Dit zijn de belangrijkste helden van Roald Dahl. Ken jij ze alle 10?

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Je kreeg het voorgelezen op school, je keek de film of je las het zelf. Hoe dan ook, je liet je meezuigen in het fantastische universum van de Britse schrijver Roald Dahl. Alles leek mogelijk: varen met de Oempa Loempa’s over de chocoladerivier, vliegen in een reuzenperzik of vluchten voor intens gemene heksen. Weet jij nog wie je allemaal tegenkwam? 

De iconische verhalen van Roald Dahl

Vanaf de jaren zestig verzon Roald Dahl talloze originele verhalen die wereldwijd een plek in het collectief geheugen kregen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Die verhalen voor volwassenen werden voor gekenmerkt als ‘bizar’, terwijl de verhalen voor kinderen vaak grappig waren. Zijn boeken zijn een groot succes en in Nederland vaker bekroond door de Griffeljury en de Kinderjury.

Boekenserie Roald Dahl boekenkast
Via: flickr.com | solarisgirl, CC

Wie was Roald Dahl? 

De Welshman Dahl zag het levenslicht in 1916. Zijn ouders kwamen uit Noorwegen en vernoemden hem naar de poolreiziger Roald Amundsen. Als soldaat raakte Dahl aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaargewond tijdens een vliegtuigongeluk. In vredestijd trouwde hij met de actrice Patricia Neal. Samen kregen ze vijf kinderen. Hij stierf in 1990, 74 jaar oud. Dahl ligt begraven in Great Missenden. Daar bevindt zich ook het Roald Dahl museum en verhalencentrum.

Roald Dahl (1982)
Via: Nationaal Archief | Dijk, Hans van / Anefo, CC

Bekende boeken van Roald Dahl

De helden die schrijver Roald Dahl bedacht leven voort in de hoofden en harten van talloze lezers. Ken jij deze tien?

1. Willie Wonka 

Misschien wel de grootste held van Roald Dahl. Enigmatisch, bereisd en excentriek. Hij ontwikkelt het meest fantastische snoep in zijn enorme geheimzinnige chocoladefabriek die gesloten blijft voor het grote publiek. De opening van de poorten voor een selecte groep kinderen en hun begeleiders betekent een ware sensatie. Bovendien is het de start van een ongekend avontuur. Wonka schittert ook op het witte doek. Johnny Depp speelde hem in 2005. Gene Wilder deed dat al in 1971. 

Johnny Depp als Willy Wonka
Via: Roald Dahl / bol.com

2. Sjakie 

Het arme jongetje Sjakie krijgt op wonderlijke wijze een gouden ticket in zijn bezit. Daarmee krijgt hij toegang tot de chocoladefabriek van Willie Wonka. Opa mag ook mee. Maar helaas loopt er ook een bedenkelijk groepje andere kinderen met hem mee door de poort. De fantastische reis die zij gezamenlijk ondernemen loopt voor enkelen van hen uit op een gruwelijke nachtmerrie. Naarmate de tocht vordert doemt de vraag op of Sjakie na afloop nog wel ongeschonden naar buiten kan lopen. 

Boek Sjakie Roald Dahl
Via: Roald Dahl / bol.com

3. Matilda 

Matilda is een heel bijzonder meisje. Zo slim als zij is bijna niemand. Zij leert zichzelf lezen en kan fenomenaal rekenen. Jammer genoeg kunnen haar ouders haar talenten niet waarderen. Zij onderschatten haar in heel veel opzichten. Dat stelt Matilda in staat om ze te straffen als ze iets doen wat haar niet aanstaat. Daar blijkt ze niet alleen heel gemeen, maar ook heel creatief in. 

matilda boek Roald Dahl
Via: Matilda (cover)

Bekijk de trailer van de verfilming van het boek Matilda dat Roald Dahl schreef:

4. Heintje 

De moeder van Heintje waarschuwt hem: “Ga niet het bos in! Het is gevaarlijk!” Het mag niet baten. Heintje gaat toch en moet op de loop voor hoornnokkers, knotszwabbers en rapschranzers. Angstig vlucht hij in een boom. Laat daar nou net de minpins wonen. Kunnen zij hem helpen om al die verschrikkelijke monsters te verslaan? 

Boek Heintje Minpins Roald Dahl
Via: Roald Dahl / bol.com

Op de volgende pagina lees je nog meer iconische verhalen van Roald Dahl. Wat dacht je bijvoorbeeld van de reuzenperzik (nummer 6)?

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Dit zijn de belangrijkste helden van Roald Dahl. Ken jij ze alle 10?”

  1. Roald Dahl is een schrijver die nog steeds onderschat wordt.Hij weet jong en oud te boeien met zijn verrassende verhalen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...