Medisch Centrum West: zo gaat het 34 jaar later met de cast

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

23

Laatste update:

23

Medisch Centrum West feat

Realistische medische thema’s, maar ook de nodige romances en intriges kwamen langs in de ziekenhuisserie Medisch Centrum West. De uiterst succesvolle serie is alweer 34 jaar oud! Goede reden om te kijken hoe het nu met de cast van toen gaat…

MCW: populaire ziekenhuisserie

Wat verser in het geheugen zijn natuurlijk series als De Co-assistent, Spoed (BE), of Grey’s Anatomy. Graven we verder terug komen we al bij populaire Amerikaanse ziekenhuisseries als E.R. of Chicago Hope.

Enkele jaren daarvoor, in 1988 om precies te zijn, verscheen in ongeveer hetzelfde tijdvlak als The Flying Doctors, het Nederlandse Medische Centrum West. Met 3 – 4,5 miljoen wekelijkse kijkers was het ongelooflijke populaire serie, uitgezonden door de TROS.

Medisch Centrum West
Via: Medisch Centrum West (cover)

Terugblik: Medisch Centrum West

De serie werd opgenomen in het Zuiderzee Ziekenhuis te Lelystad en werd zo’n succes door de realistische, maar teven vermakelijke weergave van het reilen en zeilen in het ziekenhuis.

Romances tussen artsen en verpleegsters, maar ook de emotie die komt kijken bij lijden door de zieke en in sommige gevallen terminale patiënten. Ethische dilemma’s konden de kijker helemaal meenemen.

De serie liep 6 jaar en stopte op haar hoogtepunt: bij na aflevering 100!

Medisch Centrum West intro
Via: Medisch Centrum West (capture)

Nostalgische intro van MCW

De dramatische titelmuziek uit de nostalgische intro komt je waarschijnlijk nog wel bekend voor. Deze is geschreven door Robert Strating en Jean Louis Knapper:

Het geheim van Medisch Centrum West

In 2013, ruim 25 jaar na de eerste aflevering van de succesvolle ziekenhuisserie, werd er in een uitzending van TV Moment (TROS) teruggeblikt met de belangrijkste cast en schrijvers.

Succes en persiflage

Het is algemeen bekend, dat succesvolle series al snel ‘slachtoffer’ worden van persiflage en dat is bij Medische Centrum West dan ook niet anders gebleken. Zo was er Medisch Centrum Centrum in Verona:

Wat meer recenter kwam de serie terug in De TV-kantine:

Maar natuurlijk blijft ons de oude (echte) cast van Medisch Centrum West het beste bij…

De Medisch Centrum West cast nu

Nu is natuurlijk de vraag: hoe gaat het na ruim 30 jaar met de Medisch Centrum West cast? We zochten belangrijkste karakters en bijbehorende acteurs voor je uit en hebben ook recente beelden.

1. Dr. Victor Brouwer – Bram van der Vlugt

Victor was internist in het ziekenhuis. Deze rol werd tussen 1991 en 1994 vertolkt door niemand minder dan Bram van der Vlugt.

Medisch Centrum West Victor
Via: Medisch Centrum West (capture)

Al vele jaren Bram van der Vlugt grote rollen in televisieseries of film (tevens als stemacteur), maar is daarnaast ook altijd actief geweest in het theater! Zo speelde hij o.a. in Unit 13, Keyzer & De Boer Advocaten. Naast dit alles heeft hij vele jaren een zeer belangrijke rol gehad rondom Sinterklaas.

Bram van de Vlugt is op 19 december 2020 overleden op 86-jarige leeftijd. Hieronder nog een foto van uit 2017 van de toen 83-jarige van de Vlugt.

2. Eric Koning – Rob van Hulst

Deze internist was er vanaf het begin tot het einde bij. In de allerlaatste aflevering pleegde Eric, de slechterik van de serie en vertolkt door Rob van Hulst, zelfmoord…

Medisch Centrum West intro
Via: Medisch Centrum West (capture)

Wat acteren betreft heeft Rob van Hulst zijn grote klapper gemaakt met Medische Centrum West. Verder maakte hij nog programma’s over de Amsterdamse Wallen, waar hij ook namens zijn eigen bedrijf rondleidingen en evenementen verzorgt.

Rob van Hulst Medische Centrum West cast
Via: NPO | MAX vakantieman (capture)

3. Reini van Lennep-Hermans – Margreet Blanken

Hoofdverpleegkundige Reini was ook een belangrijke rol en kwam in alle 100 afleveringen voor! Dit karakter werd vertolkt door Margreet Blanken.

