Via: youtube.com (capture) | Er was eens... (L), Ferdy de Mier (R), De Familie Robinson, (R)

8. Emilie

Ken je Emilie nog? Emilie heeft een rood mutsje op en een rood jasje. Ze heeft een broer, Stefan en klein babyzusje, Liesje. Ook heeft ze een egel die Arthur heet.

De serie is oorspronkelijk Frans (Émilie) en in de jaren 70 bedacht door schrijfster en illustrator Domitille de Pressensé, die destijds nog op de kunstacademie zat. De stemmen zijn van Marijke Merckens, Arnold Gelderman en ook Aart Staartjes is in de serie te horen. Er zijn 78 afleveringen van gemaakt.

Via: youtube.com (capture) | Emilie

9. De Familie Robinson

Sanne woont met haar familie in Zwitserland. Haar vader is dokter. Op een gegeven moment wordt de familie gevraagd naar Australië te gaan omdat daar een tekort is aan artsen. Onderweg lijden ze schipbreuk en komen ze op een eiland terecht.

De Familie Robinson was een spannend vervolgverhaal waarvoor we iedere week voor de buis zaten. De serie uit 1981 was in Nederland van 1985 tot 1986 te zien. Je hoort o.a. de stemmen van Tamar Baruch en Vivian Boelen. Herbekijk de intro van De Familie Robinson en voel nostalgische vlinders!

10. Sindbad

Sindbad, Sindbad, Sindbad de zeeman uit Bagdad! Sindbad (zijn naam wordt ook gespeld als Sinbad) nam ons mee op reis naar de wereld van 1001 nachten. Hij haalt regelmatig kattenkwaad uit met zijn vriend Hassan.

Maar hij wil meer ontdekken van de wereld en sluipt samen met zijn pratende Beo Sheila aan boord van het schip van zijn oom. De serie is in Japan gemaakt van 1975 tot 1976 en was begin jaren 80 bij ons te zien. In de jaren 90 werd de serie herhaald op Kindernet.

Via: youtube.com (capture) | Sindbad

11. Misterjaw

In Misterjaw volgen we Catfish & Shark. De haai heeft een hoge zwarte hoed, paars vestje en zwart strikje om en zijn groene side-kick Catfish draagt een bruin hoedje. De haai met Duits accent laat regelmatig mensen schrikken door uit het water te springen en heel hard ‘Gotcha!’ te roepen.

Voor de muziek werd een variatie op de muziek van de film Jaws gebruikt, die film was een jaar eerder uitgekomen. Er zijn vanaf 1976 34 afleveringen van Misterjaw gemaakt.

12. Waterspin, Wonderspin

Waterspin, Wonderspin was in de jaren ‘90 te zien op Telekids, maar de Hongaarse serie werd van 1976 tot 1985 gemaakt. In de serie volgen we Waterspin die niet alleen onder water leeft maar ook op het land.

Hij heeft allerlei insecten als vrienden. Het intro van Waterspin, Wonderspin blijft echt enorm in je hoofd zitten, dus je bent gewaarschuwd 🙂

13. Er was eens… Het Leven

In de jaren 80 hadden we geen internet en dus ook geen YouTube. Daarom waren de filmpjes van ‘Er was eens…’ zo fijn. We hoefden geen biologieboeken te halen in de bieb want in iedere aflevering werd duidelijk uitgelegd hoe het lichaam werkte! Van bloed tot zenuwen en van het gebit tot het immuunsysteem, alles kwam voorbij.

Via: youtube.com (capture) | Er was eens…

Er was ook een serie over De Mens (1978) en over De Ruimte (1982). Je kunt de serie nog steeds bekijken, op YouTube en inmiddels ook op Netflix. Moet je je wel even door het intro van bijna twee minuten heen worstelen…

14. Candy Candy

De kans dat je deze serie vergeten bent is eigenlijk niet zo groot. Want wat een dramatisch verhaal was dit! Candy is te vondeling gelegd en wordt tegelijkertijd met een ander meisje, Annie, gevonden. Ze groeien op in het weeshuis en zijn goede vriendinnen totdat Annie geadopteerd wordt.

Candy Candy tekenfilm
Via: Candy Candy (capture)

Candy blijft verdrietig en alleen achter maar ontmoet al snel daarna de knappe Anthony. Zij wordt verliefd op hem en hij ook op haar. Hij vernoemt zelfs zijn mooiste zelfgekweekte roos naar haar. Het leven lacht Candy toe, maar tijdens een romantisch tochtje op hun paarden verongelukt Anthony. Candy is opnieuw ontroostbaar… En wij ook. Hier die onvergetelijke scène van het ongeluk:

‘Morgen is weer een nieuwe dag, wat een heerlijk avontuur…’ Kun jij de eindtune van Candy Candy ook nog woord voor woord meezingen?

15. Ferdy de Mier

‘Wat zie ik daar, zijn mijn vriendjes in gevaar? Zit het bos vol boze beesten? Of je huis vol gekke geesten? Ferdy, Ferdy Ferdinand!’ Laten we vrolijk afsluiten met de blije mier Ferdy. Met zijn vrienden Ozo de houtworm, Kevert de kever en Alfons Spek maakt Ferdy van alles mee.

tekenfilms
Via: youtube.com (capture) | Ferdy de Mier

En dan is hij ook nog eens verliefd op lieveheersbeestje Lievelijn. De tekenfilm is gebaseerd op ‘Ferda Mravenec’, een stripfiguur bedacht door de Tsjechoslowaakse schrijver en illustrator Ondřej Sekora, die al in 1933 een krantenstrip over de mier met zijn gestippelde sjaal maakte. Van 1984 tot 1985 zijn er 52 afleveringen gemaakt.

Jouw favoriete tekenfilms

En? Zaten er veel series tussen die jij vergeten was? Als je eenmaal begint met zoeken komen er steeds meer herinneringen naar boven. Wat waren jouw favoriete series uit de jaren 80? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

9 gedachten over “15 tekenfilms uit de jaren 80 die je compleet vergeten was”

  1. Ik mis: boes,Annemarie, David de kabouter,foofur, jody en het hertenjong. De bluffers, ninja turtle, GI Joe, en zo zullen er nog wel meer zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer