Deze 8 spellen deed je vroeger tijdens de gymles op school

Door

Silke Nissingh

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Voor de een was het een regelrechte hel en voor de ander was het zijn lievelingsvak: de gymles. Dit uurtje (of twee) sport in de week werd elke keer opgevuld door verschillende activiteiten.

Ken je deze gymspellen nog van jouw gymles op de middelbare school?

De gymles op school

Je hield ervan of je haatte de gymles op school, a.k.a. gym. In sommige scholen werd het LO (Lichamelijk Opvoeding) of zelfs ’turnen’ genoemd.

Er waren verschillende onderdelen, die steeds werden gewisseld. Zo was er het turnen zelf (herinner jij je de kast, de bok of de rekstok nog?), had je atletiek of spel.

Wellicht dat onderstaande afbeelding nog een licht jeugdtrauma voor enkele mensen is:

8 gymspellen van school

We hebben 8 veel voorkomende activiteiten of spellen uit de gymles op een rijtje gezet. Wat was jouw favoriet of missen we er nog eentje? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Apenkooien

Als er één spel was dat je spannend vond dan was het apenkooien wel. Je klom zo snel als je kon over de matten, slingerde aan de touwen en klom over de klimrekken heen. En dat alles om maar niet getikt te worden.

Apenkooien gym school vroeger
Via: youtube.com (capture) | Apen Kooi

2. Trefbal

Wanneer je bij de fanatiekelingen hoorde, was jij altijd met de bal in je hand te vinden. De langzame kinderen waren makkelijke doelwitten. Wanneer jij als enige van je team overbleef, voelde jij je echt super goed!

3. Softbal

Het favoriete spel van je gymleraar. Hij hoefde af en toe maar op een fluitje te blazen terwijl jullie je uiterste best deden om die bal te raken en te vangen.

Je voelde je echt stom als alle veldspelers meteen tien stappen naar voren deden wanneer jij aan de beurt was, omdat ze toch al wisten dat je de bal niet zou raken.

4. Unihockey

Voor de hockeyers in je klas een absolute favoriet en best een leuke sport, maar daar blijft het ook bij. Gelukkig kom je deze sport buiten gym nooit tegen, dus vaak denk je hier niet aan terug.

5. Slagbal

Met een houten plank sloeg je de tennisbal zo ver mogelijk weg en rende je zo ver als je kon. Eigenlijk is dit gewoon een makkelijkere versie van softbal, maar jij vond dit minstens net zo spannend.

Slagbal speelde ook vaak binnen af en dan had je van die geweldige korven of er was ‘hindernis-slagbal’…

6. Shuttlerun

Oftewel: pure marteling. Bij trap één ging alles nog goed en dacht je dat dit wel een paar uur vol kon houden. Een paar minuten later ging jij helemaal kapot en hijgend als een paard, besefte je dat je conditie heel ver te zoeken is.

7. Volleybal

Super leuk! Vooral als je in een team werd gezet waarin niemand dit kon en ook niemand er zin in had. Je had helemaal pech als je tegen het team moest waar ook echt drie volleyballers in zaten…

8. Turnen

De meeste jongens hadden hier echt een hekel aan, maar een groot aantal van de meisjes was blij dat er eindelijk een sport kwam waarbij je relatief veel stil kon staan. Even een koprol doen en klaar!

Maar de kast en de bok was voor velen ook een echt trauma…

Jouw favoriete gymspellen?

Wat vond jij het gaafst (of wellicht juist het ergst) tijdens de gymles op school? Welke gymspellen mis je hier ook nog?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Deze 8 spellen deed je vroeger tijdens de gymles op school”

Plaats een reactie

Share to...