Medisch Centrum West
Via: Medisch Centrum West (capture)

Na haar werk in MCW, heeft Margreet Blanken nog enkele titels op haar naam staan in de televisie- en theaterwereld. Zo heeft ze met haar eigen (solo) theatervoorstelling ETTY maar liefst 300 voorstellingen gehad!

Recent is ze nog op televisie te zien geweest met een rol in ‘Dokter Tinus’.

4. Dick van Lennep – Klaas Hofstra

De bekende en vooral sympathieke internist was ook in alle afleveringen te zien.

Klaas Hofstra
Via: Medisch Centrum West (capture)

Theater was ook aan Klaas Hofstra besteed. Hij speelde in voorstellingen over verschillende bekende schilders, waaronder ‘A Letter From Vincent’.

Het leuke is dat enkele monologen van deze voorstellingen door zijn MCW-collega Magreet Blanken zijn geregisseerd. Klaas en Magreet zijn dan ook sinds Medisch Centrum West goed bevriend.

Update – Helaas is Klaas Hofstra op 26 september 2023 overleden. Hij kwam de laatste dagen voor zijn overlijden niet meer vaak in het openbaar.

Klaas Hofstra is 79 jaar oud geworden. R.I.P. dokter Van Lennep!

5. Ingrid van der Linden – Annemieke Verdoorn

Deze verpleegkundige op A4 werd later zelfs waarnemend hoofdverpleegkundige. Uitstekend gespeeld door Annemieke Verdoorn!

Annemiek Verdoorn
Via: Medisch Centrum West (capture)

Ook na MCW is Annemieke nog vaak op de Nederlandse televisie te zien geweest. Met name door haar rol als Joyce Couwenberg in die andere ziekenhuissoap (en eigenlijk vervolg van Medisch Centrum West): Onderweg naar morgen.

Annemieke woont al een tijd in Australië, waar zij een eigen interieur design bureau runt.

Geplaatst door Annemieke Verdoorn op Dinsdag 11 augustus 2020

6. Guus Tolhuis – Martijn Apituley

Een van de verplegers, die het langst in de serie voorkwam, was Guus (gespeeld door Martijn Apituley).

Martijn ApituLey
Via: Medisch Centrum West (capture)

We konden ook Martijn nog terugzien op televisie na MCW. Hij had o.a. een rol in Westenwind en had gastrollen in Fort Alpha, De Co-assistent en Flikken Maastricht.

Tegenwoordig is hij ook actief in het theater en werkzaam als verhalenverteller en stemacteur! Hier een geweldig portret van fotograaf Dinand van der Wal:

7. Liza Messing – Anja Winter

Deze chirurg, gespeeld door Anja Winter, kwam ook in bijna alle afleveringen van de serie voor.

Medische Centrum West cast Liza Messing Anja Winter
Via: Medische Centrum West | Intro (capture)

Na haar rol in MCW, is Anja actief gebleven in de televisiewereld. Met name tussen 1996 en 1998 kwam ze geregeld voorbij in Goede Tijden, Slechte Tijden. Tussendoor heeft ze vele gastrollen gehad in bekende series, zoals Oppassen!!! of Flikken Maastricht.

Ook deed ze veel voice-overs, die ze vaak zelf schreef.

Geplaatst door Anja Winter op Maandag 31 oktober 2022

8. Jan van de Wouden – Marc Klein Essink

Ook een icoon van de nostalgische ziekenhuisserie was de internist en ‘chef de clinique’ Jan van de Wouden, gespeeld door Marc Klein Essink. Jan werd aan het eind van de serie doodgeschoten…

Medisch Centrum West Jan van de Wouden
Via: Medisch Centrum West (capture)

Ook na MCW was Marc een bekend gezicht op de Nederlandse televisie. Hij verscheen in meerdere films, series en al presentator. Ook op het toneel was Marc Klein Essink zeer actief.

Hij is vooral bekend van o.a. Coverstory, Framed en de Staatsloterijshow.

Jouw MCW herinneringen?

Keek jij vroeger ook naar Medische Centrum West en herinner jij je de serie nog goed? Wie van de bekende karakters was jouw favoriet of welke scene staat jou nog bij?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

23 gedachten over “Medisch Centrum West: zo gaat het 34 jaar later met de cast”

 1. Hier in België heeft de Vlaamse zender VTM een apart kanaal waarop enkel doktersseries worden op uitgezonden. Recent ook MCW.
  Wij waren destijds al trouwe kijkers naar deze prachtige serie en wij hebben nu opnieuw mogen genieten van alle 100 afleveringen.
  Mijn favoriete acteurs in de serie blijven Margreet Blanken en wijlen Bram Vand der Vlught, voor mij één van de beste Nederlandse acteurs.

  Beantwoorden
 2. ik kijk nu via dailymotion naar mediscenrtum west Jaap Zanders de Nuroloog vindt ik het leukst. ik was 10 jaar toen de serie op vrijdag avond werd uitgezonden.

  Beantwoorden
 3. Ik vond suus de leukste vrouwelijke rol ( humoristisch) en Simon en Dick de leukste mannen Al kon Erik ook best leuk uit de hoek komen wat ik nog steeds niet snap is het volgende in het begin konden Erik en Jan het go tot redelijk met elkaar vinden het waren geen vrienden maar toch….
  Wat is er nou gebeurt dat ze elkaar bloed ineens wel konden drinken? Erik was n rat maar kon ook best aardig zijn

  Beantwoorden
 4. Mijn zoon is genoemd nr de zoon van dr Jan Van Der Wouden …Christiaan…:) wat zou ik graag nog s een aflevering zien waar Christiaan in meespeelt …

  Beantwoorden
 5. Ik kijk nog steeds naar rtl lounge ik ben daar weg van, ze mogen best wel weer uitgezonderd worden op de tros dan kijk ik weer alle afleveringen. Toppers vond ik, reini, nel, robin, erik, liza, en victor.

  Kortom geweldige serie ik was toen 8 jaar toen het voor het eerst op tv kwam, ben nu zelf 41.

  Beantwoorden
 6. Medisch Centrum West vond ik een hele goede serie! Jammer dat het van de tv af is. Ik vond Reini en Ingrid en dokter van der Wouden en dokter Nerens en dokter Liza de leukste personages in de serie. Ik zou het leuk vinden als het weer op tv kwam. Of met andere acteurs met dezelfde naam weer verder zou gaan waar het gebleven is. In 2021 of 2022. Het is natuurlijk al 32 jaar geleden dat het begon in 1988. De laatste uitzending was in 1994. En dat het door blijft gaan.

  Beantwoorden
   • Dr Jan vd wouden oftewel Marc klein Essink, was mijn nummer 1 . Zelfs toen ik mijn man leerde kennen Bergkerk ik zijn krullen ket hem. Wat was die man knap❤❤❤❤❤

 7. Als man in de serie was ik fan van Simon Neerings …De verslaafde chirurg ….. Na vijf seizoenen was ik ook wel weer blij dat er ook ruimte was voor wat anders ….. Graag merk ik ook nog even op dat ik het raar vond hoe er met Tineke Hagebeek seizoen een en die leuke dokter in plaats van Marc Klein Essink werd omgegaan. Op eens was het net alsof ze nooit in de serie bestaan hadden, een seizoen erna! Had dat niet wat subtieler gekund? En als vrouw Liza …. die vond ik erg leuk. Op de een of andere manier kon ik in seizoen zes niet aannemelijk vinden dat Marc Klein Essink vreemd ging met Astrid … maar ach hij ging eruit, he? En hij maakte drie vrouwen heel snel zwanger? Een beetje onge loofwaardig. Wel vond ik de beslissing van Astrid begrijpenlijk dat ze voor een abortus koos toen de vader ervan doodgeschoten werd.

  Beantwoorden
 8. Mn favoriete vrouwelijke personage was zuster Ingrid oftewel Annemiek Verdoorn.
  Maar Reini en Joy vond ik ook prima. Dokter van der Wouden (Marc Klein Essink) en dokter van Lennep ( Klaas Hofstra) vond ik de beste mannelijke personages.
  Jammer dat MCW van de buis verdwenen is.

  Beantwoorden
 9. Mn favoriete vrouwelijke personage was zuster Ingrid oftewel Annemiek Verdoorn.
  Maar Reini en Joy vond ik ook prima. Dokter van der Wouden (Marc Klein Essink) en dokter van Lennep ( Klaas Hofstra) vond ik de beste mannelijke personages.
  Jammer dat MCW van de buis verdwenen is.

  Beantwoorden
  • Mn favoriete vrouwelijke personage was zuster Ingrid oftewel Annemiek Verdoorn.
   Maar Reini en Joy vond ik ook prima. Dokter van der Wouden (Marc Klein Essink) en dokter van Lennep ( Klaas Hofstra) vond ik de beste mannelijke personages.
   Jammer dat MCW van de buis verdwenen is.

   Beantwoorden
 10. Onze dochter ‘Joy’ hebben we (ik?) vernoemd naar dokter Joy. In 200 is ze geboren en al die jaren heb ik dat zo’n mooie naam gevonden! Maar de serie heb ik natuurlijk ook met veel plezier gekeken!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...