Westenwind: zo gaat 24 jaar later met de cast leden

Door

Sylvia Eickholt

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Westenwind serie vroeger

Weet je het nog? De serie die je liet huiveren door de onfrisse spelletjes van Anton Noordermeer? Waarbij het leek of je door de spanning daadwerkelijk de snijdende Westenwind voelde waaien…

Westenwind: 1x in de week

Er zijn altijd van die televisieseries, die je vroeger hartstochtelijk gevolgd hebt, maar die je daarna niet snel te boven schieten.

Westenwind is daar zo’n voorbeeld van. Uitgezonden op RTL 4 en (iets later) op VTM, hebben toch vele familie in Nederland en Vlaanderen de drama’s rond de scheepswerven meegekregen.

Haal Westenwind terug in huis! Het is nog steeds mogelijk Westenwind te kijken. De families Noordermeer en De Graaf komen gewoon binnen via stream of DVD.

Veel plezier!

Het begon in 1998 met eens in de twee weken een aflevering, later wekelijks op de maandag. Ondenkbaar, in deze tijd van bingewatchen dat je twee weken moest wachten op een nieuwe aflevering. Maar we deden dat, van 1998 tot 2003. Omdat het een geweldige serie was, die je voortdurend in zijn greep hield, 136 delen lang.

Herken je de intro nog?

En dan was er ook nog het bekende liedje van de outro, gezongen Linda Wagenmakers, die zelf ook in de serie meespeelde:

And the winner is…

Westenwind beschikte over een veel ruimer budget dan de soaps van toen en onderscheidde zich door beter uitgewerkte karakters en mooie buitenopnames. Ook werd er gekozen voor 1 camera-regie wat een betere kwaliteit van film en montage opleverde.

In 2000 won Westenwind de Gouden Televizier-Ring en versloeg daarmee Big Brother en Love Letters.

Westenwind serie werf schip
Via: Westenwind (capture)

Westenwind: het verhaal

Westenwind draait om de families Noordermeer en De Graaf, beide eigenaar van een scheepswerf in de haven van Rotterdam. Al jaren proberen deze families elkaar te dwarsbomen.

De familie Noordermeer is heel zakelijk en hard en heeft het niet zo op familiebanden, bij de familie De Graaf draait het om elkaar en het welzijn van de werknemers.

Voeg daarbij alle intriges die je maar kunt bedenken. Liefdesrelaties, bedrog, fatale ongelukken, huwelijken, scheidingen, vaderschapstesten, duistere zaakjes, bedrog. Alles waarvoor je bleef kijken…

Westenwind: zo gaat 24 jaar later met de cast leden
Via: Westenwind (cover)

Dé romance!

Altijd mooi, een romance tussen twee leden van elkaar rivaliserende families. Er zijn er een aantal, zoals die tussen hunk Marco Noordermeer (Wouter Nicolaas) en Fleur de Graaf (Kirsten Mulder) en Max Noordermeer (Joep Sertons) en Conny de Graaf (Henriëtte van Tol).

Maar de romance tussen de sluwe Anton Noordermeer (Daan Schuurmans) en de mooie Sam de Graaf (Jennifer Hofman) was bijzonder, omdat de vonk ook in het echt oversloeg!

Wist je dat?

  • De serie Westenwind speelde in Rotterdam maar dat de opnames plaatsvonden op de Amsterdamse Oranjewerf en op de scheepswerf van Damen te Gorinchem.
  • De regie is gedaan door o.a. Willeke van Ammelrooij, zelf een bekend actrice.
  • De filmmuziek werd verzorgd door Linda Wagenmakers met het lied ‘Laat me vrij om te gaan’.
  • De villa van de familie Noordermeer ligt ook niet in Rotterdam, maar in het Gooische Blaricum.

Het einde van Westenwind

Westenwind stopte omdat bijna alle mogelijke verhalen waren verteld en omdat er te veel afleveringen van tevoren waren geschreven en opgenomen. De makers konden RTL wel overtuigen nog een paar afleveringen te bestellen in een zesde serie, zodat de serie een waardig einde zou krijgen.

Westenwind serie marco Noordermeer Fleur de Graaf
Via: Westenwind (capture)

Westenwind cast: hoe gaat het nu?

Door Westenwind kregen veel acteurs de wind mee. De serie betekende voor velen bekendheid bij het grote publiek! Leuk om te zien hoe ze er toen uitzagen en nu uitzien! Laten we beginnen met de meer bekende acteurs…

Westenwind cast. Wat is jouw favoriete personage uit de populaire serie?

Laat het ons weten in de comments onderin!

Max Noordermeer – Joep Sertons

Max is de oudste zoon van scheepsmagnaat Antonius Noordermeer sr. en zijn vrouw Emma Sluyter. Hij trouwt op jonge leeftijd met Sophie Elzinga, met wie hij zoon Anton krijgt.

Hij krijgt de leiding over de scheepswerf en moet zich daar handhaven, ondanks alle tegenslag en strijd binnen familie, de zaak en met concurrent De Graaf.

Max Noordermeer Westenwind Joep Sertons
Via: Westenwind (capture)

Omdat Westenwind doorliep tot 2003 terwijl de opnames al waren afgerond in 2001 was het voor Joep, nu 63 jaar, moeilijk nieuw werk te vinden. Hij werd daarna vooral beroemd door zijn rol als dokter Anton Bouwhuis de echtgenoot van Linda (Babette van Veen) in Goede tijden, Slechte Tijden tot 2021.

Daarnaast geeft hij workshops TV acteren en beheert hij Joep Sertons Producties. In 2022 deed hij mee aan RTL 4 programma ‘De Verraders’.

Conny de Graaf – Henriëtte van Tol

Conny staat aan het roer van de Graaf werf, na het overlijden van haar man Jacob. Zij kiest voor menselijkheid en gezelligheid en staat daarmee lijnrecht tegenover de wijze van leiding geven bij grote concurrent Noordermeer.

Conny de graag Westenwind Henriette van Tol
Via: Westenwind (capture)

Henriëtte was voor Westenwind al bekend door haar rol als Karin Albers in Goede Tijden. Leuk weetje is dat Henriëtte bij Westenwind als enige ‘De Graaf’ tot het einde toe deze rol speelde. Alle andere De Graafjes werden vervangen door andere acteurs.

Daarna speelde ze in heel veel tv-series en films zoals Intensive Care, Baantjer, Keyzer & De Boer Advocaten en Bloedverwanten. Ook in het theater is ze actief zoals in Soldaat van Oranje (2019) en De aanslag (2020). Henriette is inmiddels 70 jaar en woont in Amstelveen.

Sophie Noordermeer – Inge Ipenburg

Sophie is de vrouw van Max Noordermeer, die zich bedrogen voelt door zijn affaires. Ze is pleegmoeder van Fleur, dochter van de omgekomen Myrna Noordermeer. Sophie zoekt haar heil in haar schildersatelier. Ook daar wordt ze teleurgesteld en tenslotte eindigt ze aan de drank.

Inge speelde o.a. 123 afleveringen in Westenwind maar is toch vooral bekend om haar rol als Martine Hafkamp in Goede Tijden van 1990 tot 1994 en tussen juni 2003 en maart 2005 en in maart 2017. Momenteel is ze actief als actrice, schrijfster, presentatiecoach en docent camera acteren. Ze is 66 jaar.

Anton Noordermeer – Daan Schuurmans

Anton sprak altijd met onnavolgbare Engelse termen zoals ‘F**k you’, wat toen nog niemand zei in Nederland. Hij bedroog bijna iedereen, liet illegaal werkzaamheden verrichten, maakte mensen gek, haalde iemand door de gehaktmolen om hem vervolgens aan zijn eigen honden te voeren en zette zijn eigen drugshandel op.

Hij deed de meest erge dingen, maar toch was het ieders favoriet!

Anton Noordermeer Westenwind Daan Schuurmans
Via: Westenwind (capture)

Hij speelde in vele succesvolle series zoals Bellicher, Keijzer & De Boer Advocaten en Bernhard, schavuit van Oranje en drukbezochte films zoals Costa.

Hij is ook actief op het toneel, zoals in de Gijsbrecht van Amstel. Daan ontving meerdere awards voor zijn werk zoals de internationale Icarus Award in 2003 en de Beeld en Geluid Award in 2011. Daan is nog altijd actief als acteur en is 51 jaar.

Daan is niet getrouwd met Jennifer, maar met actrice Bracha van Doesburgh (Nieuwe buren). Ze zijn nog altijd stapelgek op elkaar.

Sam de Graaf – Jennifer Hoffman

Sam is de dochter van Conny en Jacob de Graaf en de zus van Marco. Ondanks dat ze is opgegroeid in dit liefdevolle gezin wordt ze het liefje van de sluwe Anton Noordermeer en door alle tegenslagen eindigt zij aan de drugs in de serie.

Sam de graaf westenwind Jennifer Hoffman
Via: Westenwind (capture)

Jennifer werd gecast voor Westenwind toen ze net haar havodiploma had gehaald. Ze verliet de serie na een paar jaar om andere projecten te gaan doen.

Jennifer is te zien in vele producties zoals Dr Tinus en Verborgen gebreken en De Luizenmoeder. Sinds 2020 is ze één van de presentatoren van 3 Op Reis. In 2021 werd ze moeder van haar zoontje Cooper. Ze is 42 jaar.

Marco de Graaf – Wouter Nicolaas

Marco, de hunk van de serie, beëindigt zijn werk op zee als zijn moeder hem nodig heeft op de werf. Na de dramatische dood van zijn bruid Fleur tijdens de huwelijksreis ontmoet hij Kirsten, de altijd verborgen tweelingzus van Fleur.

Een reddingspoging van haar kost hem uiteindelijk het leven.

Marco de Graaf Westenwind Wouter Nicolaas
Via: Westenwind (capture)

Wouter kon tijdens de Westenwind periode niet meer over straat door de vele vrouwelijke fans. Hij vond dit onaangenaam en koos na Westenwind voor een leven buiten de schijnwerpers als succesvol coach en ondernemer.

Fleur Noordermeer – Kirsten Mulder

Als dochter van de Noordermeer familie, krijgt Fleur toch een relatie met Marco de Graaf. Uiteindelijk trouwen ze zelfs, maar de huwelijksreis verloopt allesbehalve als gehoopt. Tijdens een zeilvaart slaat Fleur overboord en komt in visnetten vast te zitten.

Zelfs Marco kan haar hier niet redden…

Fleur Noordermeer Westenwind Kirsten Mulder
Via: Westenwind (capture)

In de serie wordt Fleur Noordermeer gespeeld door Kirsten Mulder. Na het overlijden van Fleur, kun je Kirsten nog wel zien; zij speelt de verloren tweelingzus van Fleur: Iris de Haas.

Ook Kirsten Mulder was na Westenwind nog op het televisiescherm te zien. Zo speelde zij Esther in ANNE+ en recent nog advocaat Reijnders in Swanenburg. Ze is 49 jaar.

Emma Noordermeer – Marlies van Alcmaer

We sluiten af met niemand minder dan Emma Noordermeer: de listige en meedogenloze directrice van Noordermeer Shipbuilding. Een bijzonder karakter, dat veel hoogte- en dieptepunten beleeft. Uiteindelijk ontneemt Emma zichzelf van het leven…

Emma Noordermeer Westenwind Marlies van Alcmaer
Via: Westenwind (capture)

Emma Noordermeer wordt op sublieme wijze gespeeld door Marlies van Alcmaer. Zij heeft onder meer gespeeld in Q&Q, Medisch Centrum West en verschillende toneelstukken. Ook sprak ze de stem in van de gemene koningin in de Disneyfilm Sneeuwwitje. Marlies is inmiddels 85 jaar.

Tamar Baruch & Marlies van Alcmaer

Geplaatst door Q&Q op Woensdag 9 september 2020

Jouw herinneringen aan Westenwind?

Nu zijn we natuurlijk benieuwd naar jouw leukste of meest bijgebleven herinneringen aan deze geweldige serie. Wie was jouw favoriet uit de Westenwind cast?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Westenwind: zo gaat 24 jaar later met de cast leden”

  1. Wij kijken Westenwind op Videoland en zitten bijna aan het einde van seizoen 5. Het blijft een geweldige serie met geweldige acteurs. Favoriete personages: Emma en Anton Noordermeer en Conny en Sam de G raaf.,

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...