Via: flickr.com | Alan Levine, CC (L) / vroegert.nl | Harry Wibier (R)

De autootjes van Matchbox kunnen veel geld waard zijn. En dat terwijl heel veel mensen die prachtige kleine stukjes speelgoed van vroeger ongebruikt op hun zolder hebben liggen. Sommige daarvan zijn zeldzaam of erg gewild bij verzamelaars. Wil je weten hoe je die kan herkennen? Lees dan snel verder.

Matchbox auto

Er bestaan natuurlijk nog meer merken dan Matchbox. Denk bijvoorbeeld aan Tonka, Corgy, Dinky Toys, Hot Wheels of Majorette. Ook die kunnen waarde hebben. Maar die van Matchbox zijn bijzonder populair en kwamen vroeger heel veel voor.

matchbox auto
Via: flickr.com | Alan Levine, PD

Kwalitatieve speelgoedautootjes

Bovendien is de kwaliteit uitstekend waardoor ze lang meegaan. Je vindt ze bijvoorbeeld nog regelmatig in kringloopwinkels. Vandaar dat dit merk specifiek de aandacht krijgt in dit artikel.

matchbox auto waarde
Via: vroegert.nl | Harry Wibier

Lesley Matchbox Superfast

Matchbox is een label van de Britse speelgoed producent Lesney. Tot 1970 hebben de modellen zogenaamde regular wheels – gewone wielen van plastic. Daarna zitten de wieltjes aan een metalen as. Daardoor rijden ze stukken beter. ´Superfast´ noemt de fabrikant dat.

Belangrijk kenmerk van de vintage autootjes is de oorspronkelijke verpakking, die lijkt op een luciferdoosje. Vandaar de naam Matchbox.

Matchbox speelgoed autootjes nu

De naam van vroeger is gebleven, maar verder is er veel veranderd. De doosjes zie je bijvoorbeeld niet meer in de speelgoedwinkels; die hebben plaats gemaakt voor standaard plasticverpakkingen.

https://www.youtube.com/watch?v=dD25VYZFRHo

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel – bekend van Hot Wheels – is nu eigenaar van de naam Matchbox. De productie is verplaatst naar het Verre Oosten. De fabriek van Lesney staat er nu verlaten bij in Hackney. Het productieproces van vroeger is bijna vergeten.

Matchbox verzamelen

De kinderen van vroeger zijn tegenwoordig volwassen mensen met inkomens. Als dat inkomen hoog genoeg is, laten zij hun oude kinderdromen uitkomen en kopen ze alle Matchbox autootjes waar ze de hand op kunnen leggen. En dat kan heel ver gaan …

Overweeg je zelf ook zo´n collectie aan te leggen? Bedenk dan goed waar je aan begint! De prijs voor dit oude speelgoed kan behoorlijk oplopen. Zelfs erkende antiekhandelaren halen hun neus niet meer op voor gewilde exemplaren op online veilingen.

Matchbox auto waarde: de 10 belangrijkste eigenschappen

Ben jij benieuwd of ook jouw oude Matchbox speelgoed autootjes enige waarde hebben? Weet dan waar je op moet letten. We zetten de 10 belangrijkste eigenschappen voor je op een rijtje.

Via: Wikimedia Commons | Spielvogel, CC

1. De verpakking

Eigenlijk geldt dit voor al het vintage speelgoed waar een markt voor is: Met verpakking ligt de waarde aanzienlijk hoger dan zonder verpakking. Als die verpakking dan ook redelijk onbeschadigd is en de oorspronkelijke kleuren heeft, dan weet je dat de waarde omhoog gaat.

Hetzelfde geldt als je er een authentiek koffertje bij hebt of een authentieke display.

2. De bewegende delen

Autootjes zijn gemaakt om mee te spelen. In het geval van Matchbox is die missie uitstekend geslaagd, want miljoenen kinderen leven zich dagelijks uit op de stevige autootjes, die helaas niet alles kunnen hebben.

Staan op het speelgoed en smijten met het speelgoed komt de waarde niet ten goede. Het is daarom te hopen dat je autootjes nog kunnen rijden en deurtjes nog open en dicht kunnen. Dan zijn ze meer waard. Zijn de wieltjes kapot? Dan is er nog geen man overboord. Repareren is vaak nog een optie.

3. De staat van de lak

Heel zelden zie je een oud autootje dat nog helemaal strak in de la zit. Vaker zie je het metaal op verschillende plekken waar de lak heeft losgelaten. Dat is heel verklaarbaar natuurlijk en eigenlijk is het zelfs mooi om te weten dat er intensief met het autootje is gespeeld. In dat opzicht heeft beschadigde lak ook zijn charme.

Via: vroegert.nl | Harry Wibier

Nog meer belangrijke eigenschappen…

Weet jij waar je nog meer op moet letten als je je Matchbox autootje voor het juiste bedrag wil verkopen? Welke kleuren en welke modellen het meest gewild zijn? Het is best eenvoudig om dat te achterhalen …

Op de volgende pagina lees je daar meer over.

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer