chaggerijnig oma oude nederlandse woorden vergeten woorden

Via: depositphotos.com | creatista (edited)

Taal is en blijft iets moois en blijft altijd in ontwikkeling, zo ook de Nederlandse. We staan hier eens stil bij oude Nederlandse woorden, zowaar vergeten woorden…

Oude Nederlandse woorden

Als je door Nederland reist, vrienden uit verschillende provincies hebt of de gemiddelde aflevering van Boer zoekt Vrouw eens goed bekijkt, dan zul je altijd woorden horen waar je nog nooit van gehoord hebt. Of wat te denken van een bezoekje aan oma, die precies op dat moment met haar maatjes aan het klaverjassen is?

Vergeten woorden Oude Nederlandse Taal
Via: youtube.com (capture) | NL Gemist

Vooral oudere mensen vinden het heerlijk af en toe gebruik te maken om woorden van vroeger. Niet omdat ze heel stug zijn, maar vooral omdat deze woorden gewoon in hun hoofd zitten geprent. En natuurlijk omdat ze stiekem heel leuk zijn.

Nieuwe woorden komen, oude woorden verdwijnen

Daarnaast ontdekken we steeds meer woorden die vervolgens worden toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Wat te denken van het in 2010 bedachte ‘tentsletje’ of de inmiddels bekende ‘sjoemelsoftware’?

In 2021 waren de woorden ‘knaldrang’ en ‘tegelwippen’ erg populair. Deze woorden zorgen ervoor dat oude woorden verdwijnen. 

Welke vergeten woorden ken jij nog?

Zonde, wat ons betreft. Er zijn zoveel prachtige woorden die door de ontwikkeling van de taal verdwijnen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op vergeten woorden die we niet meer gebruiken. We zijn dan ook benieuwd welke van de 25 onderstaande woorden van vroeger jou nog bekend in de oren klinken…

1.     Saffiaantje

Een sigaret of sigaar. Vroeger hadden de mensen het in dit geval wel eens over een ‘saffie’. Dit schijnt overigens te zijn afgeleid van saffiaanleer, waarvan men vroeger de sigarenkokers bekleedde. 

2.     Slabakken

Slabakken betekent niets minder dan treuzelen. Een eigenschap waar menig mens de hik van krijgt. Andere ouderwetse woorden die hiervoor werden gebruikt zijn talmen of hoetelen.

In België betekent slabakken juist slecht gaan over slecht verlopen. Een slabak is een slappeling en kan dus zeggen de economie slabakt.

3.     Dame du ton

Als men het vroeger had over een Dame du ton, dan ging dit over een chique dame met klasse. Waarschijnlijk droeg deze dame de nodige sieraden, een prachtige jurk en had zij een ietwat bekakt accent. Ken jij toevallig iemand die nog steeds door het leven gaat als Dame du ton?

4.     Geldgier

Als we zeggen dat elke vriendengroep wel een geldgier heeft, dan weet je vast direct waar we het over hebben. De gemiddelde geldgier geeft het liefst geen rondje in de kroeg en verlaat deze wanneer hij of zij aan de beurt is. Om gek van te worden af en toe.

5.     Huisduif

Soms is het geweldig om eens even lekker de huisduif uit te hangen. Vooral als het rotweer is of dat er een aantal geweldige voetbalwedstrijden op het programma staan. Je begrijpt het, een huisduif is iemand die het liefst de hele dag thuiszit. Zelfs als er een geweldig leuk festival op de planning staat, blijft deze persoon lekker thuis. 

6.     IJlebenen

Heb jij ook zo’n partner die het tijdens een ontspannen wandeling maar wat lastig vindt rustig aan te lopen? Dan kon je hem of haar vroeger betichten van ijlebenen. Inderdaad, iemand die vreselijk snel loopt, waardoor de gezelligheid van de wandeling er al gauw vanaf is. 

7.     Vuilbaard

Net als de geldgier heeft elke mannengroep een vuilbaard. Dit heeft niets te maken dat er etensresten of stof in zijn baard zit, maar voornamelijk met het feit dat deze man altijd hitsig is. Je weet wel, zo’n persoon die de hele dag ‘natuurfilms’ kijkt.

8.     Schendekeuken

Mensen met een enigszins groeiend buikje kunnen er maar al te slecht tegen: mensen die veel eten en drinken, maar simpelweg niet aankomen. Een vreselijk frustrerend iets, aangezien jij bij het eten van een roze koek al het idee hebt dat je weer een kilo aan je heupen hebt geplakt. 

9.     Zuurmuil

Krijg jij er ook zo’n jeuk van als je over straat loopt en dat iemand jou passeert van wie het gezicht op onweer staat? Ook wel bekend als de zuurmuil. Een verre van gezellig persoon zullen we maar zeggen. 

Zuurmuil chaggerijnig oma oude nederlandse woorden
Via: depositphotos.com | creatista

10.  Gladbek

Een gladbek is niemand minder dan een persoon die het maar niet voor elkaar krijgt een goeie baard te kweken. Deze persoon komt altijd met dat vunzige vlassnorretje op de proppen. Heb jij ook zo’n gladbek in jouw vriendengroep? Dan kun je dit prima aan hem laten weten en zeggen dat hij alles er beter maar helemaal af kan halen. 

11.  Jammersmoedig

Jammersmoedig betekent verdrietig. Een woord dat je niet meer hoort. Daar kunnen wijzelf overigens volledig mee leven, aangezien het wel heel sneu klinkt. 

12.  Knevel

Nee, dit heeft niets met Andries Knevel te maken. Een knevel beketent eigenlijk gewoon een baard op je lip. Iets dat je waarschijnlijk beter kent als een snor. Heel eerlijk, zo’n knevel bekt wel lekker.

Ben jij benieuwd naar nog meer woorden, lees dan snel verder op de volgende pagina! Wil jij weten hoe ze een oude geile man vroeger noemden? Of wat te denken van iemand die last had van een spraakgebrek? (zie 16. en 21.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer