Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

De autootjes van Matchbox kunnen veel geld waard zijn. En dat terwijl heel veel mensen die prachtige kleine stukjes speelgoed van vroeger ongebruikt op hun zolder hebben liggen. Sommige daarvan zijn zeldzaam of erg gewild bij verzamelaars.

Wil je weten hoe je die kan herkennen? Lees dan snel verder.

Matchbox auto

Weet jij waar je op moet letten als je je Matchbox autootje voor het juiste bedrag wil verkopen? Welke kleuren en welke modellen het gewildst zijn? Het is best eenvoudig om dat te achterhalen. We nemen je mee op onderzoek…

Heb jij een zeldzame Matchbox auto in huis? 🚗

Speelde je vroeger met de bekende speelgoedauto’s of handelde je er juist in? Misschien is jouw Matchbox auto wel veel geld waard, zonder het te weten!

Deel jouw mogelijke toppers in een reactie onderin, zodat andere verzamelaars kunnen reageren!

Er bestaan natuurlijk nog meer merken dan Matchbox. Denk bijvoorbeeld aan de volgende merken:

Ook die kunnen waarde hebben, maar die van Matchbox zijn bijzonder populair en kwamen vroeger heel veel voor.

matchbox auto
Via: flickr.com | Alan Levine, PD

Kwalitatieve speelgoedautootjes

Bovendien is de kwaliteit uitstekend waardoor ze lang meegaan. Je vindt ze bijvoorbeeld nog regelmatig in kringloopwinkels. Vandaar dat dit merk specifiek de aandacht krijgt in dit artikel.

matchbox auto waarde
Via: vroegert.nl | Harry Wibier

Lesley Matchbox Superfast

Matchbox is een label van de Britse speelgoed producent Lesney.

Tot 1970 hebben de modellen zogenaamde regular wheels – gewone wielen van plastic. Daarna zitten de wieltjes aan een metalen as. Daardoor rijden ze stukken beter. ´Superfast´ noemt de fabrikant dat.

Belangrijk kenmerk van de vintage autootjes is de oorspronkelijke verpakking, die lijkt op een luciferdoosje. Vandaar de naam Matchbox.

Matchbox speelgoed autootjes nu

De naam van vroeger is gebleven, maar verder is er veel veranderd. De doosjes zie je bijvoorbeeld niet meer in de speelgoedwinkels; die hebben plaats gemaakt voor standaard plasticverpakkingen.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel – bekend van Hot Wheels – is nu eigenaar van de naam Matchbox. De productie is verplaatst naar het Verre Oosten.

De fabriek van Lesney staat er nu verlaten bij in Hackney. Het productieproces van vroeger is bijna vergeten.

Matchbox verzamelen

De kinderen van vroeger zijn tegenwoordig volwassen mensen met inkomens. Als dat inkomen hoog genoeg is, laten zij hun oude kinderdromen uitkomen en kopen ze alle Matchbox autootjes waar ze de hand op kunnen leggen. En dat kan heel ver gaan …

Overweeg je zelf ook zo´n collectie aan te leggen? Bedenk dan goed waar je aan begint! De prijs voor dit oude speelgoed kan behoorlijk oplopen.

Zelfs erkende antiekhandelaren halen hun neus niet meer op voor gewilde exemplaren op online veilingen.

Matchbox auto waarde eigenschappen

Ben jij benieuwd of ook jouw oude Matchbox speelgoed autootjes enige waarde hebben? Weet dan waar je op moet letten. We zetten de 10 belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje.

Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten
Via: Wikimedia Commons | Spielvogel, CC

1. De verpakking

Eigenlijk geldt dit voor al het vintage speelgoed waar een markt voor is: Met verpakking ligt de waarde aanzienlijk hoger dan zonder verpakking.

Als die verpakking dan ook redelijk onbeschadigd is en de oorspronkelijke kleuren heeft, dan weet je dat de waarde omhoog gaat.

Hetzelfde geldt als je er een authentiek koffertje bij hebt of een authentieke display.

2. De bewegende delen

Autootjes zijn gemaakt om mee te spelen. In het geval van Matchbox is die missie uitstekend geslaagd, want miljoenen kinderen leven zich dagelijks uit op de stevige autootjes, die helaas niet alles kunnen hebben.

Staan op het speelgoed en smijten met het speelgoed komt de waarde niet ten goede. Het is daarom te hopen dat je autootjes nog kunnen rijden en deurtjes nog open en dicht kunnen. Dan zijn ze meer waard. Zijn de wieltjes kapot? Dan is er nog geen man overboord. Repareren is vaak nog een optie.

3. De staat van de lak

Heel zelden zie je een oud autootje dat nog helemaal strak in de la zit. Vaker zie je het metaal op verschillende plekken waar de lak heeft losgelaten. Dat is heel verklaarbaar natuurlijk en eigenlijk is het zelfs mooi om te weten dat er intensief met het autootje is gespeeld.

In dat opzicht heeft beschadigde lak ook zijn charme.

Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten
Via: vroegert.nl | Harry Wibier

4. De raampjes

Voor raampjes geldt hetzelfde als voor de lak: Onbeschadigd is mooier, beschadigd hoeft niet heel erg te zijn. Reparatie is altijd mogelijk.

5. Het merk

Kijk goed op de onderkant van het autootje. Daar staat heel veel informatie. Om te beginnen is dat het merk. Meestal is dat gewoon Matchbox. Bij iets oudere autootjes zie je daar “Matchbox made bij Lesney” staan.

Als je geluk hebt, staat er alleen “Lesney”. Dat zijn de oudste exemplaren en die hebben vaak de meeste waarde.

Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten
Via: youtube.com (capture) | Marty’s Matchbox Makeovers

6. De leeftijd

Op hele oude autootjes – zoals die op de foto hierboven – staat geen jaartal. In dat geval kan je dat achterhalen met research. Meestal volstaat een zoektocht op Internet. Op webwinkels en veilingsites vind je bijna altijd wel een autootje als dat van jou.

Ook YouTube biedt een schat aan informatie. Tot slot kan je online kijken naar de oude folders die jaarlijks verschenen. Ieder autootje staat daarin vermeld.

Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten
Via: pxhere.com | Alan Levine, CC

Meestal is zo’n zoektocht overigens helemaal niet nodig, want vaak staat het jaartal gewoon op de onderkant.

7. Het land van herkomst

Wat altijd op de onderkant staat is het land van herkomst. Oudere exemplaren komen uit Engeland. Nieuwere autootjes komen uit het Verre Oosten. De waarde van die Aziatische autootjes is doorgaans niet zo heel groot.

Vaak voel je het al in je hand. Ze zijn vaak iets lichter van gewicht en bevatten dikwijls verhoudingsgewijs meer plastic.

Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten
Via: vroegert.nl | Harry Wibier

8. Het model

Eén van de belangrijkste aspecten die een autootje waardevol maakt is het model zelf. Sommige zijn zeldzamer en gewilder dan anderen. Om te bepalen hoe gewild een exemplaar is, geldt ook hier weer dat internet een schat aan informatie biedt.

Zelfs de zeldzaamste modellen vind je terug op het web.

9. De kleur

Denk je dat je een bijzonder exemplaar te pakken hebt? Of juist niet? Let wel even op of de kleuren kloppen … Sommige modellen bestaan in verschillende kleuren en de waarde van die variaties kan enorm uiteen lopen! En let ook even op of het de originele of de juiste kleur is, want hobbyisten kunnen er soms een potje van maken.

10. Butsen en deuken

Het ligt voor de hand dat een beschadigde carrosserie niet bevorderlijk is voor de waarde. Verdwenen deuren, butsen, deuken en verzakte daken maken je autootjes minder kostbaar. Weliswaar hebben hobbyisten ook daar iets op gevonden.

Matchbox auto met waarde verkopen?

Wil je Matchbox auto verkopen? Of ben je juist op zoek naar mogelijkheden om je verzameling op peil te brengen? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren.

Natuurlijk kun je nieuwe modelauto’s kopen in reguliere shops. Het Matchbox aanbod op bol.com is niet gering. Al zijn dit natuurlijk allemaal nieuwe modellen, zonder dat ze uniek zijn. Verkopen kun je weer beter doen op de verschillende handels- en veilingsplatformen (o.a. Marktplaats of Catawiki).

❗ Let op! Er zijn een aantal gespecialiseerde handelaars, gericht op modelauto’s. Ben altijd op je hoede, als je je Matchbox auto hieraan wil verkopen: ook zij willen winst maken en zo snel en goedkoop mogelijk inkopen.

Enkele tips:

  • Meer bronnen: zorg bij een eerste indicatie vanuit een ‘professionele’ koper, altijd dat je meerdere offertes hebt of maak een veiling aan op Catawiki. (Natuurlijk kun je het ook in de reacties onderin vragen!)
  • Laat merken: wees open dat je bij meerdere handelaars navraagt, waardoor mogelijke kopers voelen dat er concurrentie is en zo mogelijk een beter aanbod doen..
  • Veilige overdracht: draag zorg voor een veilige transactie en verstuur nooit zomaar je auto aan een vreemd op basis van een appje of mailtje, zonder (zekerheid van) betaling.

Jouw verzameling Matchbox autootjes

Heb jij nog ergens een prachtige verzameling Matchbox autootjes liggen of weet je nog een waarde bepalend aspect dat niet in artikel genoemd staat? Vind jij Majorette veel leuker dan Matchbox? Ben jij tegen de reparatie van oud speelgoed?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie en wellicht kunnen andere Matchbox verzamelaars je wel op weg helpen!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Je Matchbox auto veel waard? 10 zaken om op te letten”

  1. Ik heb een zeer grote verzameling van vintage diecast auto’s, sommige van grotere waarde zoals ik kan zien online. Ook heb ik honderden folders, technische gegevens enz van auto’s en motoren. Ik ben aan het oriënteren op verkoop

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...