Deze mol en worm maakten schooltv super leuk! Moffel en Piertje zijn in de jaren 90 elke schooldag te zien in het Schooltv-programma Koekeloere. Een educatief programma voor kleuters van groep 1 en 2. Kan jij het intro nog meezingen?

Koekeloere met… Moffel en Piertje!

Waarschijnlijk zijn er vele kleuters grootgebracht met deze ‘bijzondere’ karakters. Sterker nog, ze maakten deel uit van het hoogtepunt van de week. Ieder kind herinnert zich nog wel de juffrouw of meester, die de klas binnenliep met de tv-kast! Feest was het dan en schooltv was natuurlijk niets zonder de avonturen van de eigenwijze Moffel en Piertje. Het zou zomaar kunnen, dat deze twee vrienden deel uitmaken van je eerste jeugdsentiment!

Koekeloere Moffel en Piertje televisie
Via: Koekeloere (capture)

Om het gevoel van die tv-kast weer terug te halen, bespreken we hier enkele herkenbare, maar vooral hilarische herinneringen aan Moffel en Piertje! Benieuwd welke jij ook meteen herkent en laat voor in een reactie onderin weten, of we nog iets zijn vergeten!

1. Dat geweldige intro…

Natuurlijk begon Koekeloere met Moffel en Piertje al op een bombastische wijze met dit geweldige intro:

Ik koekeloere hier. Ik koekeloere daar.
Ik koekeloere het hele jaar. En koekeloere jij even naar mij?
Dan koekeloere we, koekeloere, dan koekeloere we allebei!

Koekeloere

2. Moffel de eigenwijze mol

Moffel is soms een wijze, maar vooral eigenwijze en een beetje schele mol. Hij heeft op alle levensvragen en vooral de vragen van Piertje een antwoord. Natuurlijk vielen z’n gekke mollenhandjes meteen op! Hij werd gespeeld door Eric-Jan Lens, terwijl z’n handjes gespeeld werden door Virga Lipman.

Moffel en Piertje Koekeloere
Via: youtube.com (capture) | Koekeloere

3. Piertje de roze worm

Piertje herken je meteen aan de hese stem, gekke outfits en leuke grapjes. Net als haar makker Moffel is ze heel nieuwsgierig naar alles en iedereen! Piertje werd gespeeld door Catherine van Woerden en trekt elke aflevering enthousiast de wijde wereld in op zoek naar antwoorden! Ga je mee?

Koekeloere Moffel en Piertje
Via: youtube.com (capture) | Koekeloere

4. Arie de wijze Vogel

Hoofdpersonage nummer drie is Arie de Vogel (Stef de Reuver). Arie is de buurman van Moffel en Piertje en woont in een nest naast het hol. Hij leert Moffel en Piertje nieuwe dingen en geeft ze wijze raad als ze in de problemen zitten. En hebben de twee even geen inspiratie dan komt Arie zelf met leuke ideeën. De buurman is misschien iets verstandiger dan Moffel en Piertje maar stiekem ook dol op hun gekke acties! De wijze Vogel staat dan ook altijd open voor een nieuw avontuur!

Moffel en Piertje Arie vogel
Via: youtube.com (capture) | EleanorRoosevelt

5. Ze kwamen echt overal

Een Chinese eettent op de hoek? Daar wil Moffel meer over weten en als hij een tripje naar China voorstelt, vindt Piertje dat een héééél goed idee. Jaaa de impulsieve vakanties van de twee zijn om jaloers op te worden. Even uitwaaien op de camping, een schat vinden op Curaçao of lekker op vakantie naar Turkije? Niets is te gek: Moffel en Piertje komen overal!

6. Ze leerden je je eerste Engels!

Natuurlijk had het programma ook een educatieve waarde. Je moest iets van de dieren leren én daar hielpen ze je GRAAG bij. De neef van Arie uit Australië op bezoek? Tijd voor wat woordjes Engels!

7. Rekenen werd een stuk aantrekkelijker…

Of wat dacht je van rekenles? Arie koopt een grote zak drop en geeft Moffel en Piertje allebei tien dropjes. Lekker! Alleen als Piertje merkt dat zijn maatje Moffel nog niet zo heeel goed kan tellen, steelt ie snel een paar dropjes van ‘m! Gelukkig ziet Arie het en laat hij snel Moffel en de REST VAN DE KLAS op een speelse manier meetellen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 dropjes!

8. We hoorden ALLES over de samenleving!

Natuur, wonen, gezondheid…elke dag stond er een ander thema centraal bij Koekeloere! Als een van de twee gevallen was en een pleister nodig had dan kregen we een lesje over het lichaam. En als er een nieuw seizoen aankwam, hoorden we daar alles over. Jezelf goed insmeren met zonnebrand in de zomer en warme handschoenen dragen in de winter: Koekeloere vertelde precies hoe het moest! Wat schilderen we met Pasen? En waarom zit piet opeens in het hol van Moffel? Het programma leert kleuters op een speelse manier alles over de samenleving. Wel zo handig! Dankzij Moffel, Piertje én Arie weten we dat je iets oranjes aantrekt met Koninginnedag, eitjes schildert met Pasen en in het verkeer op de stoplichten moet letten.

Koekeloere Koningsdag
Via: youtube.com (capture) | Koekeloere

9. Ook gewoon per boek…

Een stuk leuker lesgeven dan uit een boekje! Of kreeg jij geen genoeg van Moffel en Piertje én wilde je ook thuis de worm en mol zien? Geen probleem! De bibliotheek had allerlei boekjes waarin de twee net als bij Koekeloere de leukste avonturen beleven. Zoals de boekjes van Lieneke Dijkzeul:

Via: Bol.com

9. Natuurlijk was er ook Flip de beer!

Omdat je als kleuter maar een korte aandachtsboog had, werden de avonturen van Mof en Pier onderbroken door Flip de beer (Christa Lips). Dé witte knuffelbeer die bij kinderen in het hele land gezellig een nachtje kwam logeren. En dat waren geen saaie slaapfeestjes! Wat dacht je van een bezoekje aan de dierenambulance of de brandweer? Flip neemt je overal mee naartoe! Nu maar duimen dat ‘ie ook een keertje bij JOU kwam slapen!

Wat waren jouw leukste herinneringen aan Koekeloere en natuurlijk ook Moffel en Piertje? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Moffel en Piertje: de 9 leukste herinneringen aan deze twee bazen”

  1. Haha ik kan mij niet alles herinneren maar de intro staat mij nog wel bij! Wat een top programma en ook nog eens educatief! Leuk artikel:)

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer