Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Stiphelden stripfiguren vroeger titels

Was jij vroeger ook helemaal gek van stripboeken? Nu is natuurlijk iedereen druk met Youtube, Netflix of zelfs WhatsApp. In de tijd voor de tablet of Smartphone las je nog een stripboek in een rustig uurtje of voor het slapen gaan…

Wij hebben een groot aantal striphelden uit die tijd opgezocht!

Stripboeken vol met striphelden…

Heerlijk was het om die vele strips vroeger te lezen. Natuurlijk niet zonder de striphelden die erin speelden. Van knullig tot echte hero’s. Vooral nummer 9 was zeer lange tijd razend populair. Zelfs nu wordt deze nog veel gelezen door kinderen EN volwassenen!

Jouw favoriete stripheld? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar welke striphelden jou vroeger bezig hielden. Staan ze in deze lijst of hebben we er nog eentje over het hoofd gezien?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Kuifje

Kuifje was een verslaggever die samen met zijn hond Bobbie allemaal avonturen beleefde. Ken jij alle geweldige figuren nog?

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee
Via: Kuifje

2. Asterix en Obelix

In 1959 verscheen er voor het eerst een strip van Asterix en Obelix. Maak je borst maar nat, Ceasar!

Asterix Obelix striphelden romeinen
Via: Asterix & Obelix

3. Douwe Dabbert

Douwe Dabbert was een dwerg die kon toveren. Maar dat toveren ging niet altijd even goed en bracht hem ook wel eens in de problemen.

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee
Via: Douwe Dabbert (cover)

4. Flipje

Flipje was de mascotte van de jamfabriek in Tiel. De stripboeken waren bedacht als reclameactie van dezelfde fabriek: De Betuwe en waren een groot succes.

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

5. Jan, Jans en de Kinderen

Rond 1970 is er voor het eerst een strip uitgekomen van Jan, Jans en de kinderen. De strips waren te lezen in de Libelle. Je raakte snel vertrouwd met het boeiende gezinnetje!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee
Via: Jan, Jans en de kinderen | Jan Kruis

6. Billie Turf

Billie Turf was een dik studentje die niet vaak zin had om zijn huiswerk te maken. Hij ging liever een lekker taartje eten… of twee!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

7. The Flintstones

Omdat de animatieserie van The Flintstones zo succesvol was. Werden er ook stripboeken en tijdschriften gemaakt over deze oermensen. WILMAAAAAA…!!

8. Sjors en Sjimmie

De stripboeken van Sjors en Sjimmie stonden altijd vol met kattenkwaad.

Sjors en Sjimmie strip stripfiguren vroeger
Via: Sjors en Sjimmie (cover)

9. Donald Duck

Donald Duck kent eigenlijk iedereen wel. Nog wekelijks zijn de avonturen te lezen van Donald Duck in zijn blad. Wie had er vroeger geen vriend(inne)tje met een Donald Duck abonnement…

10. De smurfen

Misschien ken jij de smurfen alleen van de tekenfilmpjes, maar oorspronkelijk waren ze te lezen in stripboeken.

11. Tom Poes

De eerst Tom Poes strip verscheen in de Telegraaf en al snel was het een groot succes. Ook zijn grote vriend heer Bommel speelde naar verloop van tijd een (grotere) rol!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

12. Sam

Sam was een stoere vrouw die veel beleefde. Er waren (helaas) vroeger relatief weinig stripboeken waar een vrouw echt de hoofdrol had, maar deze powervrouw had het dubbel en dwars!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

13. Suske en Wiske

Suske en Wiske mogen zeker niet ontbreken aan de lijst. Bijna iedereen heeft wel eens een stripboek van Suske en Wiske gelezen. Wellicht ligt de bekende kaft nog ergens thuis…

Suske en Wiske strip
Via: Suske en Wiske (covers)

14. Jerom

Als je dan toch zo’n sterke held hebt in Suske en Wiske, verdient hij ook z’n eigen strip… en VOILA!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

We zijn er nog niet en hebben nog veel meer nostalgische stripfiguren voor je in petto. Wat dacht je van de ‘eenzame cowboy’… (zie 15.) of die ‘rooie’ strip, die je stiekem las?! (zie 22.)

15. Lucky Luke

Lucky Luke was een cowboy in het Wilde Westen. Lucky Luke behoort tot de succesvolste Europese stripseries ooit. Wat was die man snel…

16. Robbedoes en Kwabbernoot

Robbedoes en Kwabbernoot bestaat al zo 75 jaar. Naast stripboeken zijn ze ook bekend door de tv-serie met de herkenbare intro-tune!

 17. Evert Kwok

De stripboeken van Evert Kwok hadden altijd een bijzondere manier van (flauwe, maar goede) humor.  De grappen werden bedacht door Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer.

.

18. F.C. Knudde

F.C. Knudde was een strip in het sportkatern van het Algemeen Dagblad. Ook zijn er meerdere stripboeken uitgebracht van F.C. Knudde. Lekker droge voetbalstrips… heerlijk voor de man!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

19. Noortje

Noortje was een stripboek die vooral door meisjes werd gelezen (lange tijd was het de standaard strip in de Tina). Ze was altijd een beetje onhandig, maar dat was juist leuk!

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

20. Popeye

Popeye was een sterke man die voor niemand bang was (althans, als hij zijn spinazie op had). Doel van deze zeebonk was steeds het redden van zijn Olijfje uit de handen van Bluto (of Brutus)!

21. Snoopy

Snoopy was een hond die uit een oorspronkelijk Amerikaanse stripreeks komt. In Nederland is Snoopy ook erg populair geweest.

22. Rooie oortjes

Natuurlijk was er nog altijd de 18+ versie van de stripbladen…

Rooie oortjes strip boek striphelden stripfiguren
Via: Rooie Oortjes (cover)

23. Storm

Bekend voor de hoge kwaliteit van de tekeningen, waren de stripboeken van Storm.

Storm stripboek terugkeer prins
Via: Storm (cover)

24. Superman (en andere superhero’s)

Naast de “Man of Steel” had je natuurlijk bekende strips van Spiderman, Batman of zelfs Flash…

Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee

25. De Rode Ridder

Uit de handen van dezelfde maker als Suske en Wiske verscheen ook de Rode Ridder. Deze verhalen speelden zich af in de middeleeuwen en de hoofdrol, jawel… een rode ridder!

De Rode Ridder strip striphelden
Via: De Rode Ridder (cover)

26. Garfield

De veelal luie en soms geniepige kat is en blijft een onuitwisbare stripheld. Samen met zijn vriendelijke baasje Jon en de naïeve hond Odie, beleefden ze de gekste dingen, al had Garfield daar vaak geen zin in…

Jouw favoriete stripheld?

Zo, we zijn alweer door de 26 geniale striphelden van vroeger! Wat was vroeger jouw favoriete strip en zijn we eventueel een nostalgische stripfiguur vergeten?

Laat het weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Striphelden: deze 26 stripfiguren van vroeger telden mee”

  1. Hai

    Waar blijft jommeke de BESTE strip ooit?
    Ik las het altijd als een kind dat was het enige dat ik las ik hou niet zo van lezen maar de avonturen van jommeke was echt leuk!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...