20 geluiden van vroeger die je alweer vergeten bent

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Geluiden van vroeger geluid muziek jaren 90 jaren 80

Er zijn van die geluiden van vroeger, waar je nostalgische kriebels van krijgt wanneer je ze hoort. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde intro’s van oude televisieseries of het opstarten van een klassieke Windows computer.

Hieronder 20 geluiden van vroeger die we (helaas) niet meer zo vaak horen!

Geluiden van vroeger

Net zoals geur, kan ook geluid je in één klik weer terug katapulteren naar een bepaalde herinnering. Wij gingen op zoek en vonden 20 herinneringen die onlosmakelijk verbonden zijn met vroeger!

Onderstaande afbeelding waarschijnlijk al een illustratie van een geluid van vroeger dat je al hoort bij het zien van het bijbehorende beeld! Mooi toch?!

20 geluiden van vroeger die je alweer vergeten bent

Welke geluiden van vroeger staan jou nog bij? 📢

Hoeveel van onderstaande geluiden ken jij nog en welk geluid mis je nog het meeste? Hebben we misschien nog een geweldige klank, toon of intro over het hoofd gezien?

Deel jouw herinneringen aan het geluid van vroeger in een reactie onderin!

1. GameCube intro

Begin 2000 kwam er redelijk populaire game console als opvolger van de Nintendo 64: De GameCube. Een vrolijk uitziende spelcomputer, maar je werd nog vrolijker van het intro deuntje.

Het geluidje van de GameCube was gewoon een prima start!

2. Windows Pinball geluiden

Windows 95 bracht vele gave dingen met zich mee, maar Pinball was daar wel een hoogtepunt van. Mensen die het vroeger hebben gespeeld, zullen deze Pinball geluiden dan ook meteen herkennen!

3. De draaitelefoon

Er waren zoveel geweldige items die je vroeger bij oma & opa in huis kon vinden. De draaitelefoon was daar zeker eentje van! Veel kinderen zouden niet eens weten hoe het ding werkt.

Het geluid van een draaitelefoon is dan ook een bijzonder nostalgisch iets. De kiesschijf terug horen draaien is iets wat we waarschijnlijk niet meer zullen horen in de toekomst!

4. Fresh Prince of Bel-Air intro

Nog zo’n intro die je niet kan wegdenken in de jaren 90 en 00. The Fresh Prince of Bel-Air was een bijzonder populaire serie met Will Smith, die ook de legendarische intro inzong.

Het geluid van The Fresh Prince is dan ook eentje dat je niet snel vergeet. De meeste 90’s kids kennen de tekst waarschijnlijk nog!

5. De platenspeler

Een enkeling zweert er nog steeds bij, bij het luisteren van muziek. Het authentieke geluid van een platenspeler. In tegenstelling tot CD’s, MP3 of het digitale streamen, hoor je hier de naald nog op de LP strijken…

6. De ouderwetse radio

Nog zo’n apparaat voor het afspelen van muziek: de ouderwetse radio. Waar de meeste radio’s inmiddels digitaal de frequenties ‘zoeken’, was dat vroeger nog manueel met een draaiknop.

Het geluid van een ouderwetse radio is dan ook uniek voor vroeger. Je hoort de signalen gewoon veranderen, naarmate je verder zoekt!

7. Macintosh intro

Ook de goede oude Apple computer, de Macintosh, had haar eigen manier van uitdrukken. De Macintosh geluiden waaren zeer uiteenlopend, maar wel erg herkenbaar. Menige Apple-fan zal deze dan ook erg waarderen!

8. Microsoft Windows

Als we Apple bespreken, mag Microsoft Windows natuurlijk niet achterwege gelaten worden. We willen geen ruzie uitlokken! De oude versies van Windows stonden ook bekend om haar bijzondere tonen.

De oude geluiden van Windows werden gekenmerkt door o.a. het zachte belletje, de pianoakkoorden en de trompet-melding. Natuurlijk klonk het opstartmuziek altijd erg rustgevend.

9. De filmprojector

Wellicht is dat al iets voor de ietwat oudere generatie, maar ook de filmprojector had een unieke sound. Deze voorloper van de beamer hoorde je echt opstarten en bleef ook lopen gedurende het afspelen.

Je kunt het geluid van een filmprojector ook herkennen uit de bioscoop als je ver genoeg boven zat. Uiteraard was dat dan een tikkeltje groter…

10. De Dia projector

Wilde je geen film, maar dia’s afspelen, dan gebruikte je de dia projector. Je plaatste je dia’s in de houder en stuk voor stuk kon je ze afspelen.

Het zoemende geluid van een dia projector was zachter dan die van de filmprojector, maar opvallend was natuurlijk het wisselen van de dia’s met een klikkend geluid.

11. Game Over bij Super Mario Bros

Zo vervelend als je bij Super Mario Bros verloren had en er daadwerkelijk ‘Game Over’ stond. Bij dit frustrerende moment hoorde ook een bepaald geluid…

Ik herken nog vele deuntjes van het iconische spel, maar het Game Over geluid van Super Mario Bros staat me helaas nog veel te goed bij!

12. De VCR-speler

Nog zo’n apparaat dat we niet zo vaak meer terug zien komen in de woonkamer. De VCR-speler of videospeler, je weet wel, waar je videobanden mee afspeelde!

Vooral het vooruit- of terugspoelen was altijd indrukwekkend. Het geluid van een videospeler leek dan kort op een startende jet-motor! Mede daarom vond ik terugspoelen voor de videotheek nooit zo’n groot probleem…

13. De Polaroid Camera

Het was in tijden van het fotorolletje buitengewoon innovatief: een foto maken, die je meteen kon zien. Dat kon alleen met de Polaroid camera.

Het fototoestel drukte meteen je foto af, maar daarvoor kon je nog even genieten van het geluid van een polaroid camera.

14. Inbellen met een modem

Tegenwoordig hebben zijn we altijd verbonden met het internet. Vroeger moest je nog apart inbellen en laat ik eerlijk zijn: het inbellen met een 28K8 modem in de jaren 90 klonk bijzonder…

Het inbel modem geluid van vroeger lijkt eerst gewoon op dat van een kiestelefoon, maar daarna gaat het echt los als er een verbinding wordt gemaakt met het internet!

15. Looney Tunes intro

Geweldig toch, die gekke karakters van de Looney Tunes! Als je naar deze tekenfilms keek, werd je vooraf getrakteerd op een geweldige intro… het geluid van Looney Tunes of van een andere Warner Bros tekenfilm was een heel orkeststuk!

16. De intro van TMNT

Als je in de jaren 90 bent opgegroeid, ken je ze nog wel: de Teenage Mutant Ninja Turtles! Deze intro kon ik dan ook goed meezingen…

17. Crazy Frog ringtone

Wat hadden we vroeger toch gekke ringtones op onze oude mobieltjes. Weet je nog welke jij allemaal had? Mogelijk zat daar ook deze Crazy Frog bij. Je hoorde het geluid van deze ringtone in ieder geval veel op straat…

Vooral dat laatste stuk van de Crazy Frog ringtone is hilarisch…

18. Walt Disney intro

De Disney liedjes waren natuurlijk bekend, maar misschien was dit nog wel het allerbekendste deuntje. Je zat namelijk klaar voor weer een mooi verhaal met Disney prinsessen, dus je had een mooie bezigheid voor de boeg!

Eerlijk is eerlijk, ik vond het geluid van de Disney-intro ook erg fijn om te horen!

Maar het kon nog mooier, later werd de Disney intro iets verfijnd en kreeg je er een mooier beeld bij, zoals bij het begin van De Leeuwenkoning hieronder.

Overigens is de intro van de Lion King zelf ook noemenswaardig als geluid van vroeger…

19. De typemachine

Rustig naast elkaar werken was er vroeger niet bij. Typen ging niet op een stil keyboard, maar brieven werden geschreven op een gehorige typmachine. Iedereen druk op de toetsen was een harde tik van de desbetreffende letters op het papier.

Het geluid van een typemachine werd nog eens compleet gemaakt met een klein belletje als de machine naar een volgende regel ging… Fascinerend!

20. Video Veilig liedje op videobanden

Het zal aan mij liggen, maar het eerste liedje wat je horen kreeg op een video vond ik altijd geweldig. Het hoorde bij de BAF / Video Veilig (voorloper van stichting Brein) melden, waarin werd aangegeven dat je geen illegale kopieën mocht maken enz.

Een cool deuntje, waardoor ik eigenlijk niet meer las wat ze te melden hadden…

Nog voor dit moderne 90’s geluid had BAF in de jaren 80 en begin jaren 90 nog een ander liedje aan het begin van videobanden:

Welke geluiden herinner jij je?

Welke geluiden van vroeger namen je weer eventjes terug in de tijd? Ontbraken er nog typerende klanken, tonen of muziekjes in deze lijst?

Laat het ons weten in de comments hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “20 geluiden van vroeger die je alweer vergeten bent”

Plaats een reactie

Share to...