Wie een beetje van voetbal houdt is tegenwoordig in Nederland niet al te gelukkig. De Europese resultaten zijn slecht en het Nederlands elftal heeft alweer een kwalificatie gemist. Dat was nog niet zo lang geleden wel anders…

In 1995 won Ajax bijvoorbeeld de wereldbeker, het wereldkampioenschap voor clubteams. Deze wedstrijd die wordt gespeeld tussen de winnaar van de Champions League en de Copa Libertadores werd dat jaar gespeeld tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio. Wij zochten uit waar de spelers van toen vandaag actief zijn. Wat is er van hen geworden? Ga je mee op ontdekkingstocht? We gaan onder andere ontdekken welke ‘zoon’ van André Hazes er mee speelde!

Wat vonden ze bij Ajax zelf van de wereldbeker van 1995

Het hele land zat in 1995 voor de buis gekluisterd toen Ajax aantrad. Aangezien de wedstrijd door het tijdverschil in Nederland ’s ochtends rechtstreeks werd uitgezonden keken veel kinderen op school. De volwassen keken op het werk en de echte fans hadden een dagje vrij genomen en zaten al vroeg klaar op het Leidseplein en omstreken. Om 10.15 was de aftrap. Hoewel de wedstrijd zelf niet bijzonder hoogdravend was, was de spanning zenuwslopend. De titelstrijd werd, na een 0-0 gelijkspel in reguliere speeltijd en een verlenging zonder doelpunten, uiteindelijk beslist door penalty’s. Hoe de Ajaxieden van toen daar zelf op terug kijken zie je in onderstaand filmpje. Wij lopen de opstelling nog een keer door en zochten op waar de spelers van toen nu gebleven zijn.

1. Edwin van der Sar – doelman

Nadat Edwin van der Sar vanaf 1992 langzaamaan zijn legendarische voorganger Stanley Menzo had verdrongen uit de goal van Ajax kende hij een moeilijke start. Hij oogde onzeker en het publiek was niet direct gecharmeerd van deze lange, maar onzekere doelman. Dit veranderde op slag in 1995. Na een verbluffend seizoen waarin Ajax landskampioen werd, de nationale en internationale supercup won en de Champions League veroverde stopte hij de eerste penalty. Zo stond hij aan de basis van de wereldbekerwinst van Ajax. Sindsdien kon hij niet meer stuk.

Na dit fabuleuze seizoen bleef hij nog een aantal seizoenen bij Ajax als onbetwiste doelman, tot hij in 1999 de kans kreeg om bij het Italiaanse Juventus een volgende stap te maken. Deze periode werd echter minder succesvol en na 2 teleurstellende seizoenen verkaste Van Der Sar naar het Engelse Fulham. Na vier seizoenen daar werd hij overgenomen door Manchester United. Tussendoor was hij uiteraard ook de onbetwiste keeper van het Nederlands elftal. Op 13 augustus 2011 nam Edwin, nadat hij eerder al bedankt had als international, afscheid als betaald voetballer. Na zijn actieve carrière volgde hij verschillende bestuurlijke opleidingen en bekleedde hij bij Ajax diverse bestuursfuncties. Die ervaring heeft ertoe geleid dat hij zich sinds 11 november 2016 algemeen directeur van Ajax mag noemen.

2. Michael Reiziger – rechtsback

Als rechtsback vinden we de voetballer met de dikste lippen van de eredivisie terug. Hij had er in 1994 al vier teleurstellende seizoenen als rechtshalf opzitten. Nadat verhuurbeurten aan Groningen en FC Volendam op niets waren uitgelopen was hij eigenlijk al op weg naar de uitgang. Het was Louis van Gaal die hem vroeg om zich om te laten scholen naar rechtsback. Reiziger stemde toe en Van Gaal besloot het in het seizoen 1994-1995 met Reiziger als rechtsback te proberen. De rest is geschiedenis!

Na omzwervingen naar AC Milan, Barcelona en, Middelesbrough FC kwam hij terug naar PSV, waar hij in 2007 zijn loopbaan afsloot.

