Van deze 13 Olympische winterspelen feiten krijg je het koud

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Natuurlijk gaan de Olympische Winterspelen weer los en zullen de beste sporters ter wereld hun beste kunnen tonen. Ter gelegenheid van dit sportevenement blikken wij even terug naar vroeger en laten het Olympische wintergevoel herleven met enkele leuke weetjes…

Feiten over Olympische Winterspelen

Inmiddels zijn de Olympische Spelen in Peking in volle gang en hopelijk behaalt Nederland weer aardig wat medailles. De hoogste tijd om eens even stil te staan bij wat momenten uit de Nederlandse geschiedenis van de Olympische Spelen waar je het koud van krijgt.

Als bonus vertellen we je over de Olympische Winterspelen in Nederland, de olympische sport waar de Nederlanders de meeste rellen mee veroorzaakt hebben en Kos en Heiden, inderdaad, die schaatsers…

1. De Jaren 90: enige decennium met een EXTRA Winterspelen

Normaal gesproken zijn de Olympische Winterspelen ééns in de 4 jaar. Vroeger werden de Olympische Winterspelen en Zomerspelen in hetzelfde jaar georganiseerd. In de Jaren 90 besloot men dit los te maken en de jaren te verdelen.

Vanaf dat moment hebben we dus elke 2 jaar spelen, om en om Winterspelen en Zomerspelen. De drie steden waren: Albertville (Frankrijk, 1992), Lillehammer (Noorwegen, 1994) en Nagano (Japan, 1998).

De olypische winterspelen in de jaren '90
De logo’s van de 3 olympische winterspelen van de jaren ’90

2. We wonnen in 2018 medailles dan in de hele jaren ’90

Aan het eind van de Spelen in 2018 stond het aantal medailles dat ‘we’ in Pyongchang gehaald hebben op 20. Dat is meer dan in op alle Olympische Winterspelen van de jaren ’90 samen. We hebben de resultaten even op een rij gezet.

OS / medaillesgoudzilverbronsTotaal
19921124
1994 134
199854211
201886620

3. Wereldwijd horen we bij de top 10 meeste medailles ooit gehaald!

Tot nu toe staan we 10e op de lijst met de beste prestaties ooit. Op plaats 4 staat (nog altijd) de Sovjet-Unie, die geen medailles meer haalt. Finland staat op de tiende plek. Aangezien Rusland niet meedoet aan de Winterspelen van 2022, kan het haast niet anders dat Nederland de 9 plek zal bezetten…

Olympische winterspelen medailles landen
Via: Wikipedia, CC

4. De succesvolste Nederlandse Olympiër is…

Dacht jij ook dat we Sven Kramer bedoelden? Dan had je het bijna goed, dit is de meest succesvolste Nederlandse olympische man. De beste Nederlandse Winterolympiër is namelijk Ireen Wüst. Zij won in haar Olympische carrière 5 keer goud, 4 keer zilver en 1 keer brons. Deze medailles brengen haar naar de 7de plaats in het klassement.

Sven Kramer komt met 8 medailles (4 keer goud, 2 keer zilver en 2 keer brons) niet verder dan een gedeelde 18de plaats. Dat ze allebei al jong veel prijzen pakten bewijst het onderstaande filmpje uit het begin van hun carrière.

5. De Nederlander die voor 2 landen uitkwam op de Olympische Spelen

Wie van jullie herinnert zich nog de bijnaam ‘schaatsbelg’? In de jaren 90 waren er veel schaatsers en dus strenge selectie-eisen om mee te mogen naar de Olympische Spelen.

Onze Nederlandse trots van 1992, die toen op de Spelen voor de enige gouden ‘Nederlandse’ medaille (op de 10 kilometer) zorgde was boos over die kwalificatie-eisen.

Hij vond dat hij als voormalig Olympisch kampioen het recht had om mee te doen. Toen dit na discussie niet lukte, besloot hij zich te naturaliseren tot Belg. Aangezien België geen schaatscultuur heeft kon hij als Belg zonder moeite naar de Olympische Spelen in Nagano.

Hier pakte hij, na Rintje Ritsma en Gianni Romme, brons op de 5 kilometer. Weet jij al over wie we het hebben?

6. De Gouden Medaille is niet van echt goud!

Daar sta je dan op jouw moment. Het ongelofelijke is gebeurd, je hebt jouw Olympische race gewonnen! Gefeliciteerd met jouw zilveren medaille! ….eueueueuhhhh zilver???? Ja, inderdaad. De Gouden medaille is al sinds 1912 niet meer van goud.

Volgens de bepalingen van het Internationaal Olympisch Comité moet de medaille minimaal 6 gram goud bevatten.

De Gouden medaille in Pyongchang van 2018 woog liefst 586 gram. Die zes gram goud is dus precies genoeg om het zilver, waar de medaille van gemaakt is, te bedekken. De zilveren (580 gram) en bronzen (493 gram) medaille zijn overigens wel echt.

De gouden medaille had toen een waarde van EUR 460,-, de zilveren EUR 255,- en de bronzen slechts EUR 2,80. We weten niet of dat inclusief het lintje of doosje is. Gelukkig is de sportieve en verzamellaarswaarde volgens hetzelfde artikel vele malen groter!

Olympische winterspelen medailles
Via: flickr.com | Republic of Korea / Jeon Han, CC

7. Het heftigste incident ooit, de aanval op Nancy Kerrigan – Lillehammer 1994

Op de eerste Olympische Spelen nieuwe stijl in Noorwegen in 1994 vond direct het heftigste incident ooit plaats. Nancy Kerrigan was dat jaar de grootste kanshebber voor een kunstschaats medaille.

In het jaar voorafgaand aan haar Olympische race werd zij door een man aangevallen en met een honkbalknuppel op haar knie geslagen.

Het bleek al snel dat haar, eveneens Amerikaanse, rivale Tonya Harding iemand had ingehuurd om haar winkansen te vergroten. Gek genoeg konden beide sporters toch mee doen aan de Olympische Spelen in Lillehammer. Daar bleek dat de hele exercitie zinloos was. Nancy werd tweede en Tonya 8ste.

In deze schokkende video reageren de betrokkenen.

We hebben nog meer op de volgende pagina. Herinner jij je die verschrikkelijk wissel nog? (zie #10)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Van deze 13 Olympische winterspelen feiten krijg je het koud”

Plaats een reactie

Share to...