The Matrix: 15 verbijsterende feiten die je nog niet kende

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Matrix film weetjes geheimen

Sinds maart 1999 – de première van het eerste deel van The Matrix – vragen veel mensen zich af welke pil ze moeten nemen; de rode of de blauwe. De rode sleurt je in een akelige waarheid, terwijl de blauwe je huidige relatief onbekommerde bestaan in stand houdt.

In The Matrix speelt Keanu Reeves de rol van Neo. Hij neemt de rode pil en raakt daardoor verwikkeld in een reeks duizelingwekkende en hallucinerende gevechten tegen types die een groot computernetwerk verdedigen. Dat netwerk is The Matrix.

Ook al ben je je daar niet van bewust, jouw hele leven speelt zich in The Matrix af. Van wieg tot graf. Alles wat je kent, is een illusie. Je leeft in cyberspace…

The Matrix, de film

De film is echte jaren 90 klassieker en inmiddels onderdeel van een hele filmserie. Niet alleen vanwege het pakkende verhaal, maar ook door de spectaculaire regie van de Wachowski’s. Je ziet kogels vertraagd door de lucht vliegen terwijl Neo ze ontwijkt. Alle actie ziet eruit als gewelddadig ballet. Vandaar dat de film goed is voor vier Oscars.

Naast Keanu Reeves spelen Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss belangrijke rollen als Morpheus en Trinity. Dat zijn de twee belangrijkste bondgenoten van Neo. Hugo Weaving speelt agent Smith. In feite is hij een antivirusprogramma.

Via: The Matrix (capture)
The Matrix op DVD
Herbeleef The Matrix met de DVD’s van toen
The Matrix streamen
Haal The Matrix terug met online streamen

The Matrix, de filosofie

Het idee dat de hele leefwereld een illusie is, bestaat al heel lang. De Griekse filosoof Plato schreef er al ver voor Christus een verhaal over, dat nu nog steeds bekendheid geniet; de allegorie van de grot. Daarin leven gevangenen in een grot, vastgeketend met hun rug naar de uitgang.

Ze zien enkel de schaduwen op de rotswand en beschouwen die als realiteit. Het blijkt onmogelijk hen te overtuigen van een andere werkelijkheid buiten de schaduwen op de rotswand.

The Matrix: het verhaal

In The Matrix maakt Neo wel de overstap naar de andere realiteit. Het is even wennen voor hem, maar na verloop van tijd lijkt het erop dat hij The One is. In dat geval kan hij de hele wereld in The Matrix – onze werkelijkheid – naar zijn hand zetten.

Het onmogelijke wordt mogelijk. Neo vertraagt de tijd en vliegt in het rond. Deze superkrachten helpen hem onder andere goed om het hoofd te bieden aan Agent Smith, de slechterik van het verhaal.

Via: The Matrix (capture)

15 Onvermoede feiten over The Matrix

Vind je het verhaal van The Matrix verwarrend? Bereid je dan voor op nog meer verwarring, want hieronder staan 15 feiten die je hele beleving bij de film nog meer overhoop gaan gooien.

Via: pxfuel.com, CC

1. Will Smith was bijna Neo

Keanu Reeves was niet de eerste keuze voor de rol van Neo. Naar verluidt weigerden Tom Cruise, Leonardo DiCaprio en Nicolas Cage. Hetzelfde gold voor Will Smith. Hij gaf prioriteit aan de opname van de film Wild Wild West.

Later gaf Smith tijdens een interview toe dat hij de rol nooit zo goed had kunnen spelen als Keanu Reeves. Sterker nog; dat hij de film verknoeid zou hebben …

2. Hoe het allemaal begon

De Wachowski ’s zaten in hun krappe appartement in Chicago met uitzicht op een bakstenen muur. Daar vroegen zij zich af hoe het toch kwam dat er zo weinig ideeën achter actiefilms zaten en dat er zo weinig actie zat in films met een idee. Kun je nagaan hoeveel inspiratie je kunt halen uit een saai uitzicht!

Via: pxfuel.com, CC

3. The Matrix is een stripboek

Lana en Lilly Wachowski bedachten het verhaal van The Matrix in eerste instantie als een comic. Beide cineasten schreven verhalen voor Marvel en hadden nog niet gedacht aan een film. Die comic verscheen na de film alsnog, onder hun oude namen, Larry en Andy Wachowski.

Via: The Matrix Comics Volume 2 (cover)

4. Weinig tekst, (relatief) veel vragen

In de eerste 45 minuten van de film heeft Keanu Reeves relatief weinig te zeggen: 80 zinnen om precies te zien. Van deze beperkte uitlating, bestaan 44 (dus meer dan helft) uit vragen…

Via: The Matrix (capture)

5. De stad in The Matrix is Sydney

Om kosten te sparen namen de Wachowski ’s de film op in Australië en niet in de Verenigde Staten. De straatnamen die in The Matrix voorkomen verwijzen naar locatie ’s in Chicago, want dat is de stad waar de regisseurs zijn opgegroeid.

Herken jij het Metcentre in Sydney?

Matrix Sydney opnames
Via: flickr.com | Jeremy Keith, CC

Hier nog een bekend gebouw, in het echt de Colonial State Bank Centre:

Matrix Sydney opnames gebouw
Via: flickr.com | Jeremy Keith, CC

6. De Wachowski ’s waren niet de beoogde regisseurs

Filmmaatschappij Warner Brothers zag het aanvankelijk niet zitten dat de Wachowski ’s The Matrix gingen regisseren. Het duo zag zichzelf daarentegen als zeer geschikt. Daarom maakten ze in 1996 de film Bound. Daarmeee lieten ze zien wat ze konden. Die film bleek goed genoeg om Warner Brothers over de streep te helpen. Wie er nu goed naar kijkt, kan er al enkele premature aspecten van The Matrix in zien.

7. De choreograaf van de vechtscènes

De Wachowski’s waren bijzonder onder de indruk van de vechtscènes in de film Fist of Legend. Vandaar dat ze choreograaf Yuen Woo-ping hebben geëngageerd voor The Matrix.

Ben je benieuwd naar nog meer bijzondere feiten rond The Matrix? Bijvoorbeeld over wat voor een vreemdsoortig huiswerk de acteurs kregen en welke cijfers als een rode draad door de film lopen.

Ga dus snel naar de volgende pagina!

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...