10 redenen waarom Festivals vroeger veel toffer waren

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Tenten Pinkpop festival

Festivals, de echte liefhebbers gaan jaar in, jaar uit! Maar toch is er in al die jaren wel wat veranderd en dus kijken we terug met deze 10 redenen waarom festivals vroeger VEEL beter waren!

Festivals waren next level

Goedkoop bier, échte kaartjes en een stuk minder drukte. Vroeger was alles beter en ja, ook de festivals. Ging jij vroeger alle festivals af? Zo ja, dan ben ik bijna zeker dat je onderstaande dingen herkent!

De festivals van vroeger waren echte belevenissen die je nooit meer vergeet. Denk aan Pinkpop in de jaren 80 of jaren 90, waar je met je vrienden door de modder ploeterde om acts als The Smashing Pumpkins en R.E.M. te zien.

De festivals van toen gaven je een gevoel van vrijheid en verbondenheid en ondanks dat nog steeds zo is, is er wel veel veranderd. We blikken met nostalgische gevoelens terug naar die geweldige festivals van toen.

Was jij vroeger een festivalganger? 😎

Denk jij bij de namen Pinkpop, Tomorrowland, Rock Werchter of Lowlands ook meteen aan die goede oude concerten, waar je zelf bij was? Herken je onderstaande zaken en wat vond je zelf het leukste? Wat was jouw favoriete festival van vroeger?

Deel je eigen festival herinneringen in een reactie onderin!

1. Een echte kassa

Wie herinnert er zich nog de tijd dat de voorverkoop van een festival begon in de lokale postkantoor cd shop (Billboard, Popcenter, Music Mania of zelfs de Free Recordshop)? Je moest dan van ’s ochtends vroeg al in de rij moest gaan staan, omdat het aantal beschikbare tickets anders te snel uitverkocht zou zijn!

Nu staan we te kamperen voor een digitale wachtrij met vijftien red bulls naast ons, om zeker niet in slaap te vallen als het scherm voor de zoveelste maal een 404-error geeft.

2. Papieren tickets

Waar je nu een papieren ticket moet printen (of zelfs je Smartphone in sommige gevallen laat zien), had je vroeger al maanden je ECHTE ticket in huis! Je was er verdomd zuinig op, want er mocht NIETS mee gebeuren…

Festival tickets festivals
Via: Wikimedia Commons | Paweł Leszczyński, CC

3. Toen bier nog goedkoop was

We moeten niet rond de pot draaien, de prijs van het bier is nog niet zo lang geleden omhoog gegaan, maar is ondertussen wel al gestrand op de € 4,-. Wie herinnert er zich nog de tijd dat biertjes/pintjes 40 frank of 2 gulden kosten?

4. Gewoon binnenwandelen

Vroeger kon je je gewoon aanmelden aan de kassa van het festival met je ticket en ontving je je polsbandje om vervolgens enkele dagen loos te gaan. Nu gebeurt er eerst een ID controle, rugzak/jas controle en check-up van het polsbandje alvorens je je eerste pint nog moet gaan drinken.

5. Polsbandjes verwisselen!

Wat een geweldige tijd toch! Je ging binnen met je polsbandje richting het verste hek van de weide en gooide het polsbandje over de hekken naar je partner. Die kon het dan aandoen en wandelde zo gratis binnen. 2 voor de prijs van 1!

Nu wordt je bandje zelfs gecontroleerd bij het naar buiten gaan en is het dus onmogelijk geworden om proces opnieuw uit te voeren

Hij heeft al zeven bandjes
Via: flickr.com | NPO 3FM (embed)

6. Bak bier begraven…

Ok, we moeten het toegeven, het is niet 100% alledaags want wie is zo gek om zijn krant bier een half jaar ervoor in te graven op de weide waar je in de zomer gaat feesten? Zo bespaarden de echte diehards toch weer enkele euro’s (of guldens…).

Tegenwoordig kun je het vergeten, want alle festivalterreinen worden afgesnuffeld met politiehonden en metaaldetectors. Laat die kratten bier dus maar in de koffer zitten.

Pinkpop festival vroeger
Via: Wikimedia Commons | Hoebele, CC

7. Entree de helft goedkoper

Wedden dat je het weet maar niet onder ogen wil zien? De combi-ticketprijs van Rock Werchter stond in 2003 nog op € 108,-. Anno 2024 vraagt men maar liefst € 309,- voor een combi-ticket.

Ok, we moeten het ook toegeven dat de indexeringen en dure artiestenprijzen er ook wel een slag in hebben geslagen maar met een stijgend aantal bezoekers zou je verwachten dat die prijs toch zou zakken?

8. Papa kon nog mee!

Gloriedagen niet waar? Met papa of mama aan je hand naar een festival en gewoon genieten van de muziek. Wie nu, anno 2023, met zijn ouders naar een festival gaat wordt ofwel als hippie ofwel als een random nerd bekeken.

Maar och joch, wat was dat leuk toen ze de drank en het eten ‘trakteerden’ en we zorgeloos konden kijken naar de main stage. We hoefden zelfs onze overtollige kleren en rugzak niet mee te zeulen.

9. Toen muziek nog muziek was

Magische momenten toen Bryan Adams, Bruce Springsteen of Tenacious D. het podium betraden en de geluiden weergalmden uit hun oerloze instrumenten. Vandaag de dag wordt de jeugd al high bij het beluisteren van de eerste noot uit een USB-stickje.

Waar zijn die handjes?

Bruce-Springsteen
Via: depositphotos.com | benhoudijk

10. Last but not least: er was minder volk

Oja, heel veel minder volk. Toen we vroeger met de auto gingen konden we zonder problemen bijna tot aan de ingang rijden.

Als je nu met de auto komt, sta je geparkeerd op 45 minuten wandelen of moet je een shuttle dienst nemen richting de ingang. Zweet gegarandeerd, nog vóór je ingecheckt bent.

Jouw festival herinneringen

Wat was jouw favoriete festival en wat vond jij nou écht beter aan festivals van vroeger? Haal die mooie festival herinneringen weer eens op en deel ze in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...