Buiten spelen oude spelletjes van vroeger

Via: depositphotos.com (L) / Nationaal Archief | Mieremet, Rob / Anefo, CC (R)

Vroeger deden we als kind andere zaken dan nu. Veel van de actuele technologie hadden we immers niet eens. Wat deden we eigenlijk wel? We gaan de deur uit en deze 18 spelletjes van vroeger speelden we buiten.

Spelletjes van vroeger buiten

Vroeger was alles beter wordt er nog veel gezegd. Wij geloven daar niet zo in; alles is nu alleen maar anders. Toch speelden we vroeger wel veel meer buiten dan nu.

Er was toen misschien niet zoveel te zien op de televisie, internet bestond nog helemaal niet, we hadden ook geen mobieltjes en er was weinig geld om op vakantie te gaan. Dus speelden we massaal op straat. En daar genoten we intens van.

Buiten spelen straat oude spelletjes van vroeger
Via: depositphotos.com

18 oude spelletjes voor buiten

Maar wat voor oude spelletjes deden we eigenlijk? We zochten het uit en hebben een lijst met 18 geweldige ouderwetse spelletjes die we speelden…

Jouw spelletjes van vroeger? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar je herinneringen en in dit geval om de oude spelletjes voor buiten. Welke van deze kinderspelletjes deed jij of zijn we er nog eentje vergeten?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Elastieken

Het spel was simpel: bij elastieken had je een elastiek rond twee mensen en in het midden moest iemand figuren springen.

Natuurlijk werd dit steeds moeilijker door het elastiek hoger te spannen. En was je af: wisselen met een van de twee spanners!

Elastieken spel spelen vroeger
Via: Wikimedia Commons | Werner , CC

2. Hinkelen

Hinken op één been… nou ja meestal dan, want soms kwam je op twee benen neer! En ook hier kon je creatief zijn: was er geen hinkelbaan, kon je die gemakkelijk met een krijtje op straat tekenenen!

Via: pixabay.com

3. Bokje springen

De een moest bukken, de ander erover heen springen. Bokspringen was geweldig, maar altijd was weer de vraag: wie is de bok?

Buiten spelletjes van vroeger bokspringen
Via: Nationaal Archief | Mieremet, Rob / Anefo, CC

4. Paaltjesvoetbal

Het werd ook wel blokjesvoetbal genoemd, maar doel was hetzelfde: dat paaltje (of blokje) moest omver… Heerlijke activiteit op straat!

Via: polesoccer.com

5. Walki talki met blikken

Hallo, is daar iemand? Met een bliktelefoon (maar ook met plastic bekers) kon je op een afstand toch met elkaar praten…

6. Touwtje springen

“In, spin, de bocht gaat in
Uit, spuit, de bocht gaat uit”

Natuurlijk kennen we allemaal bovenstaand versje, maar er waren vroeger ook andere liedjes voor het touwspringen…

7. Hoelahoep

Nog zo’n briljante uitvinding: de hoelahoep of hula hoop… hij werd per slot van rekening verzonnen in de Verenigde Staten.

Het concept was simpel: de hoepel naar je middel tillen en draaien met die kont! Terwijl de hoelahoep om je gordel bleef draaien, kon je er nog meer (en vooral moeilijkere) truukjes mee uithalen!

Hoela hoep buitenspelen vroeger hoepel
Via: Wikimedia Commons | George Garrigues, CC

8. Bomen klimmen

Je voelde je een held, zoekend naar de juiste takken om hogerop te komen… Eenmaal boven was het toch vaak een ander verhaal: hoe kom ik weer beneden!

9. Pijltjes schieten

Welke televisiegids gebruikte jullie? Bij ons was de Troskompas favoriet, maar niets draaide zo goed als de Microgids. Een van de leukere kwajongensstreken ook…

Pijltjes schieten pvc buis vroeger school papier kwajongens streken kattenkwaad
Via: pinterest.com / facebook.com

10. Tollen

Rol een touwtje om je tol, zet ‘m op de grond, trek aan het touwtje en tollen maar.

11. Stoepranden

Nog zo’n geweldig creatief spel, dat totaal inspeelt op wat je buiten tot je beschikking hebt: een bal en stoepen. Iedere speler staat op stoepranden aan beide kanten van de straat en doel was om de bal precies op de stoeprand van de overkant te gooien…

stoepranden-spelen-spel-buiten
Via: goedbezigoldebroek.nl

12. Knikkeren

Buiten spelen? Dan niet mijn knikkerzak met mijn verzameling van bonken en spetters vergeten! Dat kan natuurlijk in een klein zelfgemaakt putje, maar op school was daar ook een oplossing voor!

Knikkeren knikkers spelen ruilen vroeger schoolplein
Via: flickr.com | tup wanders, CC

13. Tikkertje

Niks voor nodig, alleen goede schoenen om hard te rennen of de tikker te ontwijken! Wat was het leven toch mooi met deze oude spelletjes van vroeger!

14. Blindemannetje spelen

Het ‘blindemannetje’ kreeg een blinddoek aan en werd in het midden van een cirkel van spelers gezet. Na wat ronddraaien en verwisselen van de rest van de spelers, moest de betreffende persoon eerst iemand proberen te grijpen en vervolgens raden wie het was…

15. Stand in de mand

Diegene die ‘m is, gooit een bal in de lucht terwijl iedereen wegrent. Als de bal weer gevangen wordt, zegt het kind “stop”. Daarna moet iedereen blijven staan en de benen wijd doen.

Diegene die ‘m is, probeert nu iedereen de bal tussen de benen te rollen en… nou ja, spelen is leuker dan uitleggen.

16. Kliederen met stoepkrijt

Wat kon dit toch heerlijk zijn. Binnen mocht het natuurlijk niet, maar de op de straat… Een keertje regen en je kunstwerk was weg, wat op zich wel weer jammer was!

Oude spelletjes van vroeger buiten spelen stoepkrijt straat
Via: depositphotos.com

17. Rolschaatsen

Zelfs onze opa’s en oma’s deden al aan het schaatsen op wieltjes. De rolschaatsen zijn in de loop der tijd wel wat aangepast…

18. Stelten lopen

Ongelofelijk, maar vroeger stonden we voor de lol op deze hoge dingen…

Jouw spelletjes van vroeger buiten

Zo, dat waren ze! Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de spelletjes die jullie buiten deden. Welke van deze oude spelletjes was jouw favoriet of zijn we nog kinderspelletjes voor buiten vergeten?

Laat het weten in een reactie onderin. Wij gaan nu buiten spelen!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel willen we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “18 oude spelletjes op straat die we vroeger buiten deden”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer