The Simpsons voorspellingen (+ 25 leuke Simpsons weetjes)

Door

Denise Parengkuan

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

💡 In het kort

We staan stil bij The Simpsons, bekend om zijn humoristische weergave van een Amerikaanse familie en opvallende voorspellingen van wereldgebeurtenissen.

  • Bijzondere personages: Elk lid van de familie Simpson heeft unieke en gedenkwaardige kenmerken, van Bart’s kattenkwaad tot Lisa’s muzikale talent.
  • Opmerkelijke voorspellingen: De serie voorspelde gebeurtenissen zoals Donald Trump’s presidentschap en de arrestatie van FIFA-officials.
  • Leuke weetjes: Wist je dat de bekende uitroep “D’oh” van Homer in verschillende talen is nagesynchroniseerd?

Ontdek nog meer fascinerende feiten en voorspellingen in dit artikel!

The Simpsons: wie is er niet mee opgegroeid? De avonturen van Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie zijn altijd herkenbaar en grappig. En blijkbaar heeft de familie een glazen bol, want de serie heeft al veel gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis goed voorspeld.

Tijd om ze eens op een rijtje te zetten, samen met de allerleukste weetjes over The Simpsons!

Inhoud toon

The Simpsons: Ongekend populair

The Simpsons is een iconische Amerikaanse animatieserie die niet meer weg te denken is van de televisie. Sinds de eerste aflevering op 17 december 1989 is het een megahit met bijna twee miljoen kijkers per aflevering. Ter vergelijking: dat zijn bijna alle inwoners van de Amerikaanse stad Los Angeles!

The Simpsons voorspellingen (+ 25 leuke Simpsons weetjes)
Via: Wikimedia Commons | Mistedspectacle, CC

Wie bedacht The Simpsons?

We hebben de familie Simpson te danken aan regisseur Matt Groening. Deze creatieve duizendpoot noemde de karakters naar zijn eigen familieleden: Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie.

Veel afleveringen zijn herkenbaar, omdat ze het echte leven weerspiegelen. Sterker nog, er kwamen zelfs genoeg bekende personen in The Simpsons voor. Toch is er ook iets opmerkelijks aan de hand: veel bijzondere gebeurtenissen uit de serie vinden later ook in het echt plaats…

Waar kun je The Simpsons bekijken in Nederland?

Al sinds mijn jeugd geniet ik regelmatig van afleveringen van The Simpsons. De serie is in Nederland elke dag te zien op Comedy Central. Ook kun je het eventueel streamen op Disney+.

Keek jij The Simpsons vroeger (of nog steeds)? 📺

Was het jou zelf opgevallen dat de intro van The Simpsons steeds anders is? Dan heb je genoeg gekeken! Wat vond jij het leukste of meest typerende aan deze serie?

Deel je herinneringen aan The Simpsons in een reactie onderin!

Personages van The Simpsons

Ergens in Springfield, een fictief stadje in Amerika, leeft de familie Simpson. Ze delen lief en leed met elkaar en beleven allerlei avonturen. Tijd om kennis te maken met The Simpsons!

Homer Simpson

Homer is de vader van het gezin en een iconisch animatiepersonage. Zijn maffe uitspraken ‘D’oh!’, ‘Wohoo!’ en ‘Yello!’zijn zelfs terug te vinden in het Oxford English Dictionary. Homer werkt als veiligheidsinspecteur in de kerncentrale van Springfield. Hij is vaak lui en dom, maar tegelijkertijd een goedzak en een lieve vader en echtgenoot.

Marge Simpson

Lang blauw haar in de vorm van een bijenkorf: bij Marge Simpson staat het prachtig! Ze is de vrouw van Homer en de trotse moeder van Bart, Lisa en Maggie. Haar specialiteiten zijn koken, wassen, schoonmaken en knuffelen en kibbelen met Homer.

Bart Simpson

Bart is de enige zoon van de familie Simpson en een brutaal joch dat dol is op kattenkwaad. Volgens een aflevering van The Simpsons werd Bart verwekt in 1980 nadat zijn ouders The Empire Strikes Back hadden bezocht in de bioscoop.

Je herkent dit brutale, maar populaire personage aan zijn skateboard en katapult. Bart is ook best slim: hij leerde ooit in drie uur tijd Spaans!

Lisa Simpson

Lisa is het middelste kind, het zusje van Bart en de wijsneus van de familie. Ze doet regelmatig wijze uitspraken waar we iets van leren. En dit 8-jarige meisje is ook erg muzikaal. Het liefst speelt ze elke dag op haar saxofoon!

The Simpsons voorspellingen (+ 25 leuke Simpsons weetjes)
Via: flickr.com | Bruce Fingerhood, CC

Maggie Simpson

Maggie is het jongste kind van Homer en Marge. Ze is al sinds het begin van de serie een baby en heeft vaak een rode speen in haar mond. In het openingsfilmpje wordt de kleine meid gescand in de supermarkt. Ze is blijkbaar 847.63 dollar waard.

Grampa Simpson

Abraham ‘Grampa’ Simpson is de vader van Homer. Hij is een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, maar tegenwoordig seniel en incontinent. Hij vertelt graag verhalen waar geen touw aan vast te knopen is. De familie heeft hem uiteindelijk in het bejaardenhuis gestopt.

Krusty the Clown

Herschel Shmoikel Pinchas Yerucham Krustofsky vond zijn naam waarschijnlijk iets te lang. Dus gaat hij tegenwoordig door het leven als Krusty the Clown.

Deze cynische en rookverslaafde clown verschijnt regelmatig in The Simpsons. Hij is namelijk de presentator van ‘The Krusty the Clown Show’, het favoriete tv-programma van Bart en Lisa.

The Simpsons voorspellingen (+ 25 leuke Simpsons weetjes)
Via: flickr.com | Thomas Hawk, CC

The Simpsons voorspellingen

Wil je een blik werpen in de toekomst? Kijk dan vooral naar The Simpsons, want die lijken precies te weten wat er gaat gebeuren!

1. Siegfried en Roy aangevallen door tijger

In 1993 vonden de makers van The Simpsons het tijd voor een parodie van het illusionisten duo Siegfried en Roy. In de aflevering ‘Springfield’ werd het duo ‘Gunter en Ernst’ aangevallen door hun eigen wilde dieren. Roy overleefde in 2003 écht een aanval door een van zijn tijgers…

2. Arrestatie FIFA-bobo’s vanwege corruptie

De FIFA corrupt? Homer Simpson en zijn familie wisten dat allang. In de aflevering ‘If you don’t have to live like a referee’ in 2014 kreeg de vader des huizes de eer om het WK voetbal in Brazilië te fluiten.

Veel voetbalkennis had hij niet, maar vanwege grootschalige corruptie bij de FIFA waren er nauwelijks meer scheidsrechters meer over. Slechts een jaar later vond de arrestatie plaats van een aantal FIFA-bobo’s op verdenking van het aannemen van steekpenningen.

3. Donald Trump wordt president van de VS

In de aflevering ‘Bart to the Future’ uit 2000 schopt Lisa Simpson het tot eerste vrouwelijke president van de VS. Tussen neus en lippen door vertelde ze over haar voorganger: Donald Trump!

Destijds moest iedereen er om lachen. 16 jaar later bereikte de zakenman daadwerkelijk het Witte Huis.

Let op: wereldwijd misverstand! 💡

Onderstaande vergelijking tussen serie en werkelijkheid is viral gegaan rond de tijd dat Trump (de eerste keer) kandidaat was voor het presidentschap. Iedereen dacht dat The Simpsons deze beelden al in 2000 hadden getoond, maar dat was niet het geval.

Deze beelden uit The Simpsons zijn juist gebaseerd op de echte, maar door de verwarring dat The Simpson ‘President Trump’ al in 2000 hadden voorspeld, hebben slimme grappenmakers deze vergelijking gemaakt…

The Simpsons voorspellingen (+ 25 leuke Simpsons weetjes)

4. Disney koopt 20th Century Fox

In 2018 telde Disney maar liefst 71 miljard dollar neer voor de overname van 20th Century Fox. Fans van The Simpsons waren niet verbaasd, want in 1998 was het al te zien in de aflevering ‘When You Dish Upon A Star’.

Op een gegeven moment zie je een toegangspoort van 20th Century waarop staat dat het bij Walt Disney Co hoort.

5. De Twin Towers en 9/11

In de aflevering ‘The City of New York vs Homer Simpson’ zie je op een gegeven moment een brochure met ‘New York voor 9 dollar per dag’. Achter de 9 staan de Twin Towers.

De afbeelding lijkt precies op 9/11, de dag van de aanslagen in New York… Bizar!

