17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

54

Laatste update:

54

ola ijsjes kaart vroeger

Wanneer je vroeger tijdens een dagje uit met je ouders een ijsje mocht uitkiezen, kon je dag niet meer stuk! Niets is lekkerder dan bijvoorbeeld een raketje of een heerlijk perenijsje. Enige lastige was dat er altijd zoveel ijsjes waren om uit te kiezen.

Heerlijke ijsjes van vroeger…

Natuurlijk maakte je oma vroeger het beste ijs ooit en dat is iets wat je nooit zal vergeten. Maar naast het zelf ijs maken, waren er natuurlijk de lekkerste ijsjes uit de (ijs)winkel of snackbar…

Hieronder 17 nostalgische ijsjes die je sowieso nog herkent van vroeger!

Jouw favoriete ijsje van vroeger? Welke van deze ijsjes vond jij het lekkerst als kind? We zijn benieuwd naar jouw favoriete ijs van vroeger, ook als we een lekker ijsje vergeten zijn…

Deel jouw ijs herinneringen in een reactie onderin!

1. De Split

Dit klassieke ijsje bestaat uit een kern van vanille-ijs, omhuld door een laagje ijs met sinaasappelsmaak. De Split is simpel, maar erg populair vanwege zijn verfrissende smaakcombinatie, die mij nog steeds vaak terug doet denken aan zomerse dagen van vroeger.

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

2. Fruit Joy (stoplicht ijsje)

Bekend om zijn vele kleuren, die elkaar afwisselen tijdens het eten. Het Fruit Joy ijsje is niet alleen visueel aantrekkelijk voor kinderen, maar biedt ook een leuke mix van verschillende fruitsmaken.

Natuurlijk ken je dit geweldige ijsje van de even zo geniale reclame met het stoplicht… Niet voor niets is dit ijsje dan ook het stoplicht ijsje gaan heten!

3. Het Raketje

Het Raketijsje is één van de herkenbaarste ijsjes in Nederland en bestaat al sinds 1962. De Raket is vaak geprezen om zijn simpele maar heerlijke combinatie van framboos, sinaasappel en ananas, al zijn er verschillende smaken mogelijk.

De naam en vorm van het Raket ijsje zijn niet geheel uit de lucht gegrepen. In deze was de ruimtevaart een hot item; een jaar voordat het Raketje op de markt gebracht werd, vond met Joeri Gagarin de eerste ruimtetocht van een mens plaats…

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

4. De Sky

Het Sky ijsje was ook een populaire variant. Natuurlijk bekend van de coole blauwe verpakking, maar vooral vanwege de Bros-achtige chocolade.

Bovendien viel Sky ijs meteen op de minder traditionele vorm: een reep i.p.v. een stokje…

5. De Twister

Dit draaiende ijsje combineert verschillende smaken en texturen, wat het een favoriet maakte bij kinderen die van een speelse eetervaring houden.

Ik kan me nog herinneren dat het eten van een Twister ijsje ook bijzonderder aanvoelde dan andere ijsjes.

Twister ijs vroeger
Via: flickr.com | Sinéad Cochrane, CC-NC

6. De Calippo

Het Calippo ijsje was (en is) geliefd vanwege zijn unieke verpakking, die het makkelijk maakte om te eten zonder te knoeien. De fruitige smaken en het koele, verfrissende effect maken het ideaal voor hete zomerdagen.

Dan moet je natuurlijk het gesmolten sap van je Calippo ijs opdrinken en niet alsnog over je kleding morsen…

Calippo ijs vroeger
Via: flickr.com | Modesto del Río, CC

7. De Cornetto

Een kegelvormig ijsje met een puntje van chocolade onderin de wafelkegel, een verrassing die velen zich herinneren van hun jeugd. Het mooie aan het Cornetto ijsje, was dat je dus altijd op het eind nog eens beloond werd.

Ik het ook bij een kleiner (opgepeuzeld) Cornetto hoorntje, nog het gevoel dat ik een ‘heel’ ijsje had, met natuurlijk de chocolade verrassing op het einde in mijn achterhoofd.

Cornetto ijsje ijsjes van vroeger
Via: Cornetto / OLA (capture)

8. Solero Shots

Kleine bevroren fruitbolletjes die je uit de verpakking kon schudden, ideaal voor een snelle, koele traktatie.

Je moest die Solero Shots wel snel achterover slaan, anders bleef je over met een blok aan samengeklonterde bolletjes. De bolletjes smolten namelijk en dan was de lol er wel vanaf…

Solero Shots
Via: youtube.com (capture) | colombostef

9. Smarties Pop Up

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

10. Timon & Pumba ijs!

Natuurlijk hadden onze Leeuwenkoning helden Timon en Pumba ook een eigen ijsje en wel eentje met ‘beestjes’ erin… Hakuna Matata!

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent
Via: Nestle

11. Max Schatkistijsje

Hier was je als kleiner kind al helemaal blij mee: ijs + een verrassing. In het Max Schatkist ijsje, dat in 1997 op de markt kwam, zat een speeltje.

Eerst zat het speeltje in een dubbele bodem, waar je pas bij kon, nadat het ijsje op was. Daarna zat de verrassing in het deksel van het Max Schatkist ijsje…

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

12. De Wafeltrio

Heerlijk nostalgisch ijsje, dat je vaak bij oma en opa kreeg. Die waren natuurlijk niet zo van al die hippe verschijningen en gaven graag een degelijk ijsje… Wafeltrio, kom er maar in!

IJs wafeltrio vroeger
Via: Wikimedia Commons | ~~, CC

13. De Frigo Pie

Het Frigo Pie ijsje stak qua vorm natuurlijk totaal boven de andere ijsjes uit. Je was gewoon aan het likken aan voet en vond het portie grappig.

Erg lekker vond ik het ijsje niet, maar toch stond Frigo Pie hoog op m’n wenslijstje als ik een ijskaart zag!

14. De Dubbellikker

Had je zusjes of broertjes, dan wist je wat je hiermee kon. Enerzijds natuurlijk om te delen als je maar één ijsje had, anderzijds kon je zo verschillende smaken proeven.

Het dubbellikker ijsje was simpel, maar doordat je het breken, ook erg effectief voor kinderen!

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

15. De Knettertop

Het Knettertop ijsje had een unieke eigenschap: het bevatte knetterende snoepjes die in de mond een knisperend effect gaven.

ijsjes

16. Het Speedy ijsje

Nog zo’n klassieker en waarschijnlijk herkennen velen dit ijsje ook van de middelbare school. Heerlijk in de pauze op een warme dag of tussenuur een speedy ijsje kopen in de kantine…

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

17. De Festini (het perenijsje)

De Festini ijsjes waar misschien de meest saai uitziende ijsjes van allemaal, maar wat waren ze lekker! Festini Peer ijsjes al helemaal.

Ik kan niet voor anderen spreken, maar volgens mij hebben deze ijsjes hun populariteit geheel te danken aan die frisse en natuurlijke fruitsmaak. Wat waren die perenijsjes lekker!

17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent

En wat dacht je van deze reclame over alle Festini fruitijsjes…

Jouw favoriete ijsje?

Zo, dat waren dan de lekkerste ijsjes van vroeger! Nu buiten zo lekker weer is, hebben wij wel zin in een ijsje gekregen. Wat het favoriete ijsje uit jullie kindertijd?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

54 gedachten over “17 nostalgische ijsjes van vroeger die je zeker nog herkent”

 1. Ik kwam de naam hier pas 1x tegen, maar zo’n 50 jaar geleden was de Greenspot voor mij toch wel het lekkerste waterijsje. Met zo’n pure sinaasappelsmaak, wat nadien nooit meer geëvenaard is. Overigens geldt dat ook voor de vroegere Split vergeleken met die van nu.

  Beantwoorden
 2. Ik denk dat het er niet meer is of niet meer gemaakt word,maar ik denk nog altijd aan die ijsjes met de naam vlaggestick,had de kleuren rood wit blauw van boven naar beneden

  Beantwoorden
 3. Mijn favoriet was een waterijsje met een aardbeitje een sinasappeltje en een citroentje op een stokje.
  Heerlijk ben alleen de naam vergeten ..
  Weet iemand die nog?

  Beantwoorden
 4. Het Festini Perenijsje is nog steeds 1 van mijn favoriete waterijsjes. Het is dorstlessend, smaakt zoet en je hebt toch ergens het idee dat je redelijk gezond bezig bent 😉

  Beantwoorden
 5. Ik weet niet meer hoe die heet…class? Wit/lichtblauw papiertje. Ijs zonder stokje. Rechthoekig blokje ijs (iets van caramel of mokka en vanille met witte choco er om heen.

  Beantwoorden
 6. Hey,
  I’ve just discovered this article with hope to find an ice cream from my childhood when I was on vacation in the netherlands. I remember it was in the shape of a guitar, white with brown stripes( strings of the guitar) as i can recall it. Dies anyo. Can anyone remember this ice cream and know the name of it?
  Thanks in advance 🙂

  Beantwoorden
  • Ik ben op zoek naar een ijsje van Ola uit de jaren 60 en 70. Mijn moeder verkocht dat aan huis. De omhulsel was van chocolade en nootjes, dan vanille ijs,maar de kern was van kersen..mmmmm heerlijk, echter ik weet de naam niet meet

   Beantwoorden
   • Dat is volgens mijn de martelaren die ben ik ook aan het zoeken maar kan hem ook niet vinden en volgens mijn was hij van ola ofzo geloof ik