Na het volgen van diverse trainerscursussen en plekken ‘op de bank’ keerde ook hij terug naar Ajax. In de zomer van 2017 werd hij aangesteld als jeugdcoach. Na een wedstrijd als interim-coach van het eerste is hij nu weer coach bij Jong Ajax.

3. Danny Blind – centrale verdediger en tevens aanvoerder

Nadat Danny Blind in 1978 naar de eredivisieclub VVV kon, staken zijn ouders er een stokje voor. Dit omdat hij voor zijn havo-examen was gezakt. Toen hij een jaar later alsnog slaagde mocht hij voetballer worden. Dit maal niet bij VVV, maar bij Sparta. Hier zou hij tot juli 1986 blijven en samen spelen met wie later de trainer van dit wereldelftal zou blijken, Louis van Gaal.

In de zomer van 1986 vertrok hij naar Ajax, waar hij tot het einde van zijn loopbaan in 1999 zou blijven. Hier zette hij een unieke prestatie neer door bij 1 club als speler alle prijzen te pakken die er te winnen zijn voor clubs. Daarna vervult hij diverse trainersfuncties en bestuursfuncties bij clubs. Als laatste was hij trainer van het Nederlands elftal, waar hij in 2017 werd ontslagen. Nu werkt hij als analist en begeleidt hij zijn zoon Danny in de onderhandelingen om zijn contract met Manchester United te verlengen.

4. Frank de Boer – Centrale verdediger

Frank de Boer begon zijn carriëre in 1988 bij Ajax en was dus één van de ervaren steunpilaren van dit gouden elftal. Na de wereldcup bleef hij nog een aantal seizoenen bij Ajax tot hij in 1998 met ruzie, samen met broer Ronald (zie verderop) naar Barcelona vertrok. Het succes bij Ajax zou hij niet meer evenaren. Na periodes bij Galataseray, Glasgow Rangers en twee clubs in Quatar stopte hij in 2006.

Zoals zoveel spelers ging hij ook zijn trainerspapieren halen en nadat hij als jeugdtrainer ervaring opdeed werd hij succesvol hoofdcoach van Ajax. Latere trainersplekken bij Inter Milan en Crystal Palace waren van korte duur. Momenteel is hij voetbalanalist.

5. Winston Bogarde – Linksback

Nadat hij eerst werd weggestuurd van de jeugdopleiding van Sparta werd hij in 1988 alsnog betaald voetballer bij eerstedivisionist SVV. Via omzwervingen bij Exelcior en Sparta kwam hij in 1994 bij Ajax terecht. Hier speelde hij tot 1997, waarna hij naar AC Milan vertrok.

Dit werd geen succes en net als veel andere spelers van het gouden Ajax werd ook hij door Van Gaal naar Barcelona gehaald. In het jaar 2000 kreeg hij een uiterst lucratief contract bij Chelsea. Hier zou hij in 2004 zijn carrière als speler afsluiten. Naast het voetbal was Bogarde vooral bekend vanwege zijn vele ruzies met spelers, clubs en bestuurders. Zo heeft bij Chelsea zelden gespeeld door een conflict. In plaats van de sportieve optie om elders te voetballen, koos hij voor de financiën en diende hij zijn contract bij Chelsea uit, dit zonder veel sportiefs te doen. Na een eigen boek en financieel mislukte avonturen in de muziek is hij als trainer aan de slag gegaan. Momenteel is hij samen met Michael Reiziger (nummer 2 op onze lijst) trainer van Jong Ajax.

6. Ronald de Boer – Centraal Middenvelder

De tweelingbroer van Frank (nummer 4 op onze lijst) heeft voor dezelfde clubs gespeeld als zijn broer.

Ook hij eindige zijn carrière in Quatar, maar dan 2 jaar na zijn broer. Na zijn carriére heeft hij wel zijn trainersdiploma gehaald, maar is hij niet actief geweest als trainer. Direct na zijn carriere werd hij sportverslaggever en analist voor onder meer Al Jazeera. Tot op heden analyseert hij nog steeds voor diverse tv-zenders.

Wat dacht je van Finidi George of Jari Litmanen? (zie #7 en #10)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer