Retro comedy’s: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

21

Laatste update:

21

In de jaren 80 en 90 hadden we een ruime keuze uit allerlei geweldige comedyseries. De één nog grappiger (of flauwer?) dan de andere.

Ken jij deze retro comedy’s nog?

Geen enkel onderwerp werd geschuwd in comedy series uit de jaren 80 en 90. Van de Tweede Wereld Oorlog tot een dokterspraktijk en van oude dames in één huis. Alles kon. Welke serie bezorgde jou tranen van het lachen?

1. Zeg ‘ns Aaa

De ultieme Nederlandse comedy uit de jaren 80 was natuurlijk ‘Zeg ‘ns Aaa‘. Wie is niet opgegroeid met Mien Dobbelsteens gevleugelde uitspraak: ‘Met de assistente van dokter van der Ploeg!’ Huishoudster Mien was absoluut van mening dat zij onmisbaar was in het chaotische huishouden van dokter Lydie van der Ploeg.

Zeg eens AAA Mien Dobbelsteen keukenschort bloementjesschort keuken toen
Via: Zeg ‘ns Aaa (capture)

Dat is wel te begrijpen want de dokter was best vergeetachtig. Haar zoon Gert Jan en haar vriend en later man Hans Lansberg maakten het er niet rustiger op en ook de entourage om Mien en haar man Koos heen zorgden voor de nodige komische verwikkelingen.

Maar liefst twaalf seizoenen liep deze zeer populaire serie en later kwam er ook nog een theaterstuk.

2. Oppassen!!!

‘Oppassen!!!’ was een spin-off van ‘Zeg eens Aaa’ die het nog beter deed dan de originele serie. ‘Oppassen!!!‘ was vanaf 1991 vijftien seizoenen lang te zien.

Deze Nederlandse serie uit de jaren 90 draaide om Lydie van der Ploegs buurman Henry Buys, opa van de tieners Anna en Rik die hij samen met de andere opa, Willem Bol, min of meer opvoedde omdat hun ouders druk aan het werk waren.

Retro comedy's: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk
Via: youtube.com (capture) | Oppassen!!!

Ook deze serie was mateloos populair ondanks castwisselingen in latere seizoenen. Een volgende spin off, ‘Bergen Binnen’, moest echter na twee seizoenen stoppen.

3. Cheers

Het is nu niet meer voor te stellen, maar de razend populaire comedy ‘Cheers’ dreigde al na seizoen 1 van het (Amerikaanse) scherm te worden gehaald wegens tegenvallende kijkcijfers. Gelukkig voor ons allemaal is dat niet gebeurd en de rest is geschiedenis.

Retro comedy's: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk
Via: Cheers (capture)

‘Cheers’ werd enorm populair en dat gold ook voor de spin off Frasier. Elke week konden we zien hoe barman en eigenaar Sam Malone de verhalen aanhoorde van zijn kleurrijke stamgasten en personeel terwijl hij zijn best deed het hart te veroveren van Diane en later van Rebecca.

En de tune kennen we natuurlijk nog letterlijk uit ons hoofd.

Nou, vooruit: één scène dan omdat het zo’n geweldige serie was:

4. Who’s the boss?

De Amerikaanse serie’ Who’s the boss?’ draait om ex-honkballer Tony Micelli die met zijn dochter intrekt bij carrièrevrouw Angela Bower en haar zoon Jonathan. Hij gaat daar als hulp in de huishouding werken.

Who's the boss TV serie Bankstel
Via: youtube.com (capture) | Who’s The Boss

Dit zorgt natuurlijk voor de nodige komische en ook romantische ontwikkelingen ook door toedoen van de kwieke oma Mona. Het duurde acht seizoenen, maar de uitkomst liet zich al raden vanaf het moment dat Tony Angela’s huis binnenstapte.

5. Webster

De zeven jarige Webster Long speelde de hoofdrol in de gelijknamige serie. Na het overlijden van zijn biologische ouders wordt de Afro-Amerikaanse Webster opgevoed door een wit koppel.

George Papadopolis is de peetvader van het kind en zo komt Webster bij het rijke, pas getrouwde stel terecht.

Webster komedieserie
Via: Webster (capture)

Leuk detail: Alex Karras en Susan Clark, die de adoptieouders van Webster spelen, waren in het echt ook getrouwd. Maar uiteindelijk draaide de serie volledig om Webster, die grappig en schattig was.

Hier dus wat schattige en grappige momenten:

6. Full House

Een andere serie die op de schattigheid van kinderen dreef was ‘Full House’ waarin weduwnaar Danny Tanner samen met zijn zwager Jesse en beste vriend Joey zijn drie dochters D.J., Stephanie en Michelle opvoedt.

Dat valt niet mee, ook omdat de dochters nogal bijdehand zijn en Jesse en Joey ook zo hun eigen perikelen hebben.

Via: Full House (cover)
Via: Full House (cover)

Maar de liefde voor het gezin overwint alle problemen en de serie ging acht seizoenen mee. In dit programma waren het vooral de scherpe Stephanie en natuurlijk de schattige Michelle (gespeeld door de tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen, die steenrijk werden onder andere door deze serie en alles wat daarna op hun pad kwam) die de show stalen.

Hier een aantal grappige scenes:

7. The Cosby Show

In de jaren 80 was ‘The Cosby Show‘ opmerkelijk omdat het draaide om een middenklasse Afro-Amerikaans gezin waarvan de vader een gynaecoloog was en de moeder een advocaat. Cliff en Clair Huxtable voedden hun vijf kinderen, vier dochters en een zoon, samen op tussen hun drukke carrières door.

The Cosby Show bank
Via: The Cosby show (capture)

Het draait in de serie eigenlijk nauwelijks om het feit dat het gezin Afro-Amerikaans is. Het programma ging vooral over het opvoeden van de kinderen en de thema’s die daarbij hoorden.

Leuk detail: jongste dochter Rudy moest eigenlijk een jongen zijn, maar er werd geen geschikte acteur gevonden voor die rol dus werd het een meisje gespeeld door Keshia Knight Pulliam. Het intro van deze serie was een groot dansfeest:

8. ‘Allo ‘Allo

‘Listhen very carefully, I shall say this only once’, ‘You stupid Woman’, ‘I was pissing by the door’ en zo gaat het nog wel even door. De catchphrases van ‘‘Allo ‘Allo’ zijn niet aan te dragen en iedereen kent er wel eentje.

Deze briljante Britse comedy speelde zich af in Frankrijk tijdens de tweede wereld oorlog, maar was ondanks de vreselijke gebeurtenissen in die tijd enorm grappig zonder kwetsend te zijn.

allo allo comedy
Via: ‘Allo ‘Allo (cover)

De kijkers gingen zelfs van de Duitsers uit de serie houden zoals die arme Luitenant Hubert Gruber die smoorverliefd was op Rrrrrené.

René Artois, café-eigenaar en hoofdpersoon uit de serie, mocht zich zeer tegen zijn zin sowieso al verheugen op een overmatige belangstelling voor zijn persoon van zo’n beetje alles en iedereen, wat hem regelmatig in grote problemen bracht.

Eén van de grappigste personages was natuurlijk officier Crabtree, een Britse undercover agent die Frans probeert te spreken met alle gevolgen van dien: Good Moaning!

9. Vrienden voor het Leven

De Nederlandse comedyserie ‘Vrienden voor het Leven’ gaat over de wat sullige Eddie Veenstra en zijn vrouw Ellen. Ellen heeft in tegenstelling tot Eddie een realistische kijk op het leven. Eddie heeft grote dromen, maar de uitvoering daarvan gaat niet altijd naar wens.

Retro comedy's: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk
Via: Vrienden voor het Leven (capture)

Eddie gaat voor advies vaak naar zijn grootvader, Oop, die aan wilde sporten doet en elke week wel een andere extreme hobby lijkt te hebben. De tune was een hit voor Danny de Munk.

10. The Golden Girls

Oké, in de jaren 80 waardeerde je deze comedy over vier oudere vrouwen die samenleven in één huis misschien niet zo, maar later, mede door de talrijke herhalingen, ging je deze serie waarschijnlijk meer waarderen.

En terecht: ‘The Golden Girls‘ waren niet alleen vreselijk grappig, ze sneden ook een aantal precaire onderwerpen aan.

Retro comedy's: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk
Via: The Golden Girls (capture)

Dorothy, Blanche, Rose en Sophia lieten zien dat ook vrouwen van middelbare leeftijd en ja, zelfs oudere dames nog midden in het leven staan en bezig zijn met mannen, seks, carrière, uiterlijk en eigenlijk alle andere zaken die vrouwen van alle leeftijden bezighouden.

Het is waarschijnlijk daarom dat nog steeds generaties vrouwen genieten van deze serie.

En hier zie je waarom:

11. Roseanne

De Amerikaanse comedy ‘Roseanne’ ging over een arbeidersgezin waarvan de moeder werkte en de vader regelmatig werkloos op de bank zat. Het gezin had drie kinderen groot te brengen en kampte regelmatig met geldproblemen en tienerkwesties.

Roseanne telefoon vroeger kamer
Via: Roseanne (capture)

‘Roseanne’ werd enorm populair omdat het op realistische wijze de dagelijkse strubbelingen van een arbeidersgezin weergaf. Niet alleen waren de onderwerpen herkenbaar, ook het uiterlijk van de hoofdrolspelers Roseanne en haar man Dan waren doorsnee Amerikaans bijvoorbeeld door hun overgewicht.

12. Family Ties

Een heel ander gezin speelde de hoofdrol in ‘Family Ties’.

Steven en Elyse Keaton zijn ex-hippies, baby boomers en liberalen. Het was de bedoeling dat zij centraal zouden staan in deze serie, maar de oudste zoon Alex. P Keaton stal in alle opzichten de show. Geen wonder want de vertolker van die rol was natuurlijk Michael J. Fox, die later naar nog grotere roem zou stijgen.

13. Friends

De jaren 90 werd gedomineerd door maar één comedy en dat was natuurlijk Friends. Waarschijnlijk één van de populairste Amerikaanse comedy series jaren 90 ooit. De serie was te zien van 1994 tot 2004.

Friends
Via: Friends (cover)

We volgden tien jaar lang de avonturen van Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Ross en natuurlijk Joey Tribbiani , die bijna persoonlijke vrienden van ons werden. De zes acteurs werden enorme sterren en verdienden miljoenen. Over de serie is al heel veel geschreven. Laten wij er nog maar even gewoon van genieten.

Hier wat (hele) grappige momenten:

14. Dad’s Army

Natuurlijk was ‘Dad’s Army’ een serie uit de jaren ’70. Maar helaas keken je ouders waarschijnlijk elke week naar de herhalingen terwijl jij je afvroeg waarom ze toch zo in een deuk lagen om dat peloton vol oude mannen.

Maar ja, tien jaar later keek jij naar de herhalingen en toen begreep je het. Want ‘Dad’s Army’ was wederom een kunstwerkje uit de Britse Comedy Industrie met karakters waar je wel van moest gaan houden.

Dad's Army
Via: Dad’s Army (cover)

Zo was er de pompeuze captain Mainwearing (Arthur Lowe), zijn lijdzame sergeant Wilson (John Le Mesurier) en hun hyperactieve hoogbejaarde corporaal Jones (Clive Dunn) die minstens één keer per aflevering ‘Don’t Panic! Don’t Panic!’ schreeuwde.

Nog steeds is deze serie elke week wel ergens te zien en dat is logisch: de serie bleek tijdloos. En hier zie je nog even waarom: ga er nog maar eens goed voor zitten:

Jouw favoriete serie?

Welke was jouw favoriet? Één van de Nederlandse series uit de jaren 90? Of toch een Amerikaanse comedy serie uit de jaren 80?

Laat het ons weten in een reactie onderin en vergeet dit artikel natuurlijk niet te delen, als je het leuk vond!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

21 gedachten over “Retro comedy’s: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk”

  1. Wij volgden echt al hier boven genoemde serie’s
    Ik mis ook nog man over de vloer in engelse uitvoering,en inderdaad Happy days

    Beantwoorden
  2. Dat waren nog eens programma’s beter als dat pulp van deze tijd op 1,2,3 linkse regeringgezinde praatjes en de rest die gore rtl en sbs troep.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...