The Matrix: 15 verbijsterende feiten die je nog niet kende

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Matrix film weetjes geheimen

8. Laurence Fishburne is niet Samuel L. Jackson (en vice versa)

Voordat Laurence Fishburne de rol in The Matrix accepteerde had Samuel L. Jackson hem al geweigerd. Jackson ken je misschien nog wel uit Pulp Fiction. Laat dat nou een rol zijn die Fishburne eerst heeft afgeslagen. En om het nog gekker te maken; sommige mensen weten het verschil tussen deze twee acteurs niet eens.

9. Vallen als Wile E. Coyote

Als Neo leert vliegen in The Matrix maakt hij een enorme val. Als je denkt dat de Wachowski ’s daar een diep filosofische gedachte achter hadden heb je het mis. Ze lieten zich gewoon inspireren door Wile E. Coyote van Roadrunner. Miep miep!

10. Geheime cijfers

Cijfers spelen een belangrijke rol in The Matrix. De vallende code met groene cijfers is iconisch. Maar weet jij welke cijfers het belangrijkst zijn in de film? Als je erop gaat letten valt het je direct op; Neo staat namelijk voor One en Trinity voor drie. Dus …

11. The Matrix is groen

Ook zonder de vallende code is groen een dominante kleur in de film. Dat is niet toevallig. Er zit een groen filter over de hele film. Dat geeft dat speciale buitenaardse sfeertje. Ben je benieuwd hoe het er zonder al dat groen uitziet? Nou … Gewoontjes.

12. Het huiswerk

De acteurs van The Matrix kregen de opdracht het boek Simulacres et simulation uit 1981 te lezen. Schrijver is de Franse filosoof, socioloog en mediawetenschapper Jean Baudrillard. Hij stelt dat mensen hun wereldbeeld creëren aan de hand van beelden die zij in de media zien. Op die manier ontstaat er volgens hem een situatie waarin steeds minder waarheid gaat bestaan, doordat mensen de waarheid zelf creëren.

Via: Jean Baudrillard / Simulacres et simulation (cover)

Het boek is zelfs even zichtbaar in de film. Desondanks distantieerde Baudrillard zich ervan. Een verzoek om mee te werken aan de eerste twee sequels (The Matrix Reloaded & The Matrix Revolutions) wees hij af. De belangrijkste reden was dat hij de scheidslijn tussen de simulatie – The Matrix – en de echte wereld in de film te duidelijk vond, terwijl zijn werk gaat over de verwevenheid tussen die twee werelden. In zijn visie bestaat er geen onderscheid meer tussen werkelijkheid en simulatie.

13. De onverkrijgbare zonnebrillen

Wist jij waar je de zonnebrillen uit The Matrix kon kopen? Waarschijnlijk niet! Die handel kwam namelijk pas op gang na de twee vervolgfilms. Tot die tijd waren het exclusieve ontwerpen van Blinde die alleen in de film te zien waren.

14. De shoot out is (bijna) echt

Ken je schietpartij in de ontvangstruimte nog? Dat is één van de spectaculairste scènes van de film. Het heeft tien dagen geduurd om die te filmen. Alle explosies en kogelinslagen in dat deel zijn echt nagebootst; er zijn geen digitale effecten aan toegevoegd. Zoiets zou tegenwoordig ondenkbaar zijn.

15. De kogellimbo

En dan weet je vast ook nog hoe Neo als een limbodanser kogels ontwijkt. Ook dat was een heel karwei om vast te leggen. Honderden fotocamera’s en twee filmcamera’s waren ervoor nodig. De beelden zijn uiteindelijk stuk voor stuk aan elkaar geplakt volgens een filmtechniek die speciaal voor The Matrix is ontwikkeld.

The Matrix scene kogel
Via: The Matrix (capture)

Meer geheimen?

Zie jij nog meer filosofische verbanden dan hierboven staan vermeld? Heb jij alle delen een keer achter elkaar bekeken? Heb jij nog bijzondere weetjes toe te voegen? Heb je spijt dat je de blauwe pil hebt genomen? Vind je het vierde deel – The Matrix Resurrections – dat in 2021 is uitgekomen helemaal geweldig? Of juist niet? Aarzel niet en laat het weten met een reactie onderin.

The Matrix op DVD
Herbeleef The Matrix met de DVD’s van toen
The Matrix streamen
Haal The Matrix terug met online streamen

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...