chaggerijnig oma oude nederlandse woorden vergeten woorden

Via: depositphotos.com | creatista (edited)

13.  Strapatsen

Strapatsen is iets wat men vroeger op de basisschool deed of wanneer men iets teveel op had. Het betekent namelijk bokkesprongen, fratsen of zelfs kwajongensstreken en komt via het Duits van het Italiaanse strapazzare (slecht behandelen).

Kinderen uitspraken jongens
Via: pixabay.com | White77, CC

14.  Sakkerloot

Waar men tegenwoordig als uitspraak van verbazing iets zegt als ‘Hè’, ‘pardon’ of ‘verdomme’, gebruikte men vroeger het legendarische woord sakkerloot. Moet je voor de gein eens doen als iemand met een verrassing aan komt zetten.

15.  Quatsch

Onzin, nonsence en geneuzel. Vroeger zei met gewoon Quatsch. Een ingewikkeld woord om te zeggen als je het ergens niet mee eens bent. Maar ach, het is wat het is, hè!?

16.  Suzannaboef

We kennen er allemaal wel eentje, zo’n oude man met rode oortjes, die het liefst de hele dag vanaf een bankje naar jonge meiden kijkt. Vroeger sprak men van een Suzannaboef. Laten we hopen dat Suzanna er zelf goed van af is gekomen, want een boef is de beste man zeker. 

17.  Labberlottig

Na een lange avond feestvieren met je vrienden en vriendinnen kunnen we er allemaal slecht tegen de volgende ochtend. Waar je vroeger na een uur hersteld was, kan het nu tot een dag of 3 duren. Dit lamlendige gevoel noemde men vroeger labberlottig. Toch mooi om dat woord weer te gebruiken?

Blijkbaar stamt labberlottig af van een verwijzing naar een Amsterdamse straatbende in 1685, lamlendige schoffies dus…

18.  Wervelziek

Ken je dat gevoel dat je te snel opstaat en je even sterretjes ziet? Of dit nu komt door de drankjes of door een andere reden maakt niet uit. Vroeger sprak men bij deze duizeligheid over wervelziek. Je weet wel, als je een beetje licht in het hoofd bent.

19.  Pantoffelregiment

Wij vinden dit een van de mooiste van dit hele lijstje, het pantoffelregiment. Je kent ongetwijfeld iemand waarbij de vrouw duidelijk de broek aan heeft binnen het gezin of de relatie. Ja wel, het pantoffelregiment dus.

Zij heeft hem namelijk onder haar ‘pantoffel’, zoals het vroeger heette…

20.  Natgierig

Iedereen is wel gek op een lekker biertje of wijntje, maar er zijn mensen die een beetje doorslaan. Deze natgierige personen spugen er niet in en kunnen zelfs om 10 uur in de ochtend al genieten van een koude gouden kletser.

21.  Kromtong

Mensen die enigszins gebrekkig praten of met een dubbele tong praten werden vroeger kromtong genoemd. Een heerlijke benaming, aangezien je het echt voor je ziet, haha!

22.  Geitenfuif

Het komt genoeg voor dat een groep meiden besluit eens lekker te feesten zonder mannen. Gelijk hebben ze, aangezien ze nu even een keer niet worden lastiggevallen. Een dergelijke avond stond vroeger bekend als geitenfuif: een feest van meisjesstudenten

Vrouwenfeest
Via: youtube.com (capture) | Walter de Coc k

23.  Avondkout

Soms is het hebben van een heerlijk, ontspannen gesprek in de avond zalig. Even kijken hoe het met iemand is en even goed de diepte ingaan. Dit werd vroeger avondkout genoemd. 

24.  Tagel

Het laatste woord van dit artikel is weer typisch zoiets dat een gemiddeld mens niet weet. Een tagel is namelijk het uiteinde van een touw of bijvoorbeeld een staart. 

25.  Tongel

Bij een tongel zou je denken aan een trucje met je tong of de voorloper van een dongel. Echter is een tongel gewoon een ster, een bekend hemellichaam. Wie dit ooit bedacht heeft, moet wel een kromtong zijn geweest.

 Hier een echte een Hollywood Walk of Fame tongel…

Destinys child ster originele bandnaam
Via: flickr.com | melika, CC

Aan wie moet jij denken bij deze vergeten woorden?

We hopen dat je bij het lezen van deze woorden een hoop herkenbaarheden hebt ontdekt. Er zullen ongetwijfeld bekenden van jouw tussen zitten, die vanaf nu een nieuwe benaming krijgen. Wat te denken van de vuilbaard, de suzannaboef en de kromtong? En heel eerlijk, sommige woorden zijn toch gewoon te leuk om niet meer te gebruiken?

Vergeet dit artikel dan ook niet te delen met jouw vrienden en wie weet komen de bovenstaande woorden gewoon weer terug in de vaderlandse spreektaal.

Lees ook


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer