Mees uit het Zakmes: hoe is het nu met Olivier Tuinier?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Ruud Caris

Laatste update:

1

Het zakmes is misschien wel één van de meest bekeken kinderfilms uit de jaren 90. De hoofdrol, Mees Grobben, werd gespeeld door Olivier Tuinier. De toen nog jonge acteur is inmiddels een dertiger. Hoe gaat het vandaag met Olivier Tuinier?

Het zakmes

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper, is Het Zakmes een klassieker voor iedereen geboren in de jaren 80. De film kwam uit in 1992 en won maar liefst drie prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor beste regie en een Emmy voor beste jeugdprogramma.

Als ik terugdenk aan Het Zakmes, valt me ook meteen de typerende muziek en zang te binnen. Relatief eenvoudige, maar erg herkenbare en typisch jaren 90 muziek, waarbij Mees vaak zingt.

Keek jij naar Het Zakmes als kind? 🔪

Wat vond je het leukste aan deze klassieker uit de jaren 90 en vooral: wat vond je van Mees? Zou je Olivier Tuinier nog herkennen als je hem nu zou zien?

Deel je herinneringen en opmerkingen in een reactie onderin!

De verhaallijn

In ‘Het Zakmes’ bekeek Mees een zakmes van zijn vriendje Tim op het schoolplein. Het is een groot Zwitsers zakmes dat Tim van z’n buurman heeft gekregen. Op het moment dat Mees er even mee speelt, komt de juffrouw langs en verstopt Mees het snel, waardoor ze het zakmes even vergeten.

Mees krijgt echter de kans niet meer om het mes terug te geven aan Tim. Het vriendje van Mees verhuist en hij blijft dus achter met het zakmes. Hij wil het heel graag teruggeven en dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Een belangrijk thema van de film is natuurlijk goede vriendschap en dat laten de trouwe vrienden Mees en Tim wel zien!

Mees uit het Zakmes: hoe is het nu met Olivier Tuinier?
Via: Het Zakmes (cover)

De cast van Het Zakmes

De kinderfilm heeft al een bijzonder verhaal, maar staat mede dankzij de cast en in het door diegene die Mees speelt. Hier een kort overzicht van de cast van Het Zakmes:

  • Mees Grobben – Olivier Tuinier: hoofdpersoon van de film
  • Tim – Verno Romney: het vriendje van Mees dat verhuist
  • Vader Grobben – Genio de Groot: vader van Mees
  • Moeder Grobben – Adelheid Roossen: de bekende moeder van Mees
  • Juffrouw Til – Beppie Melissen: de juf van Mees en Tim

Olivier Tuinier als Mees

Mees werd in 1992 dus vertolkt door Olivier Tuinier, die geboren is op 19 juni 1982. Hij was 10 jaar oud op het moment van de opnames.

“Ik ben pas zes.
Tom ik heb je mes.
Sla op mijn trom.
Ik roep mijn vriend Tom!”

Mees uit het Zakmes

Deze tekst kan jij waarschijnlijk nu nog steeds herinneringen en meezingen! Het was de boodschap van Mees aan Tom in een talentenjacht op televisie. Hierin probeerde hij Tim (of ja Tom, door Mees genoemd) te bereiken, om hem het zakmes terug te bezorgen.

Olivier Tuinier zette hier een geweldige rol neer en werd daarmee een van de bekendere kindersterren uit de jaren 90. Zijn rol als Mees in Het Zakmes legde hem geen windeieren.

Olivier in andere films

Olivier Tuinier speelde na Het Zakmes ook nog in andere films. Bijvoorbeeld Mus (1993), De kleine blonde dood (1993) en De Tasjesdief (1995). Zijn recentste rol was een bijrol in de film Afblijven, waar hij DJ Donnie Don speelde.

Zijn acteercarrière heeft niet bijzonder lang stand gehouden en wel om een treurige reden: Olivier werd op school gepest omdat hij bekend was. Het acteren kreeg daardoor een bittere nasmaak.

Hoe gaat het Olivier Tuinier nu?

Zoals aangegeven is Olivier Tuinier niet meer actief als acteur. Toch is hij z’n creatieve streken niet verleerd en houdt hij zich tot op de dag van vandaag bezig met het kunstzinnig projecten.

� by Mieke Lindeman

Geplaatst door Olivier Tuinier op Donderdag 25 oktober 2018

Olivier Tuinier noemt zich tegenwoordig ook wel Olivier Boogie en is actief als DJ. Hij draait op feestjes, maar heeft ook een tijdje door het buitenland gereisd om daar mensen van muziek te voorzien. Naast het draaien van plaatjes, maakt hij ze ook zelf. Hij heeft al de nodige singles uitgebracht.

Geplaatst door Olivier Tuinier op Zondag 12 maart 2017

Hij is al wat jaartjes geleden in de muziekwereld gestapt, maar werkt daarnaast ook al een lange tijd in de horeca. Eerst als kok om vervolgens door te schuiven naar de bar.

Hij was zelfs mede-eigenaar de bar ‘GS Bar’ en een brunchboot. Beide te vinden in De Pijp in Amsterdam! Inmiddels is hij naast zijn muziek ook actief als project- en PR-manager voor artiesten. Hier komt zijn ervaring als kindster natuurlijk goed van pas.

Single van Olivier Boogie

Last but not least maakt Olivier hele vette foto’s van alledaagse zaken of plekken, waar hij voorbij komt. De moeite waard om het uit te checken op zijn fotopagina.

Jouw herinnering aan Het Zakmes en Mees

Wat is jouw leukste herinnering aan Het Zakmes? En wat vond jij van Olivier Tuinier als Mees of wat vind je van de muziek van Olivier Boogie? Zou je Mees nog herkennen?

Laat het weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Mees uit het Zakmes: hoe is het nu met Olivier Tuinier?”

  1. De grootste ster uit de jaren ’90 is toch wel Olivier Tuinier. Olivier wie? We hebben het hier over legende Mees uit Het Zakmes. Hoe vergaat het deze grootheid nu?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...