Zo is het nu met Vlugge Japie, B100 en B2 uit Bassie en Adriaan

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

11

Laatste update:

11

Wie is er niet groot mee geworden: Bassie en Adriaan. Wij zoeken vandaag uit hoe het nu gaat met de drie ‘bad guys’, Vlugge Japie, B100 en B2 in de serie.

Hoe zat het ook alweer?

In Bassie en Adriaan speelden ‘de boeven’ steevast een grote rol die het leven van Bassie en Adriaan probeerde te vervloeken. Aangevoerd door de Baron, knapten Vlugge Japie en B100 de vuile klusjes op, ieder op zijn eigen manier.

Clown Bassie
Via: Bassie & Adriaan (capture)

Uiteraard hadden alle karakters een aantal herkenbare kenmerken, één dingen hadden ze wel gemeen: ze waren slechte boeven

Bekende uitspraak van B100

Eén van de quotes van B100: “Ik heb ook altijd pech. Ze moeten altijd mij hebben”. Steevast in elke aflevering overkwam hem iets, meestal domme pech.

Zijn naam kwam voort uit het feit dat hij de honderdste boef was die aangenomen werd door de baron. Zijn echte naam werd echter nooit prijsgegeven in de uitzendingen van Bassie en Adriaan.

Waar iedereen deze boef standaard ‘B honderd’ noemde, had hij een andere naam voor zichzelf. Hij sprak het altijd uit als ‘B één nul nul’.

Wie was Vlugge Japie?

Vlugge Japie zal je misschien bekender voorkomen en zoals je wellicht weet, wordt deze gespeeld door Bas van Toor. Dit is ook de persoon achter het personage Bassie, de clown. Hij had ook een aantal kenmerkende eigenschappen in de serie.

Vlugge Japie was gebaseerd op een vroegere chauffeur en geluidstechnicus van Aad en Bas van Toor. Hij zei vaker: “Ho, ho, niet zo jagen” en dat horen we in de serie ook vaker terug.

Zijn naam kreeg hij omdat hij binnen no-time kluizen kon open maken. Ook ontsnappen uit de gevangenis was voor hem een peulenschil en deed dit vooral heel snel.

b100 boef Bassie en Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

De slechthorende B2

Ook B2 was natuurlijk een bekend gezicht in de serie en werd gespeeld door Harry Dikmans. Ook zijn broer Joop Dikmans heeft de rol gespeeld, omdat Harrie voor opnames in het buitenland zat.

Zijn kenmerkende zin was: “Wat zeggie baas?”.

De slechthorende B2 beweerde overigens dat hij niet doof was. Lenig was hij wel, hij klom zonder enige moeite op de steile muren.

wat zeggie b2 bassie en adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

Herinneringen ophalen

Om nog maar even wat herinneringen op te halen: onderstaand een video waar ze een rol in hadden als B2, B100 en Vlugge Japie.

Wil je nog meer video’s van Bassie en Adriaan – en natuurlijk Vlugge Japie en B100 terugzien, dan staan er op dit YouTube-kanaal veel afleveringen. Bijvoorbeeld deze hieronder!

Hoe is het nu met Vlugge Japie, B2 en B100?

Nu vraag je je natuurlijk af: hoe is het nu met de drie boeven? Wij zijn voor je op zoek gegaan en hebben een aantal foto’s opgedoken.

Vlugge Japie, B2 en B100 waren natuurlijk geen onbekenden en eigenlijk hebben we beiden nog veel teruggezien op tv en het witte doek. Na een leuke terugblik naar de boeven uit Bassie en Adriaan, hieronder een samenvatting hoe het nu met de heren gaat…

1. Vlugge Japie – Bas van Toor

Bas van Toor hebben we vooral veel als Bassie voorbij zien komen. Hij had nog regelmatig optredens samen met zijn broer Aad van Toor die de rol van Adriaan vertolkt.

Er waren ook wel strubbelingen tussen de clown en de acrobaat op privégebied.

Vlugge Japie Bassie Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

Bas van Toor werd ook ziek, de ziekte van Bell werd gediagnosticeerd en hij had uitvalsverschijnselen door een auto-immuunziekte. Onderstaand een recente video van Bas van Toor.

2. B100 – Hans Beijer

Hans Beijer had slechts een aantal films en series een rol in Bassie en Adriaan, maar hij is een bijzonder veel andere series en films te zien geweest.

B100 Bassie & Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Kees en Co, maar ook bijvoorbeeld Westenwind, was hij stand-in voor Govert Harmsen in Goede Tijden Slechte tijden en recenter zagen we hem nog in Alleen hier, Kink in de kabel en nog veel meer.

Het Aardbeien Mysterie
Via: Het Aardbeien Mysterie (cover)

De in 1948 geboren acteur doet het op dit moment wat rustiger aan qua publieke verschijningen, maar we hebben wel nog een aantal recente foto’s van hem gevonden. Hij is 74 jaar.

Een jaar geleden sprak QMusic Hans Beijer en vroeg hem hoe het nu met hem gaat. Dit kun je hieronder terugluisteren.

3. B2 – Harry en Joop Dikmans

Over Harry Dikmans is helaas weinig te vinden online. Wel weten we dat hij – voor zover we kunnen vinden – in Nederland alleen in Bassie en Adriaan heeft gespeeld, voordat z’n broer, Joop Dikmans, de rol van B2 heeft overgenomen.

B2 Bassie en Adriaan
Joop Dikmans als B2 | Via: Bassie & Adriaan (capture)

Hij is geboren in 1927, waarbij deze acteur dus boven de 90 is. Wel bleek in 2016 dat er al jaren problemen waren tussen de acteurs en Bassie en Adriaan, door betalingen.

Omdat Harry naar het buitenland vertrok, heeft zijn broer Joop Dikmans de rol van B2 overgenomen van hem. De broertjes boef dus…

Harry Dikmans en Joop Dikmans. Deze foto is genomen op 14 mei 2017 toen Harry (links) de dag erna 90 jaar werd. Wat zeggie? (y)

Geplaatst door Fotos en artikelen van Bassie & Adriaan op Dinsdag 16 januari 2018

Update: Helaas is Joop Dikmans op 14 december 2022 overleden. Hij leed aan dementie en is in zijn slaap overleden. Naast zijn rol in Bassie en Adriaan, was hij lang te zien als circusclown onder de naam Handy Fool.

Joop Dikmans is 92 jaar geworden.

Jouw favoriete boef?

Welke boef uit de Bassie en Adriaan-reeks was eigenlijk jouw favoriet of welke vond je het engst? Laat het weten in een reactie onderin! Genieten van de nostalgische Bassie & Adriaan kan nog steeds, maar pas op dat je geen nachtmerries krijgt van de Plaaggeest

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

11 gedachten over “Zo is het nu met Vlugge Japie, B100 en B2 uit Bassie en Adriaan”

 1. Ik vind bassie en adriaan in frankrijk leuk. Als bassie pannenkoeken gaat eten met calvados. Hoe bestaat ut en pannenkoek op laat je rijden. Haha

  Beantwoorden
 2. Handige Harry werd gespeeld door Paul van Soest. Deze speelde ook in Toen was geluk heel gewoon als “Henk van de Berg”.

  Beantwoorden
 3. Ik vond de baron uit “de schatkaart” het engste, welke werd gespeeld door adriaan zelf. Ik vind die altijd nog de beste.

  Beantwoorden
 4. de plaageest vond ik wel leuk maar ik kreeg nachtmerries er van en mijn lieverlings boeven waren de baron b100 b1 en b2 vlugge Japie en de boeven baas en de aflevering van de sleutel de kroon de diamant de Verzonken stad en de plaageest

  groetjes sebastiaan

  Beantwoorden
 5. Ik mis handige Harry. Waar zijn boem altijd mislukte. B100 en handige Harry blijven mij favoriet. Omdat ik in die periode veel Bassie en Adriaan heb gekeken. En nog steeds vindt ik het nog leuk om te kijken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...