14 onvergetelijke liedjes met namen van vrouwen

Door

Linda Groen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

29

Laatste update:

29

Clouseau Anne liedjes meisjesnamen liedjes met namen van vrouwen

Over de liefde en over vrouwen worden al eeuwenlang gezongen. In de jaren 70/80 van de 20e eeuw zijn er enkele onvergetelijke liedjes met namen van meisjes verschenen, velen van deze liedjes over vrouwen werden hits.

Hier een leuk lijstje van 14 geweldige liedjes met vrouwennamen…

Liedjes met vrouwennamen

Meisjes kregen de naam ‘van een liedje’ bij hun geboorte, andere meisjes droegen deze namen natuurlijk al een tijdje. Zij maakten toen mee dat mensen spontaan begonnen te zingen als zij zich voorstelden, of als de juffrouw op school hun naam riep.

Leuk!? Daar valt over te twisten, maar één ding is zeker, de hits waren wél leuk!

doe maar
Via: Wikimedia Commons | Rob Bogaerts / Anefo, CC

14 hits: liedjes met meisjesnamen

Deze songs waren meezingers, de tekst bleef hangen, iedereen kende ze. Er zijn vele liedjes met een meisjesnaam in de titel, laten we eens een kijkje nemen naar 14 van hen, in volgorde van verschijning:

1. Margootje – Wim Sonneveld (1965)

Wim Sonneveld wordt beschouwd als één van de drie grote cabaretiers van de Nederlandse geschiedenis, met Toon Hermans en Wim Kan. Hij had een voorliefde voor de ‘Chanson française’, zijn muziek had dan ook veel Franse invloeden.

Hij is overleden in 1974 maar staat nog altijd bekend als Nederlands’ beste chansonnier. Margootje is geschreven door Annie M.G. Schmidt (Jip & Janneke!).

2. Alie – Normaal (1977)

Alie, van het overbekende album ‘Oerend Hard’ kwam om nummer 12 in de Top 40.

De zanger (Bennie Jolink) vertelt in onvervalst Achterhoeks in dit lied dat hij verliefd was op Alie, zij ook op hem maar haar vader stond hen in de weg.

3. Even aan mijn moeder vragen (Annemarie) – Bloem (1980)

Dit is een heerlijk meezinger. Annemarie was met haar blonde haar en blauwe ogen zo uit een sprookjesboek geslopen.

Dat zij het nog ‘even aan haar moeder moest vragen’, toen hij haar uit vroeg, was een duidelijk teken dat ze niet wilde. In de jaren 70/80 was de jeugd in Nederland nl. vrijgevochten genoeg om zulke dingen niet meer aan moeder te vragen!

Het lied stond 6 weken in de top 40 met als hoogste plaats nr. 14.

4. Belle Hélène – Doe Maar (1982)

Doe Maar was ongekend populair in Nederland in de jaren 80. Belle Hélène is zeker niet het bekendste nummer van de band, maar het lied staat al sinds 2000 in de Radio 2 Top 2000.

Het gaat over een meisje dat eruitziet als minstens 17 dat het bed deelt met een man, het zou waargebeurd zijn. Geschreven door Ernst Jansz.

5. Annabel – Hans de Booij (1983)

Annabel was een grote hit in Nederland en kwam op de 3e plek in de Top 40, nog zo’n meezinger die dagenlang in je hoofd blijft zitten. Het nummer was oorspronkelijk van Boudewijn de Groot en Herman Pieter de Boer.

Een leuk weetje is dat op de b-kant van de single een liedje genaamd “Dominique” stond, ook weer een meisjesnaam!

Annabel maakte dat Hans de Booij helemaal de weg kwijtraakte: alcohol, drugs, failliet en zelfs dakloos. Hij wilde en wil zelf niet meer aan het liedje denken, maar velen blijven het een fantastisch nummer vinden! Wat vind jij?

6. Linda – Frank Boeijen Groep (1983)

De Linda uit dit nummer bestaat niet echt. Het nummer had nog geen tekst toen Frank Boeijen het repeteerde, hij zong Lala Lala en daaruit kwam toen ‘Linda’.

Hun platenmaatschappij dreigt niet met hen verder te werken als ze geen hit uitbrengen. De groep stond op dat moment dan ook volkomen in de schaduw van Doe Maar. De hit ‘Linda’ was dan ook puur een nummer om de band te laten overleven.

Naar eigen zeggen vindt Frank Boeijen het nummer een persoonlijk dieptepunt.

7. Suzanne – VOF de Kunst (1983)

Misschien wel de bekendste van deze lijst. Dit nummer heeft internationaal succes gehad, Suzanne is vertaald in het Engels, Spaans, Italiaans en zelf Grieks.

Het haalde nummer 3 in de Nederlandse Top 40 en zelf nummer 1 in de Nationale Hitparade!

Opvallend was het volgende verschil tussen de Nederlandse en de Engelse versie:

  • In de Nederlandse versie, wanneer Suzanne zegt dat ze denkt dan maar te gaan en ze gedag zegt, antwoord de ik-persoon met ‘Ja’,
  • In de Engelse versie is het antwoord ‘No!

Hier ook de Engelse versie, die ondergetekende misschien nog wel leuker vindt! Wat vind jij?

Leuk hè, zo’n reis door de tijd op basis van meisjesnamen? Als jij ook lekker aan het meezingen bent, lees dan vooral verder… Wat dacht je van de dubbele meisjenaam? (zie 9. en 10.)

8. Marianneke – Drukwerk (1983)

Marianneke van de band Drukwerk met zanger Harry Slinger (ja, die met dat gekke rode petje!) mag natuurlijk niet ontbreken.

14 onvergetelijke liedjes met namen van vrouwen
Via: Drukwerk / youtube.com (capture) | MEGATOPPERS

Dit nummer werd door heel Nederland meegezongen, je zingt nu waarschijnlijk nog makkelijk mee!

9. Anne – Herman van Veen (1986)

Herman van Veen heeft dit ontzettend mooie lied geschreven over zijn dochter Anne. Het gaat over haar geboorte en haar opgroeien.

Het liedje is helemaal teruggekomen in 2017, bij de tragedie rondom Anne Faber. De reden voor de terugkomst is tragisch, maar gelijk ook een mooi eerbetoon.

10. Anne – Clouseau (1989)

Nog een Anne. Deze Anne was één van de grootste hits van Clouseau en hun doorbraak in Vlaanderen (nummer 1 hit) en Nederland.

Clouseau deed met dit lied mee aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival, voor België, maar won niet. Het werd geschreven door de bassist, Geert Hanssens, en ging over een echte vrouw, An Lesandré.

Clouseau Anne liedjes meisjesnamen liedjes met namen van vrouwen
Via: youtube.com (capture) | Tien Om Te Zien, VTM

In de tekst komt het volgende voor:

’s Morgensvroeg ik breng het ontbijt naar de kamer
Het is nog donker en jij ligt nog wat te slapen
Je ene been hangt uit het bed, je haren door elkaar

Clouseau

Dat ene been zou echt uit het bed hebben gehangen! Een andere grote hit van Clouseau, ook weer met een meisjesnaam, was Louise, ook uit 1989.

11. Monica – Circus Custers (1990)

Zeker een song met een voornaam van een meisje in de titel, maar deze keer gaat het niet over de liefde. Monica is een lied over een meisje waarvan de ouders gingen scheiden. Dat was toen nog bijzonder genoeg om er een lied over te schrijven!

Circus Custers beschreef in hun liedjes de problemen van kinderen op een volwassen manier. Andere voorbeelden van nummers van deze band zijn Louise en Sara.

12. Lucinde – Rob de Nijs (1996)

Rob de Nijs maakt al hits sinds 1963! Hij heeft aangekondigd met optredens te stoppen in 2021. Lucinde mocht natuurlijk niet uit onze 14 songs met meisjesnamen ontbreken!

13. Laura – Jan Smit (2005)

De Volendamse zanger heeft het lied Laura geschreven voor Christien Bootsman, een goede vriendin van hem, die in 2005 aan kanker is overleden. Een mooi nummer, een mooie geste van Jan Smit!

14. Rosanne – Nick & Simon (2007)

We eindigen onze lijst met deze hit van het Volendamse duo Nick & Simon, het stond in 2008/2009 maar liefst 55 weken lang in de Single Top 100 en heeft in 2009 een SENA-Mediatools Award gekregen voor “meest gedraaide nederpop hit in de horeca”.

Een ander lied met een meisjesnaam van dit populaire duo is ‘Julia’.

Jouw favoriete liedjes met namen?

Ken je nog andere Nederlandstalige liedjes over vrouwen? Misschien een liedje met jouw naam? Laat dat ons dan hieronder in een reactie weten!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

29 gedachten over “14 onvergetelijke liedjes met namen van vrouwen”

  1. Valt me een beetje tegen dat hey monique van herman van keeken er niet bij staat. God allemachtig daar werd je helemaal simpel van.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...