Via: Suske en Wiske (cover)

Wie las of leest ze niet, de bekende stripboeken met de rode kaft met de boeiende avonturen van Suske en Wiske en hun familie, vrienden en vijanden? Heerlijk spannende, vaak grappige en soms bijna enge verhalen die de twee vrienden Suske en Wiske overal ter wereld meemaken, vaak in verzonnen landen.

Suske en Wiske: een populaire stripreeks

De stripboeken verschenen voor het eerst in 1945. Suske en Wiske is daarmee de langstlopende stripstreeks van de Benelux. Tegenwoordig zijn er niet enkel stripboeken van de beroemde personages.

Suske_en_Wiske_Logo
Via: Wikimedia Commons | Unknown Author, CC

Vanaf 1955 waren de avonturen van de twee helden namelijk ook op de Nederlandse televisie te zien. Van 1993 tot 2003 was er een weekblad verkrijgbaar, in 2008 werd de musical rond het verhaal ‘De circusbaron’ opgevoerd en in 2017 verscheen een animatieserie. Tel daar een speelfilm, games, een podcast en merchandise bij op en de populariteit van de stripreeks is duidelijk!

Willy Vandersteen

Hij komt niet alleen vaak zelf voor in de boeken, maar mag buiten dat natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, de geestesvader van Suske, Wiske en alle anderen. Vandersteen is in 1990 overleden. Suske en Wiske werd toen voortgezet door de medewerkers van Studio Vandersteen. Vandaag wordt Suske en Wiske nog steeds uitgegeven!

Borstbeeld_Willy_Vandersteen
Via: Wikimedia Commons | Funkyxian, CC

Ken je deze 10 personnages nog?

Wie Suske en Wiske zegt, zegt Lambik, tante Sidonia en Jerom. Suske en Wiske zit boordevol leuke, grappige, vreemde en vooral bekende personages. Laten we ze nog eens onder de loep nemen, het is zeker dat je daarna weer zin hebt om een Suske en Wiske stripboek te lezen.

1. Suske

Hier is Suske, met zijn vriendinnetje Wiske, omringd door de bekende stripboeken. Suske is bekend om zijn rode shirt, zijn zwarte broek en zijn ondeugende kuif. Moeilijk te geloven dat hij al 75 is! Hij komt in alle boeken voor, behalve in de allereerste, Rikki en Wiske in Chocowakije. In de tweede boek wordt Rikki vervangen door Suske. Rikki was de grote broer van Wiske, maar hij leek volgens de krant waar de strip in verscheen (De Nieuwe Standaard) te veel op Kuifje.

Suske en Wiske etalage
Via: Wikimedia Commons | Michiel1972, CC

Suske kwam in beeld en is nooit meer weggegaan! Zijn over-over-overgrootvader Sus (Antigoon) was de stichter van Amoras, Suske verschijnt dan ook voor het eerst in het boek Suske & Wiske op het eiland Amoras, waar hij al snel onafscheidelijk is van Wiske. Aan het eind van het verhaal gaat hij terug naar België met Wiske waar tante Sidonia hem adopteert. Hij is onverschrokken en helpt altijd mensen of dieren in nood.

2. Wiske

In de strips vanaf het allereerste verhaal! Wiske heet eigenlijk Louise. Ze is erg nieuwsgierig en behoorlijk eigenwijs. Ze is onafscheidelijk van Suske, maar ook van haar lappenpopje Schanulleke. Ze draagt doorgaans haar bekende witte jurk met een rood randje, en in haar haar een rode strik. Sidonia is haar echte tante. Wiske heeft een hart van goud, al kan ze wel flink jaloers of driftig zijn, zoals we kunnen zien in vele avonturen.

Wiske
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | kameleon1987

3. Tante Sidonia

De tante van Wiske, de adoptietante van Suske, is een de lange, dunne vrouw met grote voeten en een enorme kuif op haar hoofd (zowel van voor als vanachter!). Ze heette oorspronkelijk Sidonie in de Vlaamse versie, maar in Nederlands was zij altijd Sidonia. Ze heeft schoenmaat 51 (!) maar als je daar iets over durft te zeggen, krijg je een enorme schoen naar je hoofd!

tante sidonia
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

Sidonia is van adellijke afkomst en vrijgezel, ze probeert wel aan de man te komen. Heimelijk is ze verliefd om Lambik, in één van de boeken heeft ze zelfs haar gezicht geruild zodat Lambik ook op haar verliefd zou worden (de jolige joffer). Ze heeft nu en dan zenuwtoevallen en paniekaanvallen, dan springt ze achteruit, valt ze op de grond (haar hoofd knalt dan flink tegen de grond), haar hele lange dunne lichaam trilt dan en trekt in een boog.

4. Lambik

Lambik (in de vroege uitgaven Lambiek) is een man van middelbare leeftijd, in de strips sinds het 3e verhaal (1946). Hij is de grappenmaker, en heeft ook een eigen stripreeks gekregen, De grappen van Lambik. Hij is vernoemd naar de biersoort Gueuze Lambic, waar Willy Vandersteen zelf dol op was. In het begin van Suske & Wiske is hij heel erg dom, verstrooid, erg onhandig, en vaak zelfs onbetrouwbaar.

Later in de reeks wordt hij (iets) slimmer, maar ook ijdel en dominant. Zijn ego is enorm groot. Het grappige aan Lambik zijn de nogal late reacties op vreemde gebeurtenissen. Dit kan een absurde situatie zijn, maar ook een ernstige. Als hij op zijn hoofd geslagen wordt, loopt hij gewoon nog een stukje door en valt hij later pas bewusteloos neer!

Op de volgende pagina lees je nog meer bekende personages uit Suske en Wiske. Wat dacht je van geniale professor Barabas (nr. 7)?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

2 gedachten over “Deze 10 personages herken je als je vroeger Suske en Wiske las”

  1. Er is ook een geweldige podcast over Suske en Wiske gemaakt. De Perfecte Podcast. Heb ik met enorm veel plezier naar geluisterd en is herkenbaar voor iedereen die het vroeger heeft Gelezen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer