Deze 10 personages herken je als je vroeger Suske en Wiske las

Door

Linda Groen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Wie las of leest ze niet, de bekende stripboeken met de rode kaft met de boeiende avonturen van Suske en Wiske en hun familie, vrienden en vijanden?

Heerlijk spannende, vaak grappige en soms bijna enge verhalen die de twee vrienden Suske en Wiske overal ter wereld meemaken, vaak in verzonnen landen.

Suske en Wiske: een populaire stripreeks

De stripboeken verschenen voor het eerst in 1945. Suske en Wiske is daarmee de langstlopende stripstreeks van de Benelux. Tegenwoordig zijn er niet enkel stripboeken van de beroemde personages.

Suske_en_Wiske_Logo
Via: Wikimedia Commons | Unknown Author, CC

Nederlandse TV

Vanaf 1955 waren de avonturen van de twee helden namelijk ook op de Nederlandse televisie te zien. Van 1993 tot 2003 was er een weekblad verkrijgbaar, in 2008 werd de musical rond het verhaal ‘De circusbaron’ opgevoerd en in 2017 verscheen een animatieserie.

Tel daar een speelfilm, games, een podcast en merchandise bij op en de populariteit van de stripreeks is duidelijk!

Deze 10 personages herken je als je vroeger Suske en Wiske las
Via: Suske en Wiske (covers)

Willy Vandersteen

Hij komt niet alleen vaak zelf voor in de boeken, maar mag buiten dat natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, de geestesvader van Suske, Wiske en alle anderen.

Vandersteen is in 1990 overleden. Suske en Wiske werd toen voortgezet door de medewerkers van Studio Vandersteen. Vandaag wordt Suske en Wiske nog steeds uitgegeven!

Borstbeeld_Willy_Vandersteen
Via: Wikimedia Commons | Funkyxian, CC

10 Suske en Wiske personages

Wie Suske en Wiske zegt, zegt Lambik, tante Sidonia en Jerom. Suske en Wiske zit boordevol leuke, grappige, vreemde en vooral bekende personages.

Laten we ze nog eens onder de loep nemen, het is zeker dat je daarna weer zin hebt om een Suske en Wiske stripboek te lezen.

Jouw favoriete personage. Wie uit Suske en Wiske was jouw idool?

Vertel het in een reactie onderin.

1. Suske

Hier is Suske, met zijn vriendinnetje Wiske, omringd door de bekende stripboeken. Suske is bekend om zijn rode shirt, zijn zwarte broek en zijn ondeugende kuif. Moeilijk te geloven dat hij al 75 is!

Hij komt in alle boeken voor, behalve in de allereerste, Rikki en Wiske in Chocowakije. In de tweede boek wordt Rikki vervangen door Suske. Rikki was de grote broer van Wiske, maar hij leek volgens de krant waar de strip in verscheen (De Nieuwe Standaard) te veel op Kuifje.

Suske en Wiske etalage
Via: Wikimedia Commons | Michiel1972, CC

Suske kwam in beeld en is nooit meer weggegaan! Zijn over-over-overgrootvader Sus (Antigoon) was de stichter van Amoras, Suske verschijnt dan ook voor het eerst in het boek Suske & Wiske op het eiland Amoras, waar hij al snel onafscheidelijk is van Wiske.

Aan het eind van het verhaal gaat hij terug naar België met Wiske waar tante Sidonia hem adopteert. Hij is onverschrokken en helpt altijd mensen of dieren in nood.

Suske
Via: Suske en Wiske (capture)

2. Wiske

In de strips vanaf het allereerste verhaal! Wiske heet eigenlijk Louise. Ze is erg nieuwsgierig en behoorlijk eigenwijs. Ze is onafscheidelijk van Suske, maar ook van haar lappenpopje Schanulleke.

Ze draagt doorgaans haar bekende witte jurk met een rood randje, en in haar haar een rode strik. Sidonia is haar echte tante. Wiske heeft een hart van goud, al kan ze wel flink jaloers of driftig zijn, zoals we kunnen zien in vele avonturen.

Wiske
Via: Suske en Wiske (capture)

3. Tante Sidonia

De tante van Wiske, de adoptietante van Suske, is een de lange, dunne vrouw met grote voeten en een enorme kuif op haar hoofd (zowel van voor als vanachter!).

Ze heette oorspronkelijk Sidonie in de Vlaamse versie, maar in Nederlands was zij altijd Sidonia. Ze heeft schoenmaat 51 (!) maar als je daar iets over durft te zeggen, krijg je een enorme schoen naar je hoofd!

tante sidonia
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

Sidonia is van adellijke afkomst en vrijgezel, ze probeert wel aan de man te komen. Heimelijk is ze verliefd om Lambik, in één van de boeken heeft ze zelfs haar gezicht geruild zodat Lambik ook op haar verliefd zou worden (de jolige joffer).

Ze heeft nu en dan zenuwtoevallen en paniekaanvallen, dan springt ze achteruit, valt ze op de grond (haar hoofd knalt dan flink tegen de grond), haar hele lange dunne lichaam trilt dan en trekt in een boog.

Tante-Sidonia-afwas
Via: Suske en Wiske (capture)

4. Lambik

Lambik (in de vroege uitgaven Lambiek) is een man van middelbare leeftijd, in de strips sinds het 3e verhaal (1946). Hij is de grappenmaker, en heeft ook een eigen stripreeks gekregen, De grappen van Lambik.

Hij is vernoemd naar de biersoort Gueuze Lambic, waar Willy Vandersteen zelf dol op was. In het begin van Suske & Wiske is hij heel erg dom, verstrooid, erg onhandig, en vaak zelfs onbetrouwbaar.

Later in de reeks wordt hij (iets) slimmer, maar ook ijdel en dominant. Zijn ego is enorm groot. Het grappige aan Lambik zijn de nogal late reacties op vreemde gebeurtenissen.

Dit kan een absurde situatie zijn, maar ook een ernstige. Als hij op zijn hoofd geslagen wordt, loopt hij gewoon nog een stukje door en valt hij later pas bewusteloos neer!

Lambik
Via: Suske en Wiske (capture)

5. Jerom

Jerom is een soort kleerkast, hij is oersterk en heeft bijzondere vaardigheden. In het begin (1953) was hij een soort van oermens uit de prehistorie, gekleed als holbewoner, maar hij is geleidelijk aan beschaafd geworden, mede als reactie op boze brieven van lezers!

Met zijn enorme kracht heeft hij zijn vrienden, en zichzelf, uit heel wat hachelijke situaties gered. Hij kan namelijk met één hand een heel schip optillen, of een auto zoals op de foto hieronder.

jerom
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

6. Schanulleke

Schanulleke is een lappenpop, de pop van Wiske die haar overal mee naartoe neemt. Ze bungelt voortdurend aan Wiskes hand. Ze is slechts een lappenpop, maar heeft regelmatig belangrijke wendingen aan de verhalen gegeven.

Zo raakt ze regelmatig kwijt, dan moet ze gezocht worden! Dat heeft onze vrienden vaak in gevaarlijke situaties gebracht. Gelukkig wordt ze altijd weer gevonden.

schanulleke
Via: Mosselen Om Half Twee / youtube.com (capture) | Gaetan Massun

7. Professor Barabas

Professor Barabas is een geniale geleerde, uitvinder van o.a. de teletijdmachine. Zoals vele geniale geleerden is hij ook behoorlijk verstrooid. Hij kwam in de strip toen Wiske op het eiland Amoras een vaas vond en tante Sidonia diezelfde vaas tegen zijn hoofd gooide.

Hij heeft ook nog de gyronef, de terranef, de snelgroeier en nog veel meer uitgevonden. Al zijn uitvindingen zijn bedoeld om de mensheid te helpen, hij wil niet dat ze voor verkeerde doeleinden gebruikt worden maar beseft zich maar al te goed dat ze ook gevaarlijk kunnen zijn!

professor barabas
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

8. Krimson

Krimson noemt zichzelf Dr. Krimson, hij is een van de slechteriken. Alles dat hij doet, doet hij om controle over de volledige mensheid te krijgen. Hij smijt met geld, doet dat graag, is dol op luxe en pronkt behoorlijk met wat hij heeft. Hij houdt zijn criminele zaakjes meestal van een afstand bij, via een scherm.

Hij wordt nagenoeg elke keer ontmaskerd en schuldig bevonden aan zijn misdaden, maar komt steeds weer vrij uit de gevangenis omdat zijn netwerk hem daar steeds bij helpt. Hij wordt gezien als misdadiger nr. 1 in de reeks.

krimson
Via: Suske en Wiske 1985 / youtube.com (capture) | mdftrasher

9. De Zwarte Madam

De zwarte madam is één van de schurken van de Suske en Wiske reeks. Bij haar eerste verschijning probeerde ze Lambik te laten opdraaien voor de diefstal van de Goudreserve van de Belgien.

Ze heeft twee handlangers, partners in crime, Lange Wapper en Kludde. Ze is erg gemeen, wat voortkomt uit het feit dat de mensheid tegenwoordig banger is voor atoomwapens dan voor echte geesten en spoken.

de zwarte madam
Via: Mosselen Om Half Twee / youtube.com (capture) | Gaetan Massun

10. Theofiel Boemerang

Theofiel Boemerang is de irritante en opdringerige buurman van tante Sidonia. Deze beste man heeft zelf een tweede voorletter (Theofiel B. Boemerang), al weet niemand waar die voor staat. Hij is een klungelige zakenman die partijen opkoopt van bepaalde artikelen, vaak stofzuigers, en die dan probeert te verkopen.

Meestal zonder succes, maar in een aantal verhalen komen de spullen die hij probeert aan de man te brengen juist wel goed van pas. Vooral Lambik is vaak de klos en moet de lange verkooppraatjes van Theofiel aanhoren, tot zijn grote ongenoegen. Theofiel heeft een echtgenote, Celestine.

theofiel Boumerang
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

Jouw favoriete Suske en Wiske personage

En jij, heb jij, net als ik, nu ook zin om weer eens een Suske en Wiske te lezen? Wie is jouw favoriet? Laat het ons weten via een reactie onderaan.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Deze 10 personages herken je als je vroeger Suske en Wiske las”

  1. Er is ook een geweldige podcast over Suske en Wiske gemaakt. De Perfecte Podcast. Heb ik met enorm veel plezier naar geluisterd en is herkenbaar voor iedereen die het vroeger heeft Gelezen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...