Evanescence: zo gaat het nu met Amy Lee en de goth-rockband

Door

Cheyenne Broeren

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Evanescence band Amy Lee

Evanescence bracht ons in de jaren 90 de melancholische goth-drama. In Nederland hadden we onder andere “Within Temptation” natuurlijk, maar Evanescence was hele andere koek. De rockband werd opgericht in 1995, heeft sindsdien miljoenen cd’s verkocht en behaalde de hitlijsten met bekende nummers als “My Immortal” en “Bring Me To Life”. Zangeres Amy Lee werd zelf meerdere keren bekroond tot “Mooiste Vrouw” en won ook “Rock Godin van het Jaar” in 2012. Hoe gaat het nu met deze donkere engel? Ik zocht het voor je uit!

Evanescence

We gaan terug in de tijd. Het is 1995: Evanescence wordt opgericht door zangeres en pianiste Amy Lee en gitarist en songwriter Ben Moody. De twee hadden elkaar ontmoet op een jeugdkamp voor Christenen en de band werd langzaam populair in de Little Rock omgeving, in Arkansas. Er volgden in de jaren ’90 drie E.P.’s: Evanescence E.P., Whisper E.P., Mystary E.P. Toentertijd stond ik met de haarborstel voor de spiegel en lakte ik mijn nagels zwart. Want ik wilde ook gothic zijn!

Amy-Lee-Evanescence
Via: flickr.com | Mark Runyon / ConcertTour.net , CC

Leuke weetjes:

  • De band werd gevormd toen Amy Lee 13 jaar was. Ben moody was 14 jaar oud.
  • De naam “Evanescence” komt voor uit het woord ‘evanesce’, wat ‘verdwijnen’ betekent.
  • De band heeft tot nu toe 20 awards gewonnen en is 58 keer genomineerd voor prestigieuze awards.
  • Het nummer “My Immortal” heeft 300.000.000 streams op Spotify.
Evanescence: zo gaat het nu met Amy Lee en de goth-rockband
Via: giphy.com

De bandleden van Evanescence

De band heeft veel verschillende leden gekend. Momenteel bestaat de band uit:

  • Amy Lee (zangeres, harpiste, pianiste) – Sinds 1995
  • Troy McLawhorn (backings, gitarist) – Sinds 2007
  • Jen Majura (backings, gitarist) – Sinds 2015
  • Tim McCord (basgitarist) – Sinds 2006
  • Will Hunt (drummer) – Sinds 2010
Evanescence band cover
Via: flickr.com | agussynyster, CC

Fallen & Anywhere but Home

Ze brachten tussen 2002 en 2005 de albums “Fallen” en “Anywhere but Home” uit. Een hobbelig ritje voor Evanescence, gezien muzieklabel Wind-Up het eerste album niet wilde uitgeven tenzij er een man co-vocalist werd. Na veel wikken en wegen, stemde Lee ermee in. Daarom zie en hoor je in de clip van “Bring me to Life” een man meezingen: Paul McCoy. Het album “Fallen” werd 17 miljoen keer verkocht, stond 43 weken in de top 10 van de Billboard 200 en werd 7x bekroond met platinum in Amerika.

In 2003 verliet Moody de band, omdat ze het niet meer eens waren op creatief gebied. Hij zou te commercieel denken, terwijl Amy Lee graag anders wilde zijn. En dat is haar goed gelukt, denk je niet?

The Open Door

In 2006 bracht Evanescence het album ‘The Open Door’ uit. Onder andere ‘Lithium’ en ‘Good Enough’ werden bekend. De hit-single ‘Call me when you’re sober’ werd een knaller door de toffe videoclip, geïnspireerd op het verhaal van Roodkapje. Het liedje gaat over Moody, waarmee Lee de band had opgericht. Ze hadden een relatie, maar die werd verbroken omdat Moody niet met zijn verslavingen om kon gaan. “Call me when you’re sober”, Moody!

In die tijd werden de videoclips van Evanescence nog bekender door het opkomende YouTube. Ik heb een partij staan springen toen. Jij ook? De videoclip van “Good enough” (2006) staat ook bij mij dan ook op nummer 1. Je kunt wel raden waarom ze die prijzen voor “Mooiste vrouw” won!

Evanescence

Na een lange radiostilte kwam het album “Evanescence” in 2011, met bekende nummers als “Oceans” en “The Other Side”. Na een lange rits van tours rond de wereld, spande de band een rechtzaak aan tegen Wind-Up Records, omdat ze 1,5 miljoen aan royalties niet hadden uitbetaald. Dat haalde wereldnieuws, weet je nog? Hierdoor ging de voet officieel op de rem en hoorden we een tijdje niets meer van ze.

Synthesis

Een compleet orkest vulde na de lange stilte van Evanescence de achtergrond op het nieuwe album “Synthesis”. Op deze wijze werden oude songs in een nieuw jasje gestoken en kwamen er twee nieuwe nummers uit. That symphony…

Evanescence at the The Greek
Via: flickr.com | Justin Higuchi, CC

Hoe gaat het nu met Evanescence en Amy Lee?

In een notendop zijn we de historie van Evanescence langsgevlogen, dus nu is het tijd voor hedendaagse bedrijvigheid! Op de volgende pagina gaan we dieper in hoe het meer recentelijk met deze rockband en zangeres Amy Lee gaat…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...