woont met pratende dieren. Hij doet allerlei rare uitvindingen zoals Pluutje en de Ruimte- plof –plof, maar hij is vaak ook bezig met het helpen van dieren en mensen in nood.

Dr Snuggles tekenfilm
Via: Doctor Snuggles (capture)

12. Heidi

Heidi woont bij haar grootvader Opa Alp in de Alpen. Eerst is ze bang voor hem want hij is vrij nors en ruw. Maar Heidi komt erachter dat hij aardig is en ze bouwen een hechte band op totdat Heidi bij een rijke familie in de stad gaat leven.

Hier is ze een speelkameraatje voor Clara die in een rolstoel zit. Heidi krijgt echter heimwee en mag uiteindelijk naar haar Opa terugkeren. Clara komt daar ook en leert langzaam weer lopen.

Heidi tekenfilm
Via: Heidi (capture)

13. Tovenaar van Oz

In welke vorm is De Tovenaar van Oz niet verschenen? Natuurlijk was er dus ook een tekenfilm van.

In de Nederlandse versie werd Dorothy Doortje en ze woonde niet in Kansas maar in Kaatsheuvel. Het maakte de serie niet minder leuk.

Welke tekenfilms van vroeger keek jij?

Hoeveel van deze tekenfilms ken jij nog van vroeger en welke was je favoriet? Of hebben we er eentje over het hoofd gezien?

Laat het ons weten in een reactie onderin! Vond je dit leuk, vergeet het dan niet te delen (vinden we leuk)!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

73 gedachten over “Naar deze 13 geweldige tekenfilms van vroeger keek jij ook”

 1. Seabert
  Pim pim pim de Pinguïn
  Beertje Kolaorg
  Skippy
  Paulus de boskabouter
  De Fabeltjeskrant
  Pieter Post
  Ko de Boswachter show
  Ovide en zijn vrienden
  Sesamstraat
  Pippi Langkause

  Beantwoorden
 2. 3x per week Kinder TV:
  Maandagmiddag AVRO KinderBios met Hans van de Togt. Woensdagmiddag Veronica met o.a. Bananaman, SuperTed, Troetelbeertjes en Seabert. Zondagochtend FunFactory bij SkyChannel via de kabel.

  Beantwoorden
  • De bluffers mis ik nog. Ging over dieren in een bos en een boze man met grote machines die het bos wilde ruimen voor een grote parkeerplaats.

   Beantwoorden
 3. Tom saywer mijn favoriet
  Olivier b bommel
  Gummie beertjes
  Dommel & semafoor
  Boes
  Ovide
  Smurfen
  Troetelbeertjes
  David de boskabouter
  Babar
  Bouli
  Barbapapa
  Cococinel
  Seabert
  Inspector gadget
  Dennis de mennis
  En ik kan nog even doorgaan

  Beantwoorden
 4. ik ben opzoek naar een tekenserie over de aarde in stukken de landen die zweven vliegende schepen en een oorlog tussen 2 mensen en ondertussen zoekt iemand zijn moeder

  Beantwoorden
 5. Weet iemand toevallig deze nog.
  Was toen een serie of boek over groot hond lijkt beetje op sintbernard en dat liedje ging van..
  Wat zullen/moeten we doen met kleine dina /dyna maakt het zo bont.
  Rest weet ik niet meer zo goed

  Beantwoorden
 6. Al die namen van kinder- en jeugdprogramma’s zeggen mij niets.
  Ik ben uit de jaren 60/ zwart/wit T.V., boerenbedrijf.
  s-‘Zomers speelden we altijd bij ons in de wei, geen tijd voor TV. En in de winter konden we niet kijken
  door het weer.

  Beantwoorden
 7. Ohja, Slakkie en Puntmuts, Hetty de Heks, Bolke de Beer en de Berenboot. goede herinneringen,
  Maar ik zoek al jaren naar het volgende; Ik herinner mij dat tussen de programma’s door het aangekondigd werd door een oud vrouwtje poppenfiguur. Zij bewoog nogal met haar handen. Zelf noemde ik haar als kleuter de “Oma op zolder” Maar het heeft niet met het programma “Op zolder” te maken, het was alleen heel rommelig om haar heen herinner ik mij. Ik heb van alles al geprobeerd zoals “Beeld en geluid” de VARA de EO en een mail naar Wieteke van Dort maar niemand weet wat ik bedoel. Meestal kwam het voor “De opruimschuur” dacht ik te herinneren maar kan het mis hebben.
  Wie kan mij helpen ?? Wie weet wat ik bedoel ??

  Beantwoorden
 8. Een van Mijn favo staat niet in de jaren 80 en niet in de jaren 90 opsomming.
  De spannende actietekenfilmserie dungeons and dragons.

  Beantwoorden
 9. He Man
  She Ra
  X men
  Jem and the Holograms
  Freggels
  Smurfen
  Strijd der Planeten
  Troetelbeertjes
  Inspector Gadget
  Scooby Doo
  Snorkels
  Belfi en Lillibit
  Candy

  Beantwoorden
 10. Ik ben van 1973 en keek naar Bolke de Beer, Tita Tovenaar, beertje colargol, meneer de uil, Maya de bij. Alfred Jadokus Kwak. De poppenkraam.

  Beantwoorden
 11. Troetelbeertjes
  Kleine huis op de prairie
  Ceddie
  Jody en het hertenjong
  Familie knots
  Gummieberen
  Seabert
  Snorkels
  Road to Avonlea

  Beantwoorden
 12. Hallo,
  ik ben opzoek naar de laatste 3 afleveringen van de heidi serie uit de jaren 80.
  50 De langverwachte brief aan grootmoeder
  51 Probeer te stappen, Klara
  52 Het afscheid
  Kan iemand mij hier verder mee helpen?
  Voor andere kinderseries uit deze tijd hou ik me ook altijd aanbevolen.

  Beantwoorden
  • heb je dan ook Pablo? werd in 1987 uitgezonden op Ned 1 van 15:55-16:00, na Nathalie. zou fantastisch zijn!!!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...