Friends weetjes: 18 leuke feitjes die niemand kende

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

In de jaren 90 kwam een nieuwe serie op de televisie die meteen ook een nieuwe standaard neerzette voor de meeste komedies die daarna kwamen.

In plaats van de gebruikelijke verhalen over families (denk Cosby, Roseanne en zelfs The Fresh Prince of Bel-Air) werd er nu ruimte gemaakt voor hippe vrijgezellen en vrienden en dat leverde meteen een gigantische hit op.

Friends weetjes die je niet kende

Zelfs de grootste fan kan niet alles weten. Of toch wel? Personages als Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey en Chandler ken jij natuurlijk allemaal uit je hoofd.

De serie keek jij meerdere keren per week, maar grote kans dat jij onderstaande feitjes nog niet weet. Welke van deze 18 vriendelijke feitjes wist jij al?

Friends levenslessen serie vroeger
Via: Friends (capture)

Welke van deze Friends weetjes kende jij?

Keek jij vroeger naar deze iconische serie en kan je de bekende vriendengroep of zelfs Gunther uit Friends wel dromen? Welke van deze zaken wist al of hebben we misschien nog iets over het hoofd gezien?

Deel jouw weetjtes over Friends in een reactie onderin!

1. I’ll be there for you

Het aanstekelijke liedje aan het begin van serie werd ingezongen door The Rembrandts. Twee van de geniale breinen achter Friends, Marta Kauffman en David Crane hebben ook het “I’ll be there for you” geschreven.

2. Ik hou van jou

Oorspronkelijk zouden Joey en Monica verliefd op elkaar worden. Dat is toch iets anders gelopen.

3. Bijrollen?

En Phoebe en Chandler zouden niet eens bij het vriendenclubje horen. Hun rollen waren oorspronkelijk bedoeld als bijrol. Dat kan toch echt niet?

Phoebe Friends weetjes feitejs
Via: Friends (capture)

4. Geen auditie

David Schwimmer hoefde geen auditie te doen voor zijn rol als Ross, omdat hij al eens eerder auditie had gedaan voor een andere serie. Op de een of andere manier is hij toch blijven hangen.

Friends weetjes: 18 leuke feitjes die niemand kende
Via: Friends (capture)

5. Regisseur

Later regisseerde ‘Ross’ (David Schwimmer) ook nog eens tien afleveringen van Friends.

Friends weetjes: 18 leuke feitjes die niemand kende
Via: flickr.com | Jason Broersma, CC

6. Lange draaidagen

Het lijkt zo makkelijk om een serie te maken, maar de gemiddelde draaidag voor één aflevering liep al gauw op tot vijf (!) uur voor LIVE publiek. Daarbij moet opgemerkt worden, dat de acteurs vele repetities hadden, waardoor hun gezamenlijke acteertijd ruim vijf DAGEN (of meer) betrof…

Chandler friends weetjes lange dag
Via: Friends (capture)

7. Gunther de barista

Gunther kennen we natuurlijk van zijn werk als barkeeper in Central Perk (en natuurlijk vanwege zijn crush op Rachel). Wellicht grappig om te weten: Gunther was ook echt een barista en kreeg zijn rol, omdat hij de enige figurant aanwezig was die met een grote koffiemachine om kon gaan…

Hij stopte pas met zijn baan toen zijn rol in Friends groter werd.

Gunther Friends
Via: Friends (capture)

James Micheal Tyler, de acteur die Gunther speelde, begon zijn koffiecarrière in Hollywood bij The Bourgeois Pig (bijna net zo beroemd als Central Perk). Hij had zijn haar gebleekt een dag voor de auditie en opdat dit de regisseur zo beviel, moest het ook zo wit blijven…

Wist je trouwens dat Gunther uit Friends Nederlands kon spreken?

James Michael Tyler veel te vroeger overleden…

De man die Gunther speelde, is helaas veel te vroeg heengegaan. Maar liefst 185 afleveringen speelde hij in Friends, waarin zijn liefde voor Rachel nooit beantwoord is!

Tyler leed aan prostaatkanker en werd uiteindelijk 59 jaar oud. R.I.P. Gunther…

8. De witte hond

Het beeld van een grote witte hond wat Joey en Chandler in hun huis hadden staan, was eigenlijk van Jennifer Aniston.

Friends witte hond
Via: Friends (capture)

Zij had het dier gekregen van een vriendin toen ze net met de serie begon. Haar vriendin gaf het aan haar voor geluk en dat heeft duidelijk gewerkt.

9. Ugly Naked Guy

Friends zou Friends niet zijn zonder Ugly Naked Guy. In de hele serie komt hij niet herkenbaar in beeld, maar wij weten inmiddels wel zijn naam: Jon Haugen.

10. Gitaar

Lisa Kudrow haatte de gitaar. Eigenlijk wilde ze liever de bongo’s spelen.

Gelukkig is dat niet doorgegaan. Anders hadden we haar iconische song Smelly Cat nooit kunnen aanschouwen. Dit lied van Phoebe was zo lelijk dat het weer mooi was…

Phoebe friends gitaar
Via: Friends (capture)

11. Salarisverhoging

Toen de vrienden begonnen kregen ze nog 22.000 dollar per aflevering, maar toen ze in 1997 gingen muiten werd dat snel 100.000 per aflevering. En alsof dat nog niet genoeg was, het laatste seizoen kreeg elke acteur 1 miljoen per aflevering.

Dat noemen wij nog eens een salarisverhoging.

Friends
Via: Friends (capture)

12. Bruce Willis

Omdat Bruce Willis de weddenschap of The Whole Nine Yards (hij speelde daarin samen met Matthew Perry) de eerste week op 1 zou komen verloor, speelde hij gratis een paar afleveringen mee in Friends.

13. Apenstreken

Marcel de aap werd gespeeld door niet één, maar twee aapjes. Ze hadden de namen Monkey en Katie. En inderdaad, Marcel was een vrouwtje. Overigens speelde het duo ook nog een klein, maar hilarisch rolletje in Bruce Almighty.

14. Central Perk

NBC (de tv zender met het geld) vond niet alleen de acteurs te jong, maar ze wilden eigenlijk ook een echte diner als ontmoetingsplek (denk Seinfeld) in plaats van het koffietentje Central Perk.

Gelukkig heeft niemand naar ze geluisterd. Tegenwoordig bestaat het café ook echt.

15. Niet slim

In de serie is Joey niet zo snugger. Oorspronkelijk stond dat niet in het script.

De slimme Matt LeBlanc kwam zelf met die aanpassing.

Matt Leblanc Joey friends
Via: flickr.com | Alan Light, CC

16. Joey in een mitella

In een van de afleveringen loopt Joey rond met zijn arm in een mitella. Dat was dus echt. Omdat Matt LeBlanc tijdens de opnames zijn schouder uit de kom draaide, besloten de schrijvers het maar te gebruiken voor een aflevering.

17. Koelkasten

De koelkasten die gebruikt werden op de set, deden het echt. De koelkast in het gedeelte van Monica zat altijd vol met drankjes voor iedereen en de koelkast van Joey was altijd leeg.

Joey Friends weetjes koelkast kapot
Via: Friends (capture)

Zo ga je toch heel anders naar die koelkast kijken…

Friends weetjes: 18 leuke feitjes die niemand kende
Via: capture Friends

18. Magna Doodle

Een soort running gag in Friends was het blauwe tekenbord aan de muur van het huis van Joey en Chandler. Deze Magna Doodle had elke keer een andere tekening, die gemaakt werd door iemand van de crew. Deze Paul Swain kreeg er echter nooit voor betaald.

De Bloopers van Friends…

Zijn er bloopers? Jazeker. Hier komen ze.

Jouw favoriete Friends karakter

Natuurlijk hebben we allemaal een favoriet. Dus, vertel eens… wie is jouw favoriete vriend? We lezen het graag in de comments hieronder!

de cast van Friends nu

Zijn onze vrienden trouwens erg veranderd? Helaas is Chandler, gespeeld door Matthew Perry, niet meer onder ons. Hij overleed eind 2023 op 54-jarige leeftijd. Daarmee is de originele vriendengroep en cast van Friends niet meer compleet.,

Laten we eens een kijkje nemen, hoe het nu gaat met de andere acteurs uit de Friends cast.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...