Muziek downloaden, stiekem hebben we het allemaal wel eens gedaan. Maar waar deden we dat ook alweer mee voordat er diensten als Spotify, Netflix en Steam waren? Juist!
Stiekem muziek downloaden
Je moest die nieuwste muziek toch echt luisteren en om voor iedere single zoveel geld te betalen in muziekwinkel was ook geen optie. Gelukkig was er al het internet en kon je blijkbaar MP3’s, maar ook hele films en zelfs games gratis downloaden!
Moest je natuurlijk wel een snelle computer hebben met internet…
Ok, toegegeven… het was niet helemaal pluis wat je deed (zelfs totaal illegaal), maar wat moest je anders? En dat je ouders’ computer een groot risico liep op virussen wist je niet (of nam je op de koop toe).
Nu kunnen we er om lachen, toch?!
10 programma’s: muziek downloaden
We hebben een lijstje opgesteld met 10 gratis muziek download programma’s van vroeger. Welke gebruikte jij of welke missen we hier nog? Laat het weten in een reactie onderin!
1. Napster (1999)
De grondlegger van de computer downloads! ZOOO traag via de telefoonlijn, maar je had wel die ‘gratis’ MP3’tjes en daar ging het om…
Hier ook het nieuwsbericht voorafgaand aan de rechtzaak tegen Napster in 2001:
2. Limewire (2000)
Napster stopte ermee en Limewire pakte het stokje over. Veel virussen, bestanden die anders bleken te zijn dan de omschrijving, maar dat had je ervoor over! Gratis muziek downloaden was het helemaal…
3. eDonkey (2000)
Een netwerk om bestanden uit te wisselen, lekker modern! Je kon hier bovendien hele grote bestanden nog gemakkelijker mee delen.
4. DC++ (2001)
Lekker direct bestanden uit iemand zijn gedeelde map selecteren en downloaden.
5. Via de browser
Via HEEL ongure, slechte en gevaarlijke sites! Maar ja, je moest natuurlijk wel iets kunnen kijken of spelen op je nieuwe computer…
Er waren natuurlijk veel meer manieren om een films of muziek binnen te halen vroeger.
6. Torrents
Torrents zijn er ook alweer een hele tijd. Vroeger gebruikte je natuurlijk uTorrent of de officiële Bittorrent-client. Natuurlijk zocht je via ISOHunt, SuprNova of Lokitorrent, maar ook ThePirateBay. Ken je OiNK’s Pink Palace nog?
7. Kazaa (2001)
Want downloaden via Kazaa was hip! Maar ook hier veel virussen en fake-bestanden, maar wat maakte het uit!
8. Rapidshare (2002)
Want hier stonden heel, heel, heel veel bestanden op!
9. Overnet (2002)
Van de makers van eDonkey was dit een nieuwe manier om te downloaden! Je modem kreeg het er warm van…
10. Twilight CD/DVD
Oké, niet echt downloaden, maar wel superpopulair. Deze maandelijkse CD’s en later DVD’s bevatten veel games en andere software! Zo illegaal als wat… maar jij kon weer verder!
Jouw download-praktijken…
We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw download ervaringen… Welk gratis muziek download programma gebruikte jij (ook voor films of games). Of welk belangrijke item missen we hier nog?
Laat het weten in een reactie onderin!
Lees ook:
- Welke van deze 21 briljante computerspelletjes speelde jij vroeger?
- The 90’s: deze 26 redenen maakten de jaren 90 zo bijzonder
- GAME-time! Met welke spelcomputer speelde JIJ vroeger?
Ik herinner mij dat er in 2005 een dienst op de markt werd gezet waar je tegen betaling muziek kon downloaden. Volgens mij was het engels. Ik deed toen een opleiding waarbij we voor dit bedrijf een project deden (rebranding en positionering). Het had een oranje logo met iets van een pijltje erin verwerkt. Geen idee meer hoe het heette, maar volgens mij sloeg de dienst niet echt aan, want waarom betalen als het ook gratis kon? En daarnaast ontstond niet heel lang daarna Spotify.
Emule was ook zo’n download applicatie en tegenwoordig kun je nog steeds gratis muziek downloaden via Soulseek.
Ik heb nog van die oude downloads op een oude pc staan en soms krijg ik van de virusscanner ineens de melding dat er een verdacht bestand is aangetroffen. Ruim 20 jaar geleden nam je dat risico blijkbaar voor lief? Aan de andere kant was het risico toen ook nog iets kleiner, omdat de dingen die je op internet deed zeer beperkt waren (beetje msn’en en downloaden).
Win mx
Ik mis bearshare ?
eMule