Hoe is het nu met Within Temptation & Sharon den Adel?

Door

Cheyenne Broeren

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Within temptation metal band feat

In 2002 stonden we allemaal massaal voor de spiegel met zwartgelakte nagels, heftige eyeliner en spikes op ons zwartleren bikerjasje mee te schreeuwen met Ice Queen, geef maar toe. Jij had ook via festival-clips op MTV geleerd hoe je moest “headbangen” en die whiplash die je eraan overhield was het helemaal waard.

Inmiddels heeft de frontvrouw van symfonische metalband Within Temptation, moeder van Ice Queen, Angels en Stand My Ground, er meer dan 25 jaar aan hits op zitten. Daarom leggen we je haarfijn uit hoe het nu met haar en de band gaat!

Within Temptation

Het is een tijd geleden dat we Sharon den Adel (de frontvrouw/zangeres) en de andere bandleden van Within Temptation in levende lijven hebben mogen horen spelen: begin 2020 moesten ze noodgedwongen door de pandemie hun wereldtour ‘Worlds Collide’, samen met rockband Evanescence, afbreken.

Mijn zwarte hart huilt. Straks meer over het nu met Within Temptation gaat…

Within Tempation clip Memories band
Via: youtube.com (capture) | Within Temptation

All of my memories keep you near

Maar eerst een trip down memory lane! Als je erbij was in de vroege jaren (1996-2000), weet je dat ze begonnen als gothic metal band, spelend op festivals als Dynamo Open Air en bekend van de underground scene die je moeder niet goedkeurde.

Within Temptation brak in 2001 geheel onverwachts door met hun allereerste hit van CD ‘Mother Earth’- jawel, met Ice Queen.

Onder andere Deceiver of Fools, Never-Ending Story en In Perfect Harmony deden het goed in het begin van de 00’s en even later bestormde de band festivals zoals Rock Werchter, Lowlands, Bospop en Waterpop.

Wie herinnert het zich nog, de dramatische, golvende dansstijl en hevig zwarte gothic looks? Oh, the memories…

De bandleden van Within Tempation

Within Temptation is in 1996 opgericht door zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt. Toevallig vormden zij buiten de band ook een koppel en hebben ze inmiddels 3 kinderen.

Verder bestond de symphonic metal band uit de leden:

  • Stefan Helleblad (gitarist)
  • Ruud Jolie (gitarist)
  • Jeroen van Veen (basgitarist)
  • Martijn Spierenburg (toetsenist)
  • Mike Coolen (drums)
Within Tempation concert optreden band
Via: depositphotos.com | benhoudijk

De tijd ging steeds faster and faster and faster

In 2002 speelden ze op internationale podia, van Engeland tot Mexico en wonnen ze de Zilveren Harp voor hun album Mother Earth. In 2003 kregen ze in Duitsland platinum voor Mother Earth op nummer 7 van de hitlijsten en ontvingen ze de prestigieuze Edison Award voor de gelijknamige tour-DVD.

Net toen het niet beter kon gaan, brachten ze in 2004 het derde album uit, genaamd ‘The Silent Force’, met drie van de grootste single-hits die ze tot op de dag van vandaag gemaakt hebben: Stand my Ground, Angels en Memories.

Daar hebben ze jarenlang de vruchten van geplukt. En waarschijnlijk doen ze dat nog steeds!

In Nederland behaalden ze met hun vierde album ‘The Heart of Everything’ (2007) opnieuw nummer 1. Een Amerikaanse tour volgde en All I Need en Frozen kwamen uit, gevolgd door Forgiven – naar mijn mening de lekkerste wegdroom-nummers voor een lange autorit.

In 2008 kwamen ze met een show voor 10.000 man in Ahoy, samen met Het Metropool Orkest. Die show, genaamd ‘Black Symphony’, bezorgde Within Temptation goud! 2010 bracht hen, na een korte pauze, het album ‘The Unforgiving’.

Het werd gebaseerd op een stripboek van Steven O’Connell (BloodRayne & Dark 48).

Zo gaat het nu met Within Temptation

In een notendop zijn we de historie van Within Temptation langsgevlogen, dus nu is het tijd voor hedendaagse bedrijvigheid! Hieronder gaan we dieper in hoe het meer recent met de symphonic metal band en haar frontzangeres Sharon den Adel gaat…

Na enkele mooie herinneringen te hebben opgehaald aan Within Temptation op de vorige pagina, is het nu tijd om eens stil te staan hoe het nu gaat met de band en haar lead zangeres Sharon de Adel…

Within Temptation – de band

Het mooie nieuws voor de minder actieve fan van vroeger: Within Temptation bestaat nog! Inmiddels hadden er enkele wissels tussen bandleden plaatsgevonden en veranderde de muzikale vibe van de songs met onder andere het nummer Faster, die het goed deed in Amerika. In 2011 verliet de man van Sharon den Adel, gitarist Robert Westerholt, de band aan voorkant om te zorgen voor hun drie kinderen.

Na een mooie carrière ging hij verder als songwriter en ritmisch gitarist tijdens studio sessies. Robert bleef dus wel bij de band betrokken, maar werd tijdens concerten en tours vervangen door Stefan Helleblad

Within Tempation concert optreden metal band
Via: flickr.com | Bobo Boom, CC

Dankzij Corona kon de match-made-in-heaven tour ‘Worlds Collide’ samen met Evanescence niet doorgaan. Om niet bij de pakken neer te gaan zitten, deden ze mee aan de online benefietshow ‘Together at Home’ met Lady Gaga en de World Health Organization.

Daarmee werd duidelijk gemaakt, hoe belangrijk social-distancing is en zo konden ze toch muziek maken.

Worlds_Collide_Tour_2021_poster
Via: Within Temptation / Worlds Collide Tour (poster)

Hoe bijzonder die show ook was, konden wij als Within Temptation fans uiteraard niet wachten op vlammende actie. Maar al snel kriebelde het ook bij de band, want in mei 2020 brachten ze de single Entertain You uit.

In november 2020 kwamen ze met The Purge, waarvan we weten dat ze op één E.P. zullen komen te staan met nog meer nieuwe nummers! Hell yes!

Tegenwoordig is de band vooral bezig met de promotie van hun laatste album. En ze zijn natuurlijk 25 jaar Within Temptation, wat geheel toepasselijk dit jaar vraagt om een eigen mondkapje:

Sharon den Adel – leadzangeres

We kennen haar al jaren als de betoverende frontvrouw; de donkere fee met hoge stem en luchtgitaar; Queen of Metal met het wapperende zwarte haar.

Concert Sharon 2006
Via: flickr.com | Fabrizio Zago, CC

En ze is haar zwarte veren niet verloren: Sharon den Adel is inmiddels 48 jaar jong en houdt zich bezig met nieuwe songs en haar gezien, dat bestaat uit man (en medeoprichter van Wihtin Temptation) Robert en kinderen Luna, Aiden en Logan.

Ook liet den Adel in 2017 solo van zich horen met My Indigo. In de jaren daarna bracht Within Temptation de albums ‘Hydra’ en ‘Resist’ uit, met daartussen nog een akoestische vertolking van ouder werk.

In een interview met Loudersound.com zei ze dat haar familie en gezin haar alles is en gaf ze als tip tijdens de pandemie om negatieve gedachten van anderen met een korreltje zout te nemen.

Ook zegt ze dat ze veel bezig is met de klimaatverandering en moeite had met het verwerken van haar vaders dood. Soms moest ze namelijk liedjes zingen die dicht bij haar stonden en kon ze haar tranen logischerwijs niet bedwingen op het podium.

Daar houdt ze zich aan vast, terwijl de concerten voor nu nog op zich moeten laten wachten. We hebben een persoonlijke kant van haar gezien dit jaar en kijken uit naar de komende songs die uitkomen, als onderdeel van E.P. ‘The Purge’.

Jouw herinneringen aan Within Temptation?

Met wie zou jij deze gothic-times willen herbeleven? Laat het ons weten via een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Hoe is het nu met Within Temptation & Sharon den Adel?”

Plaats een reactie

Share to...