 7. Een ijsje op een stokje: Chocolade, dan roomijs en dan een laag chocolade, wie weet nog hoe dit ijsje heette? Ik kocht het altijd bij de benzinepomp

  Beantwoorden
 8. In de Jaren 70 had ik een drietal favoriete ijsjes… de eerste was een cola ijsje van ola op een stokje hij was iets groter dan normaal en had een poepbruine kleur. Hij smaakte echter geweldig en je zoog er de smaak niet uit zoals in die tijd vaak gebruikelijk was. Mijn tweede favoriet in die tijd was een geel ijsje op een stokje met stukjes fruit erin, in mijn beleving was het een soort chipolata waterijsje eveneens van ola, weet iemand de naam nog? Nummer drie was de frambololly van Friesche Koe ijs deze is sinds enige tijd gelukkig weer verkrijgbaar in het noorden van het land, helaas woon ik tegenwoordig in het zuiden… ?

  Beantwoorden
 9. De vlaggenstick in de Nederlandse vlag! Medio jaren 70. De raket kostte toen iets van 50 cent. Het piraatje 40 cent en de vlaggenstick iets van 45 cent. Heerlijk slurpen.

  Beantwoorden
 10. Vroeger kreeg ik een zakje met ongeveer 3 kleine ijsjes erin. Met ieder een eigen smaak. Het had een klein blauw stokje met een gaatje erin. Iemand enig idee hoe dit heet?

  Beantwoorden
 11. Vroeger, jaren 70 kreeg je thuis een ijsje, vanille-ijs tussen twee wafeltjes. Zo een indruk waar je goedkoop thuis een ijsje kon eten. Nu heb ik inmiddels de ijsrol gezien in de supermarkt, van Gilse ijsrol maar ik kan de wafeltjes niet vinden. Ik heb het geprobeerd met galettos, wafeldoeken, maar die zijn het niet. Wie weet hoe die wafeltjes heten en ook waar je ze kunt kopen?

  Beantwoorden
  • Als je die hele dunne koekjes bedoeld met een ruitjes patroon erin. Ik weet dat ze die bij ons bij de Deen verkopen in Purmerend. Adres: de wagenweg. Daar liggen de koekjes op de hoek bij de diepvries. “Jules DeStrooper boterwafels” Heb ik net even opgezocht 🙂

   Beantwoorden
 12. Greenspot….je had er ook een frisdrank van. Greenspot..zonder prik. En het advocaat ijsje met chocodip can caracoijs heerlijkkkk.

  Beantwoorden
 13. Ken iemand nog het’pirate’ijsje? Het was volgens mij bruin/geel/rood…Kan nergens een plaatje vinden erover..en nee geen ‘Apollo’…

  Beantwoorden
 14. Weet iemand hier het nog?
  Moccastick of Mokkastick, in de jaren ‘ 72 was echt de lekkerste! jammer dat het niet meer bestaat! raar ook dat men geen mokkaijs meer kan krijgen/ kopen , vroeger wel, waarom niet meer?? wel alle soorten smaken tegenwoordig, maar behalve mokka ijs waarom niet?!

  Beantwoorden
 15. De Punky ken ik nog van vroeger! Was volgens mij met het Disney thema, als je het stokje omhoog duwde (dat tegelijkertijd fungeerde als een soort fluitje) leek het alsof Donald Duck “haar” kreeg met vanillesmaak of zo, en ik smeekte op een vakantie in 2005 eens dagelijks om zulke ijsjes weet ik nog ? stom dat ik ze hierna nooit meer gezien heb maar ze waren echt mega lekker!

  Beantwoorden
 16. Mijn zusje en ik kregen in het zwembad een blauw waterijsje.. dat heette ook iets met blu..of blue..
  Nooit meer gezien.. wie kent het ook nog?

  Beantwoorden
  • Dat was denk ik een Blue Nix ijsje. Beetje licht turquoize. Kostte 25 cent, ik denk zo rond 1972. Ik had een rijksdaalder gekregen en dacht dat ik daar oneindig veel Blue Nix van kon kopen in ons snoepwinkeltje, haha. Maar toen was het op een gegeven moment toch op.

   Beantwoorden
 17. Ik ben alles af aan het zoeken, maar begin langzaam te denken dat ik gek aan het worden ben. Wie kan zich nog zo’n roze/rood ijsje herinneren, die als je likte flexibel en bungelend werd?

  Beantwoorden
  • Vroeger verkochten wij Ola aan huis. Je had begin 70 een ijsje met te roomijs, chocolade en nootjes, maar de kern bestond uit kersen. Weet iemand nog hoe dit ijsje heette?

   Beantwoorden
   • Die bubblegum ijsjes waarvan het stokje gemaakt was van kauwgom met een blauw plasticje er omheen

    Of die ijsjes die per 6 verpakt zaten die mini ijsjes altijd te koop bij het zwembad vroeger

Plaats een reactie

Share to...