Via: Vrienden voor het Leven (capture) (L), Full House (cover) (R), Friends (capture) (R)

In de jaren ’80 en ’90 hadden we een ruime keuze uit allerlei geweldige comedyseries. De één nog grappiger (of flauwer?) dan de andere.

Ken jij deze retro comedy’s nog?

Geen enkel onderwerp werd geschuwd in retro comedy’s. Van de Tweede Wereld Oorlog tot een dokterspraktijk en van oude dames in één huis. Alles kon. Welke serie bezorgde jou tranen van het lachen?

1. Zeg ‘ns Aaa

De ultieme Nederlandse comedy uit de jaren ’80 was natuurlijk ‘Zeg ‘ns Aaa‘. Wie is niet opgegroeid met Mien Dobbelsteens gevleugelde uitspraak: ‘Met de assistente van dokter van der Ploeg!’ Huishoudster Mien was absoluut van mening dat zij onmisbaar was in het chaotische huishouden van dokter Lydie van der Ploeg.

Zeg eens AAA Mien Dobbelsteen keukenschort bloementjesschort keuken toen
Via: Zeg ‘ns Aaa (capture)

Dat is wel te begrijpen want de dokter was best vergeetachtig. Haar zoon Gert Jan en haar vriend en later man Hans Lansberg maakten het er niet rustiger op en ook de entourage om Mien en haar man Koos heen zorgden voor de nodige komische verwikkelingen. Maar liefst twaalf seizoenen liep deze zeer populaire serie en later kwam er ook nog een theaterstuk.

2. Oppassen!!!

‘Oppassen!!!’ was een spin-off van ‘Zeg eens Aaa’ die het nog beter deed dan de originele serie. ‘Oppassen!!!‘ was vanaf 1991 vijftien seizoenen lang te zien. Deze serie draaide om Lydie van der Ploegs buurman Henry Buys, opa van de tieners Anna en Rik die hij samen met de andere opa, Willem Bol, min of meer opvoedde omdat hun ouders druk aan het werk waren.

Via: youtube.com (capture) | Oppassen!!!

Ook deze serie was mateloos populair ondanks castwisselingen in latere seizoenen. Een volgende spin off, ‘Bergen Binnen’, moest echter na twee seizoenen stoppen.

3. Cheers

Het is nu niet meer voor te stellen, maar de razend populaire comedy ‘Cheers’ dreigde al na seizoen 1 van het (Amerikaanse) scherm te worden gehaald wegens tegenvallende kijkcijfers. Gelukkig voor ons allemaal is dat niet gebeurd en de rest is geschiedenis.

Via: Cheers (capture)

‘Cheers’ werd enorm populair en dat gold ook voor de spin off Frasier. Elke week konden we zien hoe barman en eigenaar Sam Malone de verhalen aanhoorde van zijn kleurrijke stamgasten en personeel terwijl hij zijn best deed het hart te veroveren van Diane en later van Rebecca. En de tune kennen we natuurlijk nog letterlijk uit ons hoofd.

Nou, vooruit: één scène dan omdat het zo’n geweldige serie was:

4. Who’s the boss?

De Amerikaanse serie’ Who’s the boss?’ draait om ex-honkballer Tony Micelli die met zijn dochter intrekt bij carrièrevrouw Angela Bower en haar zoon Jonathan. Hij gaat daar als hulp in de huishouding werken.

Who's the boss TV serie Bankstel
Via: youtube.com (capture) | Who’s The Boss

Dit zorgt natuurlijk voor de nodige komische en ook romantische ontwikkelingen ook door toedoen van de kwieke oma Mona. Het duurde acht seizoenen, maar de uitkomst liet zich al raden vanaf het moment dat Tony Angela’s huis binnenstapte.

5. Webster

De zeven jarige Webster Long speelde de hoofdrol in de gelijknamige serie. Na het overlijden van zijn biologische ouders wordt de Afro-Amerikaanse Webster opgevoed door een wit koppel. George Papadopolis is de peetvader van het kind en zo komt Webster bij het rijke, pas getrouwde stel terecht.

Webster komedieserie
Via: Webster (capture)

Leuk detail: Alex Karras en Susan Clark, die de adoptieouders van Webster spelen, waren in het echt ook getrouwd. Maar uiteindelijk draaide de serie volledig om Webster, die grappig en schattig was. Hier dus wat schattige en grappige momenten:

6. Full House

Een andere serie die op de schattigheid van kinderen dreef was ‘Full House’ waarin weduwnaar Danny Tanner samen met zijn zwager Jesse en beste vriend Joey zijn drie dochters D.J., Stephanie en Michelle opvoedt. Dat valt niet mee, ook omdat de dochters nogal bijdehand zijn en Jesse en Joey ook zo hun eigen perikelen hebben.

Via: Full House (cover)
Via: Full House (cover)

Maar de liefde voor het gezin overwint alle problemen en de serie ging acht seizoenen mee. In dit programma waren het vooral de scherpe Stephanie en natuurlijk de schattige Michelle (gespeeld door de tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen, die steenrijk werden onder andere door deze serie en alles wat daarna op hun pad kwam) die de show stalen. Hier een aantal grappige scenes:

7. The Cosby Show

In de jaren ’80 was ‘The Cosby Show‘ opmerkelijk omdat het draaide om een middenklasse Afro-Amerikaans gezin waarvan de vader een gynaecoloog was en de moeder een advocaat. Cliff en Clair Huxtable voedden hun vijf kinderen, vier dochters en een zoon, samen op tussen hun drukke carrières door.

The Cosby Show bank
Via: The Cosby show (capture)

Het draait in de serie eigenlijk nauwelijks om het feit dat het gezin Afro-Amerikaans is. Het programma ging vooral over het opvoeden van de kinderen en de thema’s die daarbij hoorden.

Leuk detail: jongste dochter Rudy moest eigenlijk een jongen zijn, maar er werd geen geschikte acteur gevonden voor die rol dus werd het een meisje gespeeld door Keshia Knight Pulliam. Het intro van deze serie was een groot dansfeest:

We hebben nog 7 briljante komedies voor je op volgende pagina! Listen very carefully… (zie 8.)

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

20 gedachten over “Retro comedy’s: om deze 14 series lag jij vroeger in een deuk”

  1. Wij volgden echt al hier boven genoemde serie’s
    Ik mis ook nog man over de vloer in engelse uitvoering,en inderdaad Happy days

    Beantwoorden
  2. Dat waren nog eens programma’s beter als dat pulp van deze tijd op 1,2,3 linkse regeringgezinde praatjes en de rest die gore rtl en sbs troep.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer