Een vliegtuig wachten in een storm tot ze verder mogen. Plotseling wordt één van de stilstaande toestellen geraakt door bliksem…


Vliegtuigen en bliksem

Op zich is er niet veel mis met vliegtuigen en bliksem. Als een vliegtuig in de lucht hangt, kan het voorkomen dat een bliksemschicht door het toestel loopt, om het vervolgens weer gewoon te verlaten. De buitenkant van het vliegtuig geleidt de stroom, waardoor het voor de passagiers volledig ongevaarlijk is.

Het echter is zeer ongebruikelijk, dat een vliegtuig op de grond wordt geraakt door bliksem. In de lucht gebeurt dat dus duidelijk wat vaker. Gelukkig is het ook op de grond niet altijd gevaarlijk: een vliegtuig is als een kooi van Faraday. Het (metalen) omhulsel blijft geladen en passagiers merken er (in de meeste gevallen) niet veel van. Omdat dit toestel op de grond staat en de ‘bliksem’ door wil naar de aarde, is de lading er dwars doorheen gegaan en zie je het onderstel ook branden.

Vliegtuig geraakt door bliksem

De getroffen Boeing 737 van Delta Airlines is na de inslag terug gegaan naar de terminal. Apparatuur is uitgevallen en een band is doorgebrand. Passagiers hebben gelukkig bijna niets gemerkt.

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer