Sinterklaas en de Pieten: 17 verschillende functies van Piet

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Laatste update:

5

Sinterklaas stoomboot pieten optocht sint feat

Altijd al afgevraagd, welke Piet er nou eigenlijk allemaal is en wat ze doen? Dit zijn alle 17 collega’s van de Sint!

Let op! Het betreft hier een nostalgie-artikel, we blikken terug op (de Pieten van) vroeger en gaan dan ook bewust niet in op de actuele discussie.

Kun je het beeld van een Zwarte Piet of de weerstand om provocerend te reageren op veranderingen niet aan, raden we je met klem aan, deze pagina te verlaten!

Welke Pieten helpen Sinterklaas?

Sinterklaas en zijn Pieten hebben redelijk wat te volbrengen in een relatief korte tijd. We hebben het natuurlijk over de vele cadeautjes die in een paar dagen naar alle kinderen gebracht moeten worden, maar het aanwezig zijn op evenementen of scholen!

Hier volstaat de ‘gemiddelde collega’ allesbehalve, dit is een uiterst professionele en bekwame organisatie onder de ‘mantel’ van Sinterklaas.

Sinterklaas piet dak
Via: depositphotos.com | ivonnewierink

Het is duidelijk dat Sinterklaas zijn werk niet alleen kan en daarom heeft hij vele top-collega’s. Iedereen heeft zijn zo zijn/haar eigen specialiteit, maar welke functies zijn er nu eigenlijk?

Jouw favoriete piet? Wellicht ken je sommige van deze pieten en hoor je andere de eerste keer. Heb je zelf nog een Piet in gedachte, die we over het hoofd hebben gezien?

Deel je nostalgische Piet in een reactie onderin!

We zochten het uit: dit zijn alle rollen van de Pieten binnen Sinterklaas B.V….

1. De Hoofdpiet

Iemand moet leiding nemen over de andere Pieten en dat is precies wat de Hoofdpiet doet. 18 jaar heeft Erik van Muiswinkel zeer ‘goede banden gehad’ met de Hoofdpiet (tussen 1998 en 2016), die de hoofdpiet tot een karakter met zeer veel uitstraling en gezag heeft gemaakt!

2. Wegwijspiet

Sinterklaas en zijn Pieten moeten op de juiste plaats aankomen! Deze Piet is sterk in navigeren, kaartlezen en mensen weg te sturen als ie wat moet opruimen! Maar liefst 24 jaar Michiel Kerbosch tot grote vreugde van vele generaties kinderen (en ouderen) bij de Wegwijspiet betrokken geweest.

3. Inpakpiet

Iemand moet natuurlijk die cadeautjes inpakken en daar is deze Piet inmiddels ERG bedreven in! (Er wordt wel gefluisterd dat hij in Spanje ook wat inpakmachines heeft staan…). Bijna alle Pieten zijn het met Inpakpiet eens… hij pakt ze één voor één in!

4. Pakjespiet

Vaak wordt deze Piet in de war gebracht met de Inpakpiet, maar Pakjespiet zorgt juist voor de verspreiding van de pakjes. Zeer lenig en snel, maar gelukkig nog nooit gepakt voor een snelheidsovertreding!

Sinterklaas en de Pieten: 17 verschillende functies van Piet

5. Postpiet

Zo rond november krijgt deze Piet het erg druk. De Postpiet zorgt voor de ontvangst en afhandeling van alles brieven en kaartjes. Uiteraard is er vaak werkoverleg met de Pakjespiet! Heeft de laatste jaren veel cursussen email gevolgd en begeeft zich voor het eerst op social media.

6. Bakpiet (a.k.a. Keukenpiet)

Deze Piet is verantwoordelijk voor al het heerlijke snoepgoed van Sinterklaas. Hij werkt vaak samen met Snoeppiet, maar de onderlinge relatie mag soms wat verbeteren!

7. Snoeppiet

Al het snoepgoed (verantwoordelijkheid van Bakpiet) moet natuurlijk getest worden en dat is precies wat Snoeppiet doet. Gelukkig geniet deze Piet er ontzettend van en werkt graag over! Ook is deze Piet vaak niet 100% zeker en test nog maar eens…

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

8. Strooipiet(en)

Één van de leukste functies, vandaar dat er ook zoveel zijn! Heerlijk snoep rondgooien! Ben je toevallig een jaar stout geweest, kun je er zeker van zijn dat die extra hard pepernoot in je gezicht zo bedoeld was…

Pepernoten sinterklaas snoep
Via: pixabay.com | Nietjuh, CC

9. Huispiet

Verantwoordelijk voor het Pietenhuis. Ziet zichzelf vaak als Assistent-Hoofdpiet en wil eigenlijk Hoofdpiet worden, maar is daar nog lang niet…

Sinterklaas stoomboot pieten optocht sint
Via: depositphotos.com | Buurserstraat38

10. Slaappiet

Deze functie wordt vaak onderschat; boze tongen beweren zelfs dat deze Piet lui is! Niets is minder waar: hij test of de pakjespieten hun werk goed doen en stil genoeg zijn, zodat kinderen niet wakker worden!

De Slaappiet heeft het soms erg zwaar… probeer jij maar eens te slapen als je niet moe bent!

11. Professorpiet (ook Profpiet)

Om deze efficiënte organisatie soepel te laten werken, moeten de Pieten natuurlijk opgeleid zijn. Binnen de Pietenschool is Profpiet de wijste Piet! Hij kan alleen niet zo goed met computers of internet omgaan…

Profpiet professor sinterklaas
Via: youtube.com (capture) | Knuffelfabriek

12. Narrenpiet

Iemand moet toch zorgen dat er af en toe een beetje gelachen kan worden. Met name tijdens de lange bootreis, zijn Sinterklaas en de Pieten erg blij dat hun grappenmaker aanwezig is!

Heeft onlangs van Youtube het ‘Pranken’ ontdekt en kan niet meer ophouden… De eerste ‘prank a pranker’ is alweer een feit!

13. Stafpiet

Vaak een van jongere Pieten met voorkeur voor glitter & glamour. Deze Piet zorgt dat Sinterklaas altijd met een deftige (gepoetste) staf de deur uit gaat!

Stafpiet sinterklaas staf piet sint
Via: depositphotos.com | Buurserstraat38

14. Regelpiet

Begon ooit als Stafpiet, maar had geen zin zich te specialiseren. Helpt daarom (via de Hoofdpiet) met het aansturen en bijspringen van de andere Pieten! Altijd handig en geeft wat rust! Een redelijk pietje-precies, dus Hoofdpiet is tevreden!

15. Paardenpiet

Er wordt altijd goed gezorgd voor Amerigo en dat is maar goed uit. Andere Pieten willen pas met Paardenpiet socializen, nadat ie een douche heeft gepakt. Tja Amergo moet wel eens… Nadeel van het vak?!

Paardenpiet sinterklaas sint paar piet
Via: depositphotos.com | Vitalinka

16. Acrobaatpiet(en) of Danspiet

Dit zijn de lenige Pieten, die tijdens optochten rondspringen en dansen. Ze vinden het fantastisch om op stelten te lopen, maar schuwen nieuwe technieken ook niet!

17. Dichtpiet / Rijmpiet

Veel van de Marketing & Communicatie rondom Sinterklaas gebeurt in rijm-vorm en daar is deze Piet voor verantwoordelijk! Was erg goed in Lingo en vindt het jammer dat dat er niet meer is…

Sinterklaas en de Pieten: 17 verschillende functies van Piet
Via: Het grote Boek van Sinterklaas (capture)

Jouw favoriete Piet?

Daarbij moeten we het dan ook gewoon weer laten en een geweldig Sinterklaasfeest vieren! Alle Pieten hebben het er al ongelooflijk druk mee de komende weken, dus laat dat avondje maar komen…

Veel plezier alvast!

Zijn we nog belangrijke pieten vergeten? Laat het weten in de comments!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “Sinterklaas en de Pieten: 17 verschillende functies van Piet”

  1. Grote boek draagpiet
    Kanariepieten: Dit zijn de jonge pietjes die nu op groeien op de Canarische Eilanden. Zij gaan de vroegere zwarte pieten definitief vervangen. Zij hebben allerlei kleuren en kunnen heel mooi fluiten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...