6. De verdwijning van de Titan

We waren vorig jaar even compleet in de ban van de mysterieuze verdwijning van de Titan.

Fans maakten al snel melding van een Simpsons-aflevering uit 2006 die er verdacht veel op leek. Daarin reisde Homer met een een miljonair met een miniduikboot naar een scheepswrak diep in de oceaan. Eenmaal op de bodem gaat het mis en komt de duikboot vast te zitten. Oeps!

Bijzonder feitje: de voormalige showrunner van The Simpsons is daadwerkelijk met de Titan naar de bodem van de zee gereisd, een jaar voor het tragische ongeluk…

En dit staat ons mogelijk nog te wachten…

Geloof jij in de toekomstvoorspellingen van The Simpsons? Berg je dan maar, want dit staat ons mogelijk nog te wachten…

  • Digitalisering Big Ben: in de aflevering ‘Tapped Out’ is te zien dat de iconische Big Ben in Londen is veranderd in een digitale klok. Het zal toch niet…?
  • Kolonisatie van Mars: deze voorspelling van The Simpsons geloven we. In ’the Marge-ian Chronicles’ zien we dat Lisa mag deelnemen aan een missie om Mars te koloniseren. Mogelijk gaan we in de toekomst echt naar de Rode Planeet (maar helaas zonder Lisa).
  • Virtual reality eten: VR-eten bizar klinken? Als we The Simpsons geloven gaat het rond 2030 echt gebeuren. In een aflevering zien we Homer en Marge via een VR bril eten. Royal Caribbean is momenteel bezig met een VR eet-ervaring voor al hun gasten. Met elke hap beland je in een andere omgeving!
  • Ivanka Trump wordt president in 2028: krijgt de Verenigde Staten in 2028 dan eindelijk de eerste vrouwelijke Amerikaanse president? Wel volgens The Simpsons, die voorspellen dat Ivanka Trump in dat jaar het Witte Huis verovert!

25 leuke Simpsons weetjes

Krijg je geen genoeg van The Simpsons? Wij ook niet! Tijd voor wat leuke weetjes.

1. D’oh is nagesychroniseerd in verschillende talen

De beroemdste uitspraak van Homer Simpson is in het Spaans ‘Ouch!’

2. Krusty de Clown had eerst een andere rol

De makers van The Simpsons waren van plan om van Krusty the Clown een alter ego van Homer Simpson te maken. Uiteindelijk werd de bizarre clown zelf een personage in de animatieserie. Een goede beslissing vinden wij!

3. Nancy Cartwright deed auditie voor Lisa

Nancy Cartwright is de beroemde stem achter Bart. Jawel… Bart Simpson wordt ingesproken door een vrouw! Maar wist je dat ze eerst auditie deed voor de rol van Lisa? Ze vond Bart echter interessanter en mocht voor dat personage ook auditie doen. De rest is geschiedenis!

4. Homer is stiekem stinkend rijk

De man des huizes in The Simpsons heeft een huis met 4 slaapkamers, een auto én onderhoudt zijn gezin met één inkomen. Dit terwijl hij een vrij simpele baan heeft. Is Homer stiekem hartstikke rijk met zijn bekende huis? Wel volgens de echte fans.

The Simpsons voorspellingen (+ 25 leuke Simpsons weetjes)
Via: pixabay.com | Aenigmatis-3D, CC

5. Bart heeft een bijzondere middelste naam

Echte Simpson fans weten waarschijnlijk wel dat Bart zijn middelste naam ‘Jojo’ is. En dat hij is geboren met de naam Bartholomew!

6. De aftiteling duurt soms lang en soms kort

Duurt een aflevering langer, dan is de aftiteling korter en andersom.

7. De persoon achter de fopspeen van Maggie

Maggie Simpson zegt niet zo heel erg veel, maar ze maakt wel graag geluiden met haar fopspeen. De enige echte Matt Groening, de bedenker van de serie, zorgt zelf voor dit bijzondere geluid.

Maggie-simpsons
Via: The Simpsons (capture)

8. Er is ook een Simpsons film

Ben je dol op The Simpsons? Dan is het zeker de moeite waard om de film over de wereldberoemde familie te bekijken: ‘The Simpsons Movie’ uit 2007.

9. God speelt ook een rolletje in de animatieserie

Ook in de fictieve wereld van The Simpsons is een God. Die heeft vijf vingers terwijl alle andere personages er maar vier hebben.

10. De lengte van de intro verandert elke aflevering

De lengte van de intro verandert op basis van de lengte van een aflevering. Toch is er altijd een stabiele factor waar te nemen in de eerste paar minuten: de bekende bank!

The Simpsons bekende bank bankstel
Via: The Simpsons (capture)

11. Michael Jackson schreef een single

Bart Simpson had ooit muzikale ambities en schreef een eigen single genaamd “Do the Bartman”. In werkelijkheid werd het mede geschreven door niemand minder dan Michael Jackson. Op eigen verzoek bleef dit geheim en stond ‘John Jay Smith’ in de credits.

12. Marge Simpson stond in de Playboy

In 2009 kreeg Marge Simpson het voor elkaar om op de cover van de Playboy te staan. Oelala!

14. D’oh staat in het woordenboek

The Simpsons, hun verhaallijnen én vocabulaire zijn iconisch. De uitspraak D’oh! van Homer staat sinds 2001 zelfs in de wereldberoemde Oxford Dictionary.

13. Het emailadres van Homer Simpson bestaat

Wil je graag contact opnemen met Homer Simpson? Dat kan echt, via [email protected]. Probeer het maar eens uit! Je krijgt trouwens wel een automatisch antwoord.

15. Niemand weet waar de familie precies woont

We weten allemaal dat The Simpsons in Springfield wonen, maar waar precies? Er zijn namelijk 34 plaatsen in Amerika met deze naam!

16. De rechten van The Simpsons zijn niet te koop

Fox heeft de rechten van The Simpsons voorlopig nog wel even in handen. Om precies te zijn tot 2082. Je zult dus nog wel even geduld (en een heeel lang leven) moeten hebben voordat je kans hebt om ze te verwerven!

17. ‘Harry Potter’ deed cartoonparodie

Harry Potter meets Twilight: Daniel Radcliffe vond het een fantastisch idee om de cartoonparodie van vampier Edward Cullen in te spreken in de aflevering Treehouse of Horror XXI.

18. Stemacteurs ontvangen honderdduizenden dollars

De stemmen achter Homer, Maggie, Bart, Lisa en Maggie krijgen een leuk salaris voor hun werk: 300.000 dollar per aflevering. Kachiiing!

19. The Simpsons overleefde…

Veel series gingen ten onder terwijl The Simpsons bleef. The Simpsons zijn al sinds 1989 op televisie. Sinds die tijd zijn er op het netwerk meer dan 240 andere tv-shows verschenen en weer ten onder gegaan.

20. The Simpsons waren bijna konijnen

Kun jij het je voorstellen: Bart Simpson als konijn? Wij niet! Toch gebeurde het bijna, want het design van konijn naar menselijk personage werd pas op het laatste moment veranderd. Er zijn al genoeg bekende dieren op televisie…

21. De Simpsons hebben om deze reden een gele huid

Dat de animatiefamilie uit Springfield een gele huid heeft is niet zomaar. De makers bedachten het om de aandacht van mensen te trekken als ze aan het zappen waren op televisie.

The Simpsons bank opening
Via: The Simpsons (capture)

22. Een aflevering werd 5 jaar niet uitgezonden

Op 21 september 1997 werd de aflevering ‘The City of New York vs Homer Simpson’ uitgezonden. Na de aanslagen op 9/11 besloten de makers om deze aflevering 5 jaar lang niet uit te zenden.

23. De langstlopende animatieserie ooit

Op 9 februari 1997 bereikte The Simpsons een record: met 167 afleveringen werd het de langstlopende animatieserie uit de televisiegeschiedenis. Inmiddels zijn we al bijna 30 jaar en heel veel afleveringen verder!

24. De stem van Maggie…

Niemand minder dan Hollywooddiva Elizabeth Taylor sprak de stem in van kleine Maggie die haar eerste woordje ‘papa!’ zei. Wow!

25. De openingstune was niet gemakkelijk

Het maken van de openingstune van The Simpsons ging niet heel vlot en duurde maar liefst meerderen dagen. Danny Elfman deed er in totaal drie dagen over om de openingstune van de tv-serie te bedenken. Maar alle moeite was niet voor niets, want de tune is inmiddels legendarisch!

Jouw herinneringen…

Keek jij (of kijk je nog steeds) naar The Simpsons? Wat vind jij het leukste aan deze animatieserie en wie is je favoriete karakter? Deel het in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...