Via: De Schippers van de Kameleon (cover) (capture)

In 2003 verscheen de film De Schippers van de Kameleon en deze was razend populair. We maakten kennis met de tweelingbroers Hielke en Sietske en stiekem wilde we allemaal wel in dat knusse dorp in Friesland wonen. We zijn inmiddels 19 jaar verder – hoe gaat het nu met de schippers van de kameleon? Wij zochten het uit!

De Schippers van de Kameleon

Deze film is gebaseerd op de succesvolle boekenreeks geschreven door Hotze de Roos. In totaal verschenen er 61 boeken en er werden zelfs 11 delen vertaald naar het Duits.De film verscheen in 2003 in de bioscoop en was net als de boekenreeks een daverend succes. De film trok bijna een miljoen bezoekers en was daarmee de best bezochte Nederlandse film van het jaar.

Via: De Schippers van de Kameleon (cover)

Het verhaal

In De Schippers van de Kameleon volgen we Sietse en Hielke, een tweeling uit het Friese dorpje Lenten. Op een dag komt Esther, een meisje uit de grote stad in het dorp wonen.

SchippersvanKameleon logo
Via: De Schippers van de Kameleon (capture)

Het buurmeisje Esther

Ze trekt in bij haar oom en tante en wordt het buurmeisje van de tweeling. De broers zien het helemaal zitten in Esther, maar zij is hier in eerste instantie niet van gediend. Ze vindt de dorpse jongens maar smerig.

Via: De Schippers van de Kameleon (capture)

Trailer van de film

De grote droom van de tweeling is het hebben van een boot. Hun vader schaft een oude boot aan en de jongens grijpen hun kans. Ze verven de boot, maar er is een probleem.

Ze hebben namelijk nog geen motor. Dan komt er plots slecht nieuws voor de Friezen. Er is een grote orkaan opkomst… Hoe gaat het aflopen? Zullen de broers een motor vinden voor hun boot? Hieronder de trailer van de film:

https://www.youtube.com/watch?v=Xvs-NWGpEZ0

Kameleon 2

Vanwege het grote succes van de eerste film, kwam er in 2005 een vervolg. Kameleon 2 was tevens de bestbezochte Nederlandse film van het jaar, maar deed het beduidend slechter als het eerste deel. Deze film trok ongeveer een half miljoen bezoekers. Bekijk hieronder de trailer:

Hoe gaat het nu met de tweeling?

De Schippers van de Kameleon werden gespeeld door de eeneiige tweeling Koen en Jos van de Donk. De twee hadden geen acteerervaring, maar waagde in 2002 toch een kans. Tot hun eigen verbazing werden ze geselecteerd. Inmiddels is de tweeling 33 jaar oud.

Hoe gaat het nu met ze? Wij zochten het uit op de volgende pagina!

Foto van auteur
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Hoe gaat het nu 19 jaar later met de schippers van de Kameleon?”

 1. Beste serie die er ooit bestaat, ik keek er altijd na, misschien wel 10 x overnieuw.
  Ik woonde in het Dorpje Terherne bij mn vader, waar kameloen dorp is nagemaakt, de Kameleon sietze en hylke doet me denken aan plezier en dingen uitvinden, en kattekwaad uithalen. Ik ben zelf ook tweeling en we gingen altijd precies het zelfde doen wat Hylke en Sytze ook deden. Door hun hadden we zoveel plezier!
  Bedankt Jongens! Mijn jeugd was geweldig?

  Groetjes,

  Kayleigh Jaarsma
  Uit Nijland, friesland.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer