Flippo’s: 10 weetjes over de grootste rage van de 90’s

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

12

Door

Ruud Caris

Laatste update:

12

Bijna iedereen heeft vroeger wel eens met de zogenaamde flippo’s gespeeld. Flippo’s waren razend populair. Misschien is dit wel een van de grootste rages ooit geweest in Nederland en België.

Die goede oude Flippo

Je weet nog wel… bij aankoop van een zak chips kreeg je gratis flippo’s erbij. Er werd veel meer chips gegeten dan normaal doordat Smiths deze actie bedacht had. Sterker nog, de zakken werden juist gekocht om die gekke plastic schijfjes (en de chips al dan niet gegeten)!

Ik moet eerlijk bekennen, ook ik was meer dan normaal geïnteresseerd in weer een nieuwe zak chips, ondanks dat we er thuis nog wat hadden liggen. Het liefst gingen ze allemaal tegelijk open en wat er dan met de chips zou gebeuren… dat zagen we dan wel!

Flippo's: 10 weetjes over de grootste rage van de 90's
Via: youtube.com (capture) | Hamsterliefde

De 10 leukste weetjes over flippo’s

Wij hebben 10 leuk weetjes die jij vast niet wist over de flippo’s. Vooral nummer 8 is eigenlijk wel een beetje schrikken.

1. 8 april 1995

Op 8 april 1995 stopte Snackfabrikant Smiths voor het eerst flippo’s in zakken chips. Dit bleek al meteen een groot succes te zijn.

2. Je kon ook dingen bouwen met flippo’s

Wat veel mensen niet wisten, was dat je ook dingen kon bouwen met flippo’s. Je kon er hele kunstwerken mee bouwen door de kleine gleuven aan de zijkant!

3. Joker flippo’s

Vroeger waren er ook joker flippo’s. Deze kon je opsturen naar Smith en je kreeg dan een flippo naar keuze terug. Hierdoor was het een stukje gemakkelijker om je collectie helemaal compleet te krijgen.

4. Pokémon

De flippo’s waren zo groot succes dat er later ook nog een Pokémon-serie is uitgeven. Alleen waren de Pokémon-flippo’s ietwat minder succesvol…

pokemon flippo
Via: marktplaats.nl

5. Reclame

Toen de eerst reclame op tv kwam waren de flippo’s al niet meer aan te slepen. Eigenlijk was de tv-reclame niet nodig geweest om bekendheid te geven. Ze hadden namelijk al veel mond-tot-mond reclame.

6. Flippo’s speciaal voor personeel

Met kerst zijn er speciale flippo’s uitgeven die alleen bedoelt waren voor het personeel. Deze setje zijn zeer zeldzaam en bestaat uit 10 flippo’s met een kerstafbeeldingen.

Afbeelding wordt geladen…

7. Scholen wilde flippo’s verbieden

Sommige scholen wilde flippo’s verbieden! Dit omdat leerlingen meer bezig waren met flippo’s dan met de les. Hier wist Snackfabrikant Smith wel een oplossing voor, ze gingen op de achterkant van flippo’s sommen zetten. Hierdoor konden de flippo’s tijdens een rekenles gebruikt worden.

flippo verzameling
Via: marktplaats.nl

8. Een oudere vrouw overleed door een flippo

In 1996 is een oudere vrouw overleden door een flippo. Tijdens het eten van chips heeft ze per ongeluk een flippo opgegeten. Hierdoor stikte de vrouw en kwam helaas te overlijden. Bijzonder onfortuinlijk…

De Minister wilde na dit incident een verbod op flippo’s, maar dit is er uiteindelijk (gelukkig) niet gekomen.

flippo verzamelmap
Via: marktplaats.nl

9. Zoveel Flippo’s zijn er ongeveer verspreid

Er zijn ongeveer 300 miljard flippo’s verspreid. Tot ongeveer 2000 waren de Flippo’s een ongelooflijk rage in Nederland, waarbij de flippo niet weg te denken was op de schoolpleinen…

Flippo boek
Via: Wikimedia Commons | Brucevdk, CC

10. Deze man heeft de flippo’s bedacht

De flippo’s zijn bedacht door Hans Zandvliet. Tijdens een vakantie zag die kinderen spelen met kartonnen schijfjes. Dat heeft hem op het idee bedacht om flippo’s te gaan uitgeven.

Herinner jij je de Flippo?

Heb jij vroeger met die gekke plaatjes gespeeld en er zakken met chips voor gekocht? Laat het ons weten in een reactie onderin! Deel dit bericht op Facebook en tag een vriend die nog steeds flippo’s spaart!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

12 gedachten over “Flippo’s: 10 weetjes over de grootste rage van de 90’s”

 1. Hier net weergevonden door verhuizing. Nu krijgt mijn kleinzoon van 8 ze. Op 6 na kompleet.
  Zelfs nog 4 vellen met Franse flippo’s, verzameld tijdens 3 wk vakantie.

  Beantwoorden
 2. Wij hebben allebei de albums nog en in een bus de dubbele flippo’s en gekleurde blokjes waar 4 gleufjes inzitten, waar je flippo’s in kunt schuiven, en er zo bouwwerken mee kunt maken.

  Beantwoorden
 3. Ja heb ook alles gespaard en ook alle mappen compleet, chips werd er speciaal voor gekocht en weggegooid haha, en natuurlijk zeggen dat mijn kinderen ze spaarde, maar die mochten alleen de dubbelen hebben.

  Beantwoorden
 4. Ja, k heb ze ook gespaard.
  Ik vond ze wel erg leuk. Als t goed s heb k de gele map nog ergens. Jammer dat ze zo iets niet meer doen.

  Beantwoorden
 5. En wat denk je van de gouden flippo’s?? Zeldzaam maar ze waren er wel! De tv programma’s?? Onder anderen kon je ze daar winnen!

  Beantwoorden
 6. Had album vol
  Veel spellen mee gedaan en geruild op het schoolplein.
  Kan Tweety nog steeds tekenen.
  Helaas map weggegooid met de zoveelste verhuizing. Hij was helemaal compleet. Nu nog spijt van.

  Beantwoorden
 7. Ja ik heb ze helemaal compleet geweldig hoeveel zakken chips ik daar wel niet voor opgegeten heb .mijn dochters mochten er niet mee spelen alleen Naar kijken ?ze zijn nog steeds in mijn bezit .

  Beantwoorden
 8. Ja ik heb vroeger ook flippo’s gespaard en ben vorige week de collectie weer tegengekomen bij mijn ouders . Tijdens het opruimen deze zijn dus nu nog aanwezig

  Beantwoorden
 9. Zeker weten weet ik dit nog! Geloof dat ik ze nieteens zelf spaarde maar mijn moeder wel. Als ze chips kocht, maakte zij ze open, haalde de flippo’s eruit en deed de zak dicht met nietjes 😀 Wat had ik toch een leuke mama?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...