De waarheid over grijpmachines: de reden dat je nooit wint

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Door

Ruud Caris

Laatste update:

3

Claw machine grijper vroeger kermis grijpen

Grijpmachines zijn leuk, maar net op het laatste moment valt er iets af, of je grijpt er natuurlijk net naast. Toeval? Ik dacht het niet. Na het zien van onderstaande video weet je de waarheid.

Warme herinneringen op de kermis

Bijna iedereen heeft wel eens ‘gegrepen’ op de kermis vroeger en eerlijk is eerlijk: het is gewoon leuk. Vervolgens hoop je natuurlijk een mooie prijs mee naar huis te nemen, of het nu een horloge of een knuffel is. Soms heb je geluk, maar lang niet altijd.

Via: Wikimedia Commons, Nlan86, CC

Er zijn altijd momenten waarop dat je denkt, nu gaat het gebeuren, maar dan is het toch niet het geval. Wat is daar nu de echte reden achter? Hoe kan dat toch? Zijn we echt zo slecht in grijpen, of is er een andere verklaring?

Wij gingen op onderzoek uit naar de waarheid achter de grijpmachines op de kermis…

Stond jij vroeger bij de grijpmachine? Kon je als kind ook zo blij worden van de kermis en zocht je je geluk ook wel eens bij de grijpmachines? Wat waren jouw successen (of ergernissen)?

Deel je herinneringen aan de grijpmachine in een reactie onderin!

Grijpmachines: alles draait om software

Misschien wel jammer om te horen, maar je hebt minder invloed op het grijpen van prijs, dan je wellicht dacht. De grijpmachines bevatten namelijk software, waardoor de mate van vastigheid van de grijper wordt bepaald.

Zo heeft de eigenaar een knop, die bepaalt of de ‘klauwen’ stevig beetpakken of niet. Het is zelfs zo dat de klauwen initieel wel kracht hebben, maar naarmate ze naar boven getrokken worden, losser worden.

grijpmachine grijpen kermis vroeger
Via: depositphotos.com | glowonconcept

3 variabelen

In totaal zijn er over het algemeen drie variabelen, waar eigenaars van grijpmachines op de kermis aan kunnen sleutelen:

  • De grijpkracht: de hoeveelheid stroom bepaalt hoe vast de klauw grijpt.
  • De vasthoudtijd: na hoeveel tijd verzwakt de kracht van de grijpers en laat deze de prijs los.
  • De winkans: de machine berekent na hoeveel beurten de grijper genoeg kracht heeft, om de prijs vast te houden.

Kijk hoe het wordt gemanipuleerd

Of dit ook geldt voor de ‘knuffelgrijpers’ op de kermis, wie zal het zeggen, maar het manipuleren en aanpassen van de software is dus hot business!

De software in deze grijpmachines wordt door de eigenaar zodanig ingesteld, dat er slechts zelden een prijs gegeven wordt. Met deze mogelijkheden wordt het natuurlijk een lucratieve business als eigenaar van een dergelijk apparaat.

Toch zijn er nog mogelijkheden…

Oké, we zijn er nu echt achter dat het eigenlijk bijna niet mogelijk is op eigen kracht of kunde een prijs te winnen. Toch hebben we ook een andere video voor je, waarin enkele hacks op de machines worden getoond.

Hierdoor is het (aldus de maker) wel degelijk mogelijk prijzen te winnen, al speel je niet helemaal volgens de regels.

Het gaat erom dat de grijpmachine ‘denkt’ dat er onderhoud wordt gepleegd en daardoor volle kracht aan de grijper geeft. Of het klopt, kunnen we niet bevestigen; we hebben het niet zelf geprobeerd…

Hoe vat jij dit op?

Hoe vind jij het om dit te horen en te zien? Geschrokken of wist je het eigenlijk al? Of geloof je het juist helemaal niet, omdat je altijd wint? Laat het ons weten in een reactie onderin.

Lees ook: 


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “De waarheid over grijpmachines: de reden dat je nooit wint”

  1. Dit zou een mooi item zijn voor het tv-programma OPGELICHT.
    In feite is het gewoon bedrog en er wordt dus veel geld mee verdiend.
    Hoe kan het zijn dat de overheid dit gewoon toelaat door niets te doen.
    Zomaar niets doen terwijl argeloze eerlijke betalende mensen worden bedonderd, dan is het eind zoek met die electronische lossehandjes.
    Als ik de gelegenheid heb dan ga ik ook maar de zaak bedriegen om geldgewin want het precedent is geschapen en door maar weg te kijken wordt het de maatstaaf.

    Beantwoorden
  2. Eigenlijk weten we allemaal dit wel, maar ja verslavend he….ik vraag me wel af wat die kermislui met je doen als ze dr achter komen

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...