Lees jij tegenwoordig nog veel? Toen we jong waren, vonden wij eerst voorlezen een genot en dat ging langzaam over op zelf lezen. En als je van lezen hield, dan waren er in de jaren ’90 een aantal boeken waar je niet omheen kon. Kinderen van die tijd zullen ze vast allemaal hebben gelezen. Op school, of thuis lekker met een kopje thee erbij. Heb jij veel van deze boeken ook gelezen?
De leeslijst van een kind van de jaren ’90
Lezen op een regenachtige dag. Hoe leuk was dat! Welke van deze 12 boeken heb jij als kind ook gelezen? Zijn het ze toevallig allemaal? Wel bijzonder dat deze boeken ons zo zijn bijgebleven, of niet?
1. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
Het zelfstandig lezen begon voor velen met hulp van de boeken van mevrouw Schmidt. Wie kent lieve Pluk nou niet? Wat een zoektocht naar een eigen huisje allemaal voor avonturen kan opleveren!
2. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman
Een middagje doorbrengen in de Middeleeuwen en meelopen in dé kruistocht. Iets wat voor ons ondenkbaar was, maar het spannende aan het boek was dat het eigenlijk over tijdreizen ging. Iets wat ons nu nog fascineert. Heerlijk was het om als kind even in een andere wereld te kunnen stappen.
3. Afblijven – Carry Slee
Als je ouder wordt, zoek je grenzen op en als een boek ook daarover gaat, zit je er al snel middenin. Drugs, onzekerheden, peer pressure. Dat hebben wij allemaal als tiener wel eens meegemaakt en juist daarom werd dit boek door zoveel tieners gelezen.
4. Blauwe plekken – Anke de Vries
Dit boek kwam uit tijdens de hoogtijdagen van de Kindertelefoon en bood aan veel jongeren die het thuis moeilijk hadden veel troost. Het doorbrak taboes en ik herinner mij dat dit boek vooral voor de boekbespreking heel populair was. Altijd strijd om wie het boek mocht doen.
5. Oorlogswinter – Jan Terlouw
Niet alle boeken waren optioneel. Voor veel kinderen ging de les van het lezen eraf omdat je verplicht boeken moest lezen voor de boekenlijst. De eerste op mijn lijst was het boek Oorlogswinter. Voor mij best een nieuw onderwerp omdat ik uit Suriname kom en er vanuit een ander perspectief over had geleerd. Voor de meeste kinderen was dit onderwerp saai en die hadden zoiets van, ja dit kennen we nu wel.
6. Het Achterhuis – Anne Frank
Over verplicht gesproken, en terecht! Wat een andere manier van lezen. Voor mij ging er een wereld open toen ik een boek in dagboekvorm las. En als dat dan zo eentje mag zijn. Ik ben er nog steeds van onder de indruk, jij? Soms hoopte ik het dat anders af zou lopen.
7. De GVR – Roald Dahl
Het zal je maar gebeuren: ontvoerd worden door een reus. Toch gebeurde dit Sofie! Wat ze niet wist, was dat deze reus haar niet wilde eten, maar vriendelijk was! Geweldig toch? Een heerlijk verhaal van Roald Dahl, toch?
8. Max Havelaar – Multatuli / Eduard Douwes Dekker
Als je indruk wilde maken en goed wilde scoren bij de leraar/lerares Nederlands, dan koos je een dikke pil uit voor de boekenlijst. Vaak werd er in eerste instantie gekozen voor Multatuli maar dat bleek wel heel zwaar en lang en saai en pffffft waar was je aan begonnen. Ik was een nerd en heb alle boeken trouw van begin tot eind gelezen en zelf samen gevat, maar zeg eens eerlijk, was jij ook zo een goedzak?
We hebben nog 6 klassiekers op de volgende pagina. Ken jij het meisje met die gaven nog? (zie 14.)
Voor mij waren het:
Annie M.G. Schmidt: Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet
Roald Dahl: Matilda en de Heksen
Astrid Lindgren: Pippi Langkous
J.K. Rowling: Harry Potter-reeks
Paul Biegel: De Rode Prinses
Carry Slee: Spijt en Afblijven
Paul van Loon: De Griezelbus-Reeks en Foeksia de Miniheks
Michael Ende: Het Oneindige Verhaal
C.S. Lewis: Alice in Wonderland
Anke de Vries: Blauwe Plekken
Anne Frank: Het Achterhuis
L. Frank Baum: De Tovenaar van Oz
E.B. White: Charlotte’s Web
Yvonne Keuls: Het Verrotte Leven van Floortje Bloem
Louisa May Alcott: Onder Moeders Vleugels
Frances H. Burnett: De Geheime Tuin
De Blauwe Jeugd Thriller Boekjes van Uitgeverij Kluitman van o.a. R.L. Stine
Enid Blyton: De dolle tweeling en Pitty
R.L Stine: Kippenvel-Reeks
Ann M. Martin: De Babysittersclub
Virginia Andrews: Dawn-Reeks
A.A. Milne: Winnie de Pooh
C.S. Lewis: De Kronieken van Narnia-Reeks
Charles Dickens: Het Kerstverhaal
Hector Malot: Alleen op de Wereld
heb onlangs een paar boeken van De 5 gelezen
ook erg leuk
Ik mis arendsoog pinkeltje
Onder moeders vleugels heb ik vroeger verslonden. Heerlijk boek!
Blauwe plekken en afblijven niet. Wel ook de ander series van Enid Blyton, de Wildhof serie van ?en de Bianca serie van Yvonne Bril
Vooral de olijke tweeling en de boeken van Enid Blyton. Heerlijk om te lezen. En ja de wildhof en manege picadero ook. Snuf de hond mis ik ook nog.
Het meisje met de rode haren van Paul Biegel. Die ga ik binnenkort voorlezen aan mijn dochter, met rood haar. Er staan ook passages in die een volwassene wel oppikt, maar een kind niet. Pracjtig boek!
Ik ben opgegroeid in de 90´s, heb altijd graag gelezen dus heel wat boeken verslonden. Van deze lijst ken ik er slechts 3… Koning van Katoren, Mathilda en De griezelbus
Snelle Jelle! Mijn broer de Kameleon.
Zo die was ik vergeten Idd ook allemaal gelezen. Net als de kippenvel boeken.
De babysitter’s club!!!
Kleine huis op de prairie serie!
ik mis nog de Dolle Tweeling serie van Enid Blyton. Net als de Pitty serie deze ook diverse keren overnieuw gelezen. En de serie over de hondenkennel De Wildhof van Helen Taselaar. Leuke is dat mijn dochter van 13 deze series uit mijn boekenkast heeft gekozen om te lezen.