Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, CC

Hoe de economie ook loopt, er zijn altijd merken die komen en gaan. In sommige gevallen merken we het niet eens, maar in andere gevallen – zoals bij de V&D – werd het breed uitgemeten in het nieuws.

Verdwenen nostalgische merken

Omdat wij het jammer vinden dat sommige merken of bedrijven in de loop der jaren zijn verdwenen, stellen we graag een lijstje op. Welke ken jij nog?

1. V&D

Wie stal er vroeger niet de snoepjes bij de V&D, gewoon onder het mom van ‘even proeven?’

Wie kent de V&D nog onder een van de oudere logo’s?

Vroom & Dreesman logo
Via: Wikimedia Commons | Vroom & Dreesman, CC

2. Free Record Shop

Helaas, helaas, ook dit bedrijf is er niet meer. In ieder geval niet meer in de originele vorm: die van de muziekwinkel.

Free Record schop winkel vroeger straatbeeld veranderd
Via: Wikimedia Commons | Willem_90, PD

Hier nog een promo-filmpje over de vroegere Free Record Shop van oprichter Hans Breukhoven.

3. Smiths

Wacht, dit is niet de groep The Smiths, want we gaan het hebben over chips. Deze crispy chips zijn ontstaan omdat een aantal Nederlandse telers de Engels potato chips ook in Nederland wilden hebben.

Dus namen ze contact op met een Engelse piepersnijder en de rest is geschiedenis. Inmiddels is het merk definitief veranderd in Lay’s, dus moeten we het met de reclame doen.

4. SRV

Er schijnen toch nog een paar wagens in het land rond te rijden waar je ook je boodschappen kunt doen. Maar de enige echte SRV bestaat niet meer en dat vinden wij jammer.

SRV-wagen-winkel
Via: flickr.com | Sebastiaan ter Burg, CC

Voor ons geen Hello Fresh maar SRV!

5. De Gruyter

Als je dacht dat Albert Heijn de enige grootgrutter was in Nederland, dan heb je het mis. Hoewel, gezien ons lijstje blijft er nog weinig te kiezen over. Maar vroeger had je nog wel De Gruyter (tot 1979) en Jasperina de Jong deed daar haar boodschappen.

6. Popfoto

Goh, deze voorloper van de Hitkrant kennen wij ook nog wel. Alles over muziek. Genieten. Later zou dit blad een nieuwe naam krijgen als de Fancy. Inmiddels is alleen de herinnering nog over.

Via: marktplaats.nl

Bij Popfoto zaten ook altijd leuke posters. Hing jouw kamer er ook vol van?

Via: marktplaats.nl

Wie kent Vendorado (nr. 7) nog? Lees verder op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

59 gedachten over “Deze 16 nostalgische merken zijn verdwenen, maar nog niet vergeten”

 1. Fromandi omg ja zou kunnen. Zat in rol blauw met venster doorzichtig. Superdun waren die koekjes. Geel oranje kleur. Daar heb ik me helemaal lens aan gegeten. Kocht ze volgens mij bij c1000 en de boni. Zijn er al jaren niet meer helaas. En al het andere lijkt er niet op ook shuttels niet .

  Beantwoorden
  • Punica (soort Dubbeldrank in grote, glazen flessen)

   Van die rollen vanilleijs waar je zelf een plak afsneed en vervolgens aan beide kanten een wafeltje tegenaan drukte en al draaiend deze oplikte. Het merk weet ik niet meer.

   Beantwoorden
 2. Het verhaal dat bij de EDAH staat klopt niet helemaal, het kwam niet door de concurentie met Albert Hein maar door de geld verspilling toen ze samen gingen met Super de Boer daar dachten ze dat alle winkels van Edah en Super de Boer Konmar moest worden en dan met meer service naar de klanten toe dan Albert Heijn. Ze hadden de kosten van de verbouwing niet goed berekend en schoten zo in de rode cijfers. Edah was in de tijd dat het onder de Vendex food viel een van de weinige winst gevende winkels en hield zo onder andere de V&D op de been. Je kunt ook stellen dat alle ketens die onder de Vendex international vielen er niet meer zijn en dat is een hele waslijst.

  Beantwoorden
 3. Ben Bits kauwgom
  Exota frisdrank
  Peek & Cloppenburg kledingzaak
  Piet Kerkhoff discounter
  Saab auto
  Simca auto
  Talbot auto
  Kreymborg kledingzaak
  Treets chocolade
  Max van Praag platenzaken
  Polak dumpzaken

  Beantwoorden
 4. Bij ons in het dorp was vroeger een Simca-garage, dus reden er in de jaren ’70/’80 hier veel Simca’s rond. Hoewel het merk 2 auto’s van het jaar heeft gehad kon het helaas toch niet standhouden…

  Beantwoorden
 5. Kauwgom van Donald Duck met in de verpakking een plaatje met stripverhaal en kauwgom van de Snorkels met daarin een wrijf/tattoo plaatje. Ging ook vooral om die plaatjes van de smaak van de kauwgom was na 3 keer kauwen niet meer lekker ?.
  En Saroma pudding; nu kloppudding van dr. Oetker. At ik vroeger mij mijn oma.

  Beantwoorden
 6. Schoenenwinkel Schoenenreus daar kochten ik vroeger vaak schoenen. Althands mijn ouders deden dat en ik moest dan altijd mee.

  Beantwoorden
 7. Tjolk! ( chocomel)
  De Enkabe ( kruidenier)
  Raak ( frisdrank)
  Buckler… ( mag dat nog??)
  Aiwa ( merk walkman)
  DOMO VLA!!!
  De Wehkamp bestaat nog, maar de gids is weg.. het beste papier om pijltjes van te maken!

  Beantwoorden
 8. Ik vond het ook erg jammer toen de Break Out wegging. Dat was een heel leuk tijdschrift. Vond het zooo jammer dat die stopte.

  Beantwoorden
 9. Ik mis de free record shop. Lekker neuzen tussen slle cd’s en lp’s en ik mis ook de V&D. Daar kon je rustig uren winkelen. Dan na of tijdens het winkelen een pauze houden bij la place.

  Beantwoorden
 10. Ik mis nog de Ear&Eye een vroegere cd winkel, dixons electronica winkel, Vobis, Computerwinkel, MyCom, computer winkel, Hans Textiel kleding winkel, Halforts winkel voor auto en fiets materialen.

  Beantwoorden
 11. Nououou, om mezelf nu oud te noemen vondt ik wel ver gaan. Dit wordt geschreven onder topic “Flipje”. Ik heb alle namen en merken meegemaakt en ben “pas” 60,

  Beantwoorden
  • Haha ik ben 36 en had een flipje spaarpot gewonnen vroeger bij een betuwe actie dus ja ja ken flipje ook, ben dus ook een oude vrouw… . Jaren stond hij op mijn buro?

   Beantwoorden
   • – “Hij” en “Zij” kledingwinkels
    – Cartoons uit die tijd: David de Boskabouter en Vrouwtje Theelepel
    – Nintendo spellen en films huren bij de videotheek
    – klooien met je tv om FilmNet te kunnen bekijken.

 12. Ben er mee groot geworden mijn ouders, mijn ooms en tantes, vrienden van mijn ouders behoorde tot de V&D clan, mijn vader was 43 jr etaleur bij vroom en dreesman heb persoonlijk de opening van V&D leyweg Den Haag meegemaakt en diverse accidenten met de roltrappen meegemaakt kinderen die met hun handen onder de banden van de roltrappen geraakte met alle gevolgen van dien.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer