5. Baby don’t go – Close II you

Op de vijfde plaats vinden we de eerste Nederlandse deelname, de meidengroep Close II you met een nummer dat direct weer een ‘oh-jah’ beleving brengt, “Baby don’t go”.

Ondanks dit ‘lekkere’ nummer is Close II You nooit doorgebroken, niet in de laatste plaats omdat de dames die de band vormden regelmatig vervangen werden vanwege ‘gezondheidsredenen’ en er door het succes zowel tussen de dames onderling als tussen de dames en het management ruzie uitbrak. Ook individueel is nadien van de dames op muzikaal gebied niet veel meer vernomen.

Nu is nog één van de dames actief als zangeres van de Hermes House Band. De andere 4 dames zijn niet meer muzikaal actief. In een interview met NRC blijkt dat er na ideeën over een reünie in 2011 weer ruzie tussen de dames is uitgebroken, dus nieuwe optredens kunnen we waarschijnlijk vergeten. Laten we nog even herinneringen ophalen met dit leuke nummer.

4. Ayohee – Koos Grandioos (André van Duin)

André van Duin was al een beroemdheid en meer dan 30 jaar in het vak toen hij in 1998 voor RTL4 het alter ego ‘Koos Grandioos’ bedacht. Deze goeiige hippie was altijd op zoek naar de ‘vragen des levens’, waarvan je het idee had dat hij deze onder het genot van een flinke joint bedacht. Met het nummer Ayohee (te gek joh hé) scoorde hij een daverende hit.

3. Together Again – Janet Jackson

Op de derde plaats vinden de jongste zus van Michael Jackson terug. Hoewel haar broer veruit de bekendste was, heeft Janet ook vanaf de jaren ’70 een eigen carrière opgebouwd, grotendeels los van haar familie. In de jaren ’90 is zij vooral bekend van sociale en maatschappelijke discussies. Na een periode van depressies verschijnt het album ‘The Velvet Rope’. Dit album zou haar reputatie als voorvechter voor rechten van homosexuelen en sexuele vrijheid bevestigen.

Wie kon toen vermoedde dat zij 15 jaar later een relatie zou krijgen met de Islamitische Wissam Al Mana en zich traditioneel zou kleden. Overigens hield deze relatie nadat ze op haar vijftigste moeder werd geen stand. Inmiddels is zij een alleenstaande moeder. Ze treedt weer op en volgens de laatste berichten wil ze weer een album uitbrengen en gaan touren. Wellicht Together Again?

https://youtu.be/vfK5QhZ9u7o

2. Torn – Natalie Imbruglia

Veel mensen verwachten het op haar Italiaans klinkende achternaam niet, maar Imbruglia is van origine Australische. Ook is zij niet bekend geworden als zangeres maar als actrice. Zij brak door in de Australische hitserie ‘Neighbours’. Voor ze haar rol neerlegde en naar Londen ging, overtuigde haar manager haar om een demo met vier nummers in te zingen. Een van die demonummers was ‘Torn’, dat de aandacht trok van RCA. In 1997 werd het nummer uitgebracht en in 1998 knalde het nummer ook onze hitlijsten in. In Australië verpulverde het nummer alle records. Zo werd het nummer in 2011 gekroond als meest gedraaide nummer in Australië. Het nummer was 15 jaar lang gemiddeld 75 keer per dag gedraaid op de Australische radio.

Door het succes van het nummer en de boost die dit haar carrière gaf besloot zij in Londen te blijven. Haar man, die zij al voor ‘Torn’ trouwde bleef in Amerika. Uiteindelijk scheidde Natalie Imbruglia in 2013 van haar man. Ook liet ze zich in dat jaar naturaliseren tot Britse. Nu werkt ze afwisselend als acteur en zangeres. Voor Sony werkt ze momenteel aan haar volgende album.

De trommels roffelen en de adem stokt want het moment is daar, wie staat er op nummer 1 van onze top 10? Pennen neer en riemen vast…. daar gaan we!

1. It’s like that – Run – D.M.C. vs Jason Nevins

Run DMC was één van de groepen die aan de basis van de nieuwe hiphop stond. Zo scoorde deze Amerikaanse groep als eerste hiphoppers een gouden plaat, Grammy-nominatie, de eerste platinum plaat, de eerste multiplatinum erkenning en waren hun clips de eerste hiphop-clips die MTV uitzond. Ook deden zij als enige Hiphop-act mee aan het fameuze Live Aid. Toen producer en remixer Jason Nevins hun eerste hit ‘It’s like that’ uit 1983 remixte was de groep eigenlijk al in haar nadagen door artistieke meningsverschillen en druk van nieuwe artiesten. Het succes was dan ook zo onverwacht dat er besloten werd een videoclip te maken uit archiefbeelden aangezien de tijd te kort was voor een nieuwe videoclip.

Wel was deze hit de aanjager van een korte revival. Toen een van de leden werd doodgeschoten voor een studio besloten de twee overgebleven leden officieel te stoppen met Run DMC. Nu houden beide overgebleven leden nog sporadisch een reünie, meestal ter ere van een award of hall of fame toekenning die zij als grondleggers van hiphop regelmatig krijgen. Jason Nevins is inmiddels één van de grote namen in de Amerikaanse muziek. Hij mixt artiesten als Nelly en Ariana Grande. Met deze namen sluiten we onze top 10 af.

Bonus 1: De uitspraak uit de Top40 van 1998 die iedereen nog kent

Heb jij vroeger ook wel eens iemand nageroepen: “Ben je geil of wil je een koekje”? Het was als puber altijd lachen en ook later verhuisde deze opmerking mee naar menig studentenkamer. De band ‘Tittn’ heeft ons aan deze taalverrijking geholpen. De bandleden zijn inmiddels in de anonimiteit verdwenen en dat kunnen wij ons eerlijk gezegd wel voorstellen. Toch is het wel weer leuk om even fout te genieten. Wij vonden de eerste aankondiging van de plaat op de radio terug en dat was in het programma Somertijd. Geniet mee!

Bonus 2: de zomerhit die iedereen nog steeds meezingt zonder de tekst te kennen

Een hoge ‘meezingfactor’ is meestal wel een ingrediënt van een grote hit. Ook één van de grootste zomerhits van 1998 had deze meezingfactor. Het bijzondere is alleen dat haast niemand de tekst van dit nummer kent. Toch dagen we je, als afsluiter van dit hitoverzicht, uit om het nog een keer te proberen! Kun je meezingen? Dan kan je op verjaardagen opscheppen dat je een aardig woordje Duala spreekt. In dit Kameroense dialect is het nummer namelijk gezongen.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer