De Australische serie The Flying Dokters was eind jaren ’80 en begin jaren ’90 het kijkcijferkanon van de VARA op de zaterdagavond. Massaal stemden we allemaal af op weer een aflevering vol spanning en romantiek. Toegegeven, er zaten een aantal sterke verhalen in deze serie maar hieronder volgen de echte redenen waarom we keken.

Hoe zat het ook alweer?

The Flying Dokters speelde zich af in het dorpje Coopers Crossing, gelegen in de Outback van Australië. In het dorp lag een basis van The Flying Doctors, de reddingslijn voor vele bewoners van afgelegen boerderijen. In de serie volgden we het wel en wee van artsen, verpleegsters en piloten van de basis, maar ook die van de inwoners van Coopers Crossing en wijde omgeving. Uiteindelijk was redding uit een benarde situatie altijd maar een radio oproep ver weg: ‘Victor Charlie Charlie tot Mike Sierre Foxtrot!’

Ter herinnering even de begin-tune van The Flying Doctors:

Mooie verhaallijnen, stoere acties, markante figuren, prachtige landschappen, leuk allemaal, maar eigenlijk keken we natuurlijk gewoon om de volgende redenen:

1. Dokter Tom Callaghan (Andrew McFarlane)

Dokter Tom was de held van De Flying Dokters. Met vele ambities kwam hij naar Coopers Crossing om daar al snel het harde leven te leren kennen. Hij werd zeer geliefd en zijn vertrek naar Afrika brak menig hart; in Coopers Crossing en bij de kijkers! De terugkomst van dokter Tom was één van de hoogtepunten van de serie.


2. Piloot David ‘Gibbo’ Gibson (Lewis Fitzgerald)

In het eerste seizoen vloog de lange, joviale en vrolijke Gibbo de artsen en verpleegsters met veel flair rond. Gibbo, een luchtige rokkenjager, viel als een blok voor een Aboriginal meisje uit het dorp. Helaas stortte het vliegtuig dat hij bestuurde door een technisch mankement neer en Gibbo kwam daarbij om het leven. Zijn afscheid was een hartverscheurend moment in de serie.

3. Dokter Geoff Standish (Robert Grubb)

De sociaal onhandige en afstandelijke dokter Geoff had de ondankbare taak dokter Tom te vervangen. Dat lukte hem met vele ups en downs. Zijn romance met zuster Kate Wellings is de bekendste verhaallijn uit de serie.

.

4. Piloot Sam Patterson (Peter O’Brien)

Hoewel Sam graag vloog was hij nog veel liever in de garage want hij was gek op de moderne, vrijgevochten garagehoudster Emma Plimpton. Maar omdat Sam nogal ouderwets was in zijn ideeën over vrouwen duurde het wel even voor hij eindelijk met haar in het huwelijksbootje kon stappen.

Via: ANP Kippa

5. DJ (George Kapiniares)

De Griekse Dimitrios Lonniadis oftewel DJ had zo zijn eigen ideeën over hoe hij de radio moest bedienen. Maar als het er echt toe deed, kwam hij soms met hele creatieve oplossingen.

Via: screenshot SBS6

Lees verder op pagina 2! Ken jij #8 nog?

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer