Betty Boop was een merkwaardig figuur: 15 leuke weetjes

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Betty Boop

Betty Boop is een cultureel fenomeen. Zelfs als je nog nooit een tekenfilm met haar hebt gezien, is de kans groot dat je het figuurtje direct herkent als je haar ziet. Bijvoorbeeld op kleding, tassen, schriften, doosjes, horloges en ja – zelfs op lichaamsdelen!

Voor iedereen die meer over Betty Boop wil weten staan hieronder de 15 leukste weetjes.

Via: flickr.com | Lynn Friedman, CC

Wie is Betty Boop?

Betty Boop is een koket tekenfilmfiguurtje dat schittert in meer dan honderd tekenfilms. Het grootste deel daarvan komt uit de jaren dertig en is oorspronkelijk in zwart-wit. De bewerkingen in kleur zijn pas later ontstaan.

Via: Betty Boop (capture)

Sexy tekenfilm figuurtje

Het figuurtje danst en zingt. Het hoofd is groot in verhouding tot de rest van het lichaam. De oorbellen, de gestifte lippen en de lange blote benen suggereren een klassiek vrouwelijk sexy beeld dat de tekenfilms aanvankelijk een groot oh-la-la-gehalte geeft.

De kousenband en hoge hakken uit de eerste films zetten wat dat betreft de toon. Soms kun je haar zelfs in haar ondergoed zien!

Betty Boop: mens… of dier?

Betty Boop is in haar eerste filmpje Dizzy Dishes uit 1930 amper herkenbaar als een mens. Ze heeft lange flapoortjes die doen denken aan een hondje. Haar neus lijkt op een hondensnuit. Ook de andere figuurtjes in deze film doen enigszins dierlijk aan.

‘Flapper’

Wat al wel duidelijk is in Dizzy Dishes is dat Betty Boop een karikatuur van een ‘flapper’ is; een vrouw die luistert naar jazz, korte rokken draagt, kan autorijden, een bob kapsel draagt, rookt, drinkt en sociale en seksuele normen tart.

Via: Rick Hackney / The Betty Boop Flapper Flap Book (cover)

Wat is het beroep van Betty Boop?

Betty Boop is het verzinsel van tekenfilmmaker Max Fleischer en zijn collegae. In Dizzy Dishes is zij een zangeres, maar dat blijft zij niet haar hele bestaan. Dat komt deels door de strenge censuur die in Hollywood ontstaat na de tijd dat Betty Boop voor het eerst in de bioscopen te zien is.

Vandaar dat we haar in latere filmpjes ook terugzien in meer ‘eerbare’ beroepen als sprookjesfiguur, dienstmeisje, actrice, huisvrouw of stenograaf in het gerechtsgebouw. En ze krijgt veel meer kleren aan…

15 Leuke weetjes over Betty Boop

Als een tekenfilmfiguurtje zo lang bestaat als Betty Boop en nog steeds zo vaak in de belangstelling staat, kan het niet anders dan dat er een heleboel leuke weetjes over bestaan. Hier zijn er 15.

Jouw Betty Boop herinneringen. Ben jij een echte Betty Boop fan? Wat vind je het leukste, grappigste of mooiste aan dit iconische tekenfilmfiguur?

Laat het ons weten in de reactie onderin!

Via: Betty Boop (capture)

1. Betty Boop heeft echt bestaan

Max Fleischer en zijn medewerkers baseerden Betty Boop op de bekende actrice Helen Kane. Zij is vooral bekend door haar rol in Good Boy, een musical uit 1928 waarin zij het bekende nummer I wanna be loved by you zingt. Photopla magazine merkt de gelijkenis al op in 1932.

Via: Archive.org | Unknown , CC

2. Helen Kane klaagde Betty Boop aan

De rechtszaak speelde in 1934. Helen Kane was de aanklager. Zij vond dat Betty Boop misbruik maakte van het karakter dat zij had gecreëerd, onder andere met de baby-achtige uitspraak van Boop-Boop-a-Doop. Deze bezorgde haar zelfs de bijnaam Boop-Boop-a-Doop Girl.

Tijdens de rechszaak bleek echter dat de uitspraak al voor de optredens van Kane bestond. Betty Boop viel dus niets verwijten.

3. De sterren van de jaren dertig stralen in Betty Boop

Muziek speelt een belangrijke rol in de tekenfilms met Betty Boop. Vandaar dat veel sterren uit de jaren dertig er een prominente rol is pelen. Onder hen Maurice Chevalier, Rudy Vallée, Ethel Merman, Louis Armstrong en Cab Colloway.

Laatstgenoemde artiest brengt met zijn orkest Minnie the Moocher te gehoren, een nummer dat nog steeds klinkt als een klok.

4. Van Halen zingt over Betty Boop

In 1984 verschijnt 1984, het zesde studioalbum van de rockband Van Halen. In het vijfde nummer – Drop Dead Legs – hoor je de naam van Betty Boop vallen:

Dig those moves, vampire
Set me loose, get it higher
Throw my rope, loop-de-loop
Nice white teeth, Betty Boop
Set it cool real heavy
I ain’t fooled, gettin’ ready

Van Halen

Met deze song geeft Van Halen nog maar eens aan hoe sexy Betty Boop is.

5. 500 Bedrijven fabriceren kleding met Betty Boop

Betty Boop doet het zo goed op allerlei soorten kleding dat alleen al in de Verenigde Staten 250 bedrijven kleding op de markt brengen met haar beeltenis. Daarbuiten bevindt zich hetzelfde aantal dat daarin meegaat.

Via: marktplaats.nl

6. Betty Boop verschijnt in Who framed Roger Rabbit?

In deze beroemde tekenfilm uit 1988 is zij het enige figuurtje dat niet is ingekleurd. Daardoor valt ze echt op in de film.

https://www.youtube.com/watch?v=f0cjdLONNhY

7. Betty Boop heeft een Oscarnominatie

Maar helaas… Riding the rails uit 1938 heeft de prijs niet in de wacht gesleept. En dat terwijl de studiomedewerkers voor iedere seconde film 24 frames moeten maken! Ze hebben er dus hard genoeg voor gewerkt.

8. Veel mensen willen op Betty Boop lijken

Zwarte bob lijn, rode jurk, gestifte lippen, hakken en een kousenband maken nog geen Betty Boop. De juiste oogopslag en de juiste houding zijn bijzonder belangrijk. Dat maakt het heel bijzonder hoeveel echte mensen er toch in slagen te lijken op het tekenfilmfiguurtje.

9. Dat gold zelfs voor Marilyn Monroe

Betty Boop deed haar jurk al in 1932 opwaaien in de film Betty Boop’s ups and downs. Marilyn Monroe deed dat pas 23 jaar later over in The seven year itch.

https://www.youtube.com/watch?v=wUjege2gYEU

En Marilyn Monroe was ook niet bepaald origineel was met haar boop-boop-a-doop in Some like it hot. Dat liedje kennen de fans van Betty Boop al decennia lang. Allemaal oude koek!

10. Betty Boop is een feministe

Ze laat zich om geen enkele mannenvinger winden en stelt: “I can do anything a man can do.” Voor een tekenfilmfiguur in de jaren dertig zijn dat stoere woorden. Misschien dat ze daarom voor zo velen een voorbeeld is.

Via: marktplaats.nl

11. Ook de tattoo’s zijn populair

En omdat Betty Boop een voorbeeld voor velen is zie je haar op heel veel lichaamsdelen verschijnen. Het is echt ongelooflijk hoeveel mensen een tatoeage met Betty Boop hebben. Meestal betreft het een lieve of sexy afbeelding.

12. Popeye danst met Betty Boop

Popeye debuteert in 1933 op het witte doek. Origineel heet het filmpje Popeye the Sailor with Betty Boop. De naam van onze heldin verdwijnt in de jaren daarna.

Het verhaal ervan speelt zich af op de kermis waar de populaire zeeman het podium beklimt om met Betty de hoelahoep te doen, een volksdans uit Hawaii.

Via: Popeye and Betty Boop Hula dance (capture)

13. De stemmen van Betty Boop en Olijfje komen van dezelfde stemactrice

Als je het gevoel hebt dat je de stem van Betty Boop vaker hebt gehoord, kan dat komen doordat je meer werk van Mae Questel hebt gehoord. Haar stem verschijnt in tal van tekenfilms. Naast Betty Boop is de bekendste daarvan de stem van Olijfje, de slanke vriendin van Popeye.

14. Boopabilia en Boopaholics

De koosnaam voor Betty Boop collectables is Boopabilia. Personen die daar heel veel van in huis hebben en duidelijk fan zijn worden ook wel eens liefkozen Boopaholics genoemd.

Via: marktplaats.nl

15. De kousenband zit altijd links

Als Betty Boop een kousenband draagt, bevindt die zich consequent aan dezelfde zijde.

Jouw Betty Boop herinneringen!

Draag jij ook altijd je kousenband aan de linker kant? Heb je een tatoeage met Betty Boop? Kan je haar goed nadoen? Heb je nog andere leuke weetjes? Aarzel niet en laat het weten met een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...