Anky van Grunsven: zo gaat het 15 jaar later met haar

Door

Astrid Hoefnagel

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Anky van Grunsven wedstrijd

Meervoudig Olympisch kampioene. Diverse paarden gereden op het hoogste niveau. Uitgeroepen tot Ruiter van de Eeuw. Do we need to say more? Anky van Grunsven is een legende.

Sportlegende Anky van Grunsven

Of je nu een liefhebber van paarden bent of niet, je hebt ongetwijfeld van haar gehoord. Dat is volledig terecht, ze heeft zich meer dan bewezen in de dressuursport. En met die sport is ze nog lang niet klaar!

Laten we meteen even terugblikken op een wedstrijd van Anky uit 1995. Met één van haar favoriete paarden, Bonfire.

Geen cap, maar een hoed. Dat was vroeger heel normaal!

Het dragen van een cap is tegenwoordig bij de meeste ruitersportcentra verplicht en eigenlijk overal normaal, maar eerder zag je bijna niemand met een cap op trainen. Veiligheid voor alles!

Echte Erpenaar

Anky is in 1968 geboren in Erp (waar ze nu nog steeds woont).

De liefde voor paarden is haar met de paplepel ingegoten. Haar vader was fanatiek ruiter en Anky kreeg op haar zesde al haar eerste eigen pony, een shetlander. Haar eerste eigen paard was Prisco, die je op de foto hieronder ziet.

Koningin van de dressuur

Ondanks dat haar broers springruiters waren, bleek ze zelf meer fan te zijn van de dressuur. Zoals bekend niet onverdienstelijk, al op haar veertiende reed ze op Z niveau. In 1990 werd ze voor de eerste keer Nederlands kampioene dressuur.

Anky-van-Grusnven-2000
Via: Wereldbekerfinale Den Bosch 2000 | NPO 2 (capture)

De prestaties van Anky van Grunsven

Inmiddels is het al weer 15 jaar geleden dat ze een gouden Olympische medaille behaalde. In totaal heeft ze wel 7 keer mee gedaan aan de Olympische Spelen, van 1988-2012. Daarnaast presteerde ze op nog veel meer wedstrijden.

Medailles bijna niet te tellen

Hier een overzicht van Anky’s prijzen:

 • Nederlands / KNHS kampioen (1e plaats) in: 1990, 1991, 1992, 1993, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007 en 2008
 • Wereldbekerkampioenschappen (1e plaats) in: 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2004, 2005, 2006 en 2008
 • Olympische Spelen:
  – 1988 (Seoul) – 26e
  – 1992 (Barcelona) – 4e
  – 1996 (Atlanta) – Zilver
  – 2000 (Sydney) – Goud
  – 2004 (Athene) – Goud
  – 2008 (Kong) – Goud
  – 2012 (Londen) – 6e

Anky heeft dus meerdere malen gezorgd voor echte kippenvel momenten in de paardensport. Ze is één van de best presterende sporters van ons land ooit!

Salinero en Bonfire

Verreweg de meeste successen haalde Anky met haar paarden Salinero en Bonfire. Ze zijn beide mee geweest naar de Olympische Spelen en zijn de hele wereld over gevlogen. Anky heeft echt hart voor de dieren: beide paarden hebben bij haar van hun pensioen mogen genieten.

Hier zie je Anky tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 met Salinero:

Anky-van-Grunsven-salinero
Via: youtube.com (capture) | Olympics

En na een springwedstrijd in Duitsland met Bonfire in 2002:

Helaas zijn beide paarden inmiddels overleden. Bonfire in 2013 (30 jaar) en Salinero in 2022 (28 jaar). Gelukkig is Salinero vereeuwigd als kunstwerk. In april 2023 heeft Anky een prachtig sculptuur van het onderbeen van haar bijzondere paard gekregen!

Bij RTL Late Night vertelt Anky alles over het verlies destijds van Bonfire.

Nog een toppaard…

Onze koningin van de dressuur heeft nog een toppaard, namelijk Whizashiningwalla BB, ook wel “Whiz” genoemd. Met dit paard heeft Anky op het EK gereden, maar niet in de dressuur…

Anky heeft namelijk een bijzonder stapje naar een andere tak van de paardensport gedaan, de western! Gelukkig leeft Whiz nog steeds.

Yeehaa!! Anky met haar nieuwe cap van KEP Italia NL op Whiz! ???????? 24 mei geven ze samen een clinic op Stichting Grasbaan Hilversum, kom je ook?

Geplaatst door Anky van Grunsven Official Fanpage op Dinsdag 25 april 2017

Anky van Grunsven nu

Hoe zou het nu, 15 jaar na het winnen van haar laatste gouden medaille, met Anky gaan? We zochten het voor je uit.

Anky Education Centre

Anky woont zoals gezegd nog steeds in Erp. Ze is 55 jaar oud.

In Erp heeft ze haar Anky Education Centre waar ze zelf nog steeds paarden traint en meerdere mensen les geeft. Daarnaast zijn er regelmatig evenementen en heeft het ruimtes voor onder andere lezingen en vergaderingen.

Zo ligt het prachtige Anky Education Centre er nu bij.

Ook haar kinderen hebben talent!

Anky is in 2005 getrouwd met Sjef Janssen. Hij is absoluut geen onbekende in de paardenwereld. Anky en Sjef hebben elkaar leren kennen in 1988 op een wedstrijd in het Belgische Schoten.

Samen heeft het stel twee kinderen. Yannick (uit 2004) en Ava Eden (uit 2007). De liefde voor paarden zit zeker in het bloed, beide kinderen zijn fanatiek ruiter.

De dressuurring hebben ze echter verruild voor de springbaan, en dat doen ze beide ook niet onverdienstelijk, zoals je onderstaande Instagram post van Anky kunt zien!

Eigen ruitersport lijn

Vanwege een gebrek aan kleding die modieus, comfortabel én van goede kwaliteit is heeft Anky in 1998, samen met haar man Sjef, de lijn Anky Technical Casuals opgezet. Dit merk staat voor topkwaliteit zonder de mode uit het oog te verliezen.

Menig dressuurruiter heeft wel een compleet Anky-setje in de kast hangen…

Sinds 2012 is het merk Anky onderdeel van het bedrijf Bieman de Haas BV. Anky zelf staat wel nog steeds regelmatig model voor haar eigen lijn, en dat kan ze fantastisch!

Bestuur van Indoor Brabant

Naast haar werken en rijden op haar eigen Education Centre is Anky op vele plaatsen druk. Zo zit ze sinds 2013 onder andere in het bestuur van de Indoor Brabant (een paardenwedstrijd waar bijna 65.000 man publiek op af komt).

Columniste bij de Telegraaf

Daarnaast heeft Anky haar eigen colum in de Telegraaf. Niet alleen vertelt ze over paardenwedstrijden die geweest zijn, maar zeker ook over de manier hoe de paardensport in het nieuws komt.

Kortom: een echte powervrouw

We zijn blij om te zien dat Anky nog zo actief is. Dat ze op prachtige manieren haar liefde voor paarden deelt met de wereld. Wat een powervrouw!

Bonus: Bram Krikke en Anky van Grunsven

Even lachen om af te sluiten. Zie hoe social media ster Bram Krikke na een ritje op Anky’s paard diep respect krijgt voor de paardensport…

Anky van Grunsven: jouw herinneringen

Zoals je merkt is Anky van Grunsven op vele plaatsen te zien, en dat al vele jaren lang. Heb jij ook een mooi, leuk, grappig of ontroerend moment meegemaakt met Anky? Laat het ons dan vooral